lördag 23 april 2022

Zaanse Schans - Nederländernas Skansen


På fredagen var det dags att snedda över landet mot Nordwijk och blomsterparaden. Bara ett par mil från vår ställplats i Volendam skulle vi passera Zaanse Schans, en plats som delvis kan liknas vid Skansen. Det är ett område i Zaandam, norr om Amsterdam, och det har blivit mest känt för sin samling av väderkvarnar och äldre hus. Från 1961 till 1974 flyttades mängder med gamla byggnader hit. Här finns fungerande väderkvarnar med de mest skilda användningsområden, en används som såg och någon annan till färgframställning.


Här kan man också se traditionell osttillverkning och tillverkning av de typiska nederländska träskorna. Det finns även bagerier, caféer och souvenirbutiker. 

Området öppnar kl. 09, så vi tyckte vi var ute i hyfsad tid när vi kom dit strax före 09:30, men icke. Det var då fullständigt kaos vid parkeringen och vakterna bar viftade bort alla. Efter några om och men lyckades vi vända och fortsätta till en parkering jag hittade på Park4night. Väl där var den avstängd p g a anläggningsarbete. Då gjorde vi ett försök på en annan dagparkering i appen och här kunde vi stå på ett inhägnat "industriområde" tillsammans med några andra husbilar. Betalningen, 10€ (kl 08-16), försvann raskt ner i ägarens ficka och kvitto hade han nog aldrig hört talas om ifall vi bett om det...

Hur som helst kom vi till Zaanse Schans och på det kostnadsfria friluftsmuséet strosade vi omkring bland massor med turister. Vi började med att gå ut till kvarnarna, som låg på rad längs vattnet.





Sedan fortsatte vi på små gator/gångvägar mellan många små fina hus, en del av dem bebodda även idag.






Det enda muséet vi gick in på var träskomuseet. Här fanns massor med träskor för olika tillfällen och från olika tidsåldrar utställda. Dessutom var det förevisning av hur tillverkningen går till än idag.








Som sammanfattning kan vi säga att det var ett mysigt ställe att strosa runt på och har man vägarna förbi är det väl värt ett stopp. På minussidan hamnar definitivt parkeringssituationen, eller också var det just den här dagen som var kaotisk med många turistbussar som antagligen var på väg till blomsterparaden och Keukenhof.


 

 

9 kommentarer:

  1. Med dom träskorna blir det svårt att köra bil Lars hihihi. Kan inte vara sköna att gå i.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon bil hade det nog inte blivit kört i de träskorna , men Lars ville prova hur det är att leva på stor fot!
      Kram på er flitiga byggarbetare

      Radera
  2. Lars tyckte också att jag skulle hoppa ner i träskon, precis som tonårstjejerna som fotograferade varandra. Risken hade då varit att jag suttit kvar där än eller behövt bogseras upp, hihi. Det kändes tryggast att hålla sig på kanten. Jag tror det var bättre att använda dem som blomkrukor än att försöka ha dem på fötterna.

    SvaraRadera
  3. Ytterligare en spännande stad ni fick möjlighet att ta del av.
    Min manlige fotbollsälskare gillade nog särskilt Hollands fotbollstofflor.. :)
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var fotbollstofflorna söta, om än inte så praktiska.
      Nog är det så att det finns många okända pärlor väl värda ett besök.
      Ha det så gott!

      Radera
  4. Vilka fina väderkvarnar och hus! Ni hittar verkligen guldkorn att besöka :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog finns det många okända pärlor väl värda ett besök, så tänk vad vi har att göra framöver….

      Radera
  5. Ett ställe vi försöker lägga på minnet. Såg väldigt trevligt ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett mysigt ställe om man har vägen förbi, men oj vilket parkeringskaos!

      Radera