När jag träffade mina barndomsvänner i vad vi fortfarande benämner "Symötet" (trots att ingen har sytt något de senaste 30 åren) i vintras började vi planera för en träff då våra respektive också skulle få vara med. Resor hade ju av kända skäl legat helt nere ett par år. Vi bokade då ett vingårdspaket på Arilds vingård och nu var det dags.
Vinproduktion i Sverige; Hur fungerar det? Idag finns över hundra små och stora vingårdar i Sverige, varav ett trettiotal med professionell inriktning. Runt tio har en lönsam verksamhet där vinproduktionen ofta samsas med servering, boende och eventverksamhet. Flest vinproducenter finns av klimatskäl i Skåne – nästan uteslutande längs kusterna, då närheten till havet är av stor betydelse. Några satsar även längre norrut längs Hallandskusten och i Blekinge samt på Öland och Gotland. Arild är Sveriges största vingård på 23 hektar och ligger på Kullahalvön. Det är även en av landets äldsta vingårdar och definitivt den med flest besökare. Så har man både restaurang, hotell och till och med glamping i vingården. Här görs alla typer av vin: Vita, röda och mousserande. Gården ägs av Anette och Jonas Ivarsson, som planterade sina första vinrankor här 2007. Sedan har verksamheten vuxit och utvecklats för varje år.
Vi kom lite tidigare än våra kamrater så när vi parkerat Laikan och checkat in i vårt lilla mysiga rum i vad som vi tror har varit ladugård en gång i tiden...
...gick vi runt bland de fint renoverade husen som bl a innehåller 23 rum och restaurang.
Vi tog också en liten promenad bland vinrankorna. Här mitt i odlingarna ligger ett 30-tal glampingtält, utrustade med riktiga sängar, handdukar och morgonrockar. Dusch och toalett fanns i ett servicehus. Det såg riktigt mysigt ut när vädret var fint som idag.
Vi fascinerade oss över att de blommande druvrankorna faktiskt ska hinna mogna, men i oktober ska de vara klara för skörd. Vi hann också slå oss ner med ett glas av gårdens rosévin, som svalkade och smakade riktigt gott.
När våra kamrater anlänt hann vi med lite umgänge i solen innan första punkten på vårt bokade paket...
...som var promenad till vinrankorna, med Jonas Ivarsson, och lite information om gården. Den vanligaste druvan som odlas är Solaris och en flaska av deras mest populära vin stod på vårt rum när vi kom dit. Målet är att göra vin utan konventionella gifter och ej heller kopparbesprutning. Även ogräsbekämpningen sköts numer av små får, som samtidigt som de betar mellan raderna också lämnar ifrån sig miljövänlig gödning.
Sedan fortsatte visningen inne vid de rostfria tankarna och där fick vi också prova ett av deras vita viner.
Kvällen fortsatte med en trerätters middag med tillhörande vinpaket. Vi hade hört att restaurangen var känd för sin goda mat och vi blev inte besvikna. Menyn bestod av Toast Skagen på vingårdens vis och ett glas Solaris Muscaris 2019.
Till varmrätt fick vi Kalkon med primörer, potatis och smörad vitvinssky och ett glas Pinot Noir 2020.
Måltiden avslutades med en klassisk Creme Brûlée och ett glas Pinot of Arild (en tryckjäst söt Rosé Pinot Noir).
Så gott det smakade!
Sedan sov vi gott medan ett stilla sommarregn föll över vinrankorna och vasstaken för att nästa morgon äta en lång och god frukost innan våra vägar skildes åt för denna gång. Vi styrde Laikan hemåt Västergötland och efter ett sista stopp med övernattning, planering inför TL-golfarnas tävling i Nora och golfspel på Åsundsholms GK, vid Yttre Åsunden åkte vi de sista milen hem till Falköping.
Den murade vinkällaren är tegel från Höganäsglaseringen skorsten. Håller med att det är intressant, har väll berättat tidigare att vi hade en husbilträff och plockade druvor. Ha det fortsatt bra
SvaraRaderaJag vet att vi läste om er husbilsträff med druvplockning. Vi tyckte det var ett kanonmysigt ställe.
RaderaDet verkar supermysigt med vingården ni besökte. Kul med golfens tävlingsplaneringen också, den som vi ska få delta i.
SvaraRaderaKram
Du kan tro att det var ”snillen spekulerar” när golfträffen planerades….ska bli riktigt kul!
RaderaVingården var också en trevlig upplevelse!
De ser så vackra och gemytliga ut de skånska längorna, men det var inte så noga med att fönstren satt i en rak linje.
SvaraRaderaFörr sa man ofta här i Västergötland att ”lite snett är inte lett”, kanske gällde samma sak när skånelängorna byggdes?? Mysiga var de hur som helst.
RaderaÄgarna har läst mycket om denna plats men inte tagit sig dit. Vad smart att ha får som sköter det praktiska. Är ju dessutom en smart affärsidé att få druvorna plockade samtidigt som de tjänar pengar på det.
SvaraRaderaAllt gôtt
Vi har också läst om de svenska vingårdarna och främst Arild och Ästad har lockat oss. Det blev ett riktigt trevligt besök och en träff med goda vänner.
RaderaSå många som verkar varit där nu efter pandemin, kul! Har precis läst ut en bok som utspelades i den miljön. "Vingården för vilda .." nånting heter den.
SvaraRaderaSvenska vingårdar har blivit otroligt populära att besöka, kul för de ambitiösa småföretagarna!
RaderaVad läckert! Så himla fint på gården :-)
SvaraRaderaVisst är det fint och mysigt! Nu får du krya på dig ordentligt!
RaderaHärligt med vingårdar som man kan besöka i Sverige också. Vi har bara varit på Ästad vingård här i landet. Tack för tipset om Arild!
SvaraRaderaÄstad vingård och deras spa har vi hört mycket positivt om, så ett besök där står nog på önskelistan. Visst är det kul att även Sverige börjar få vingårdar värda namnet!
RaderaSå kul att ni fortfarande kallar träffarna för "symöte" haha. Arilds vingård är trevlig! Där var vi förbi förra sommaren.Maten såg inte dum ut heller! :)
SvaraRaderaVi har försökt döpa om vårt "symöte", verbala nätverk och annat har varit på förslag, men t o m våra "gubbar" är glada att få åka med när "symötet" ska på resa och förlusta sig....
RaderaArild var en riktigt positiv upplevelse och maten var riktigt god!
Så läckert det ser ut på Arilds Vingård. Skulle vara trevligt att testa den någon gång. Fint att druvorna odlas där och inte som jag läste om på annan vingård importeras från Sydeuropa . Kan tycka det är lite fusk .
SvaraRaderaKram Lisa
Det var riktigt mysigt där och samtidigt en avslappnad stämning. Visst känns det som fusk att importera druvor. Det är ju odlingen och skörden som är en betydande del i vinframställningen.
Radera