torsdag 14 april 2022

Från Falköping till Stade


Igår var den efterlängtade dagen äntligen här och vi skulle bara packa det sista; mat i kylskåpet och frysen, kameror, dator och lite andra prylar. Ny blev det inte så "bara" då vi hade hissreparatörer i vårt hus och istället blev det många vändor upp och ner för trapporna till lägenheten på femte våning innan vi äntligen var klara för avfärd mot Tysklandsterminlen i Göteborg och färjan mot Kiel, som skulle gå kl. 18:45.



När vi installerat oss i vår hytt var det inte läge för något utemingel på övre däck som det blivit någon gång vi åkt med den här färjan. Naturligtvis blev det en semesteröl/vin i baren medan vi lämnade ett regnigt Göteborg och åkte under Älvsborgsbron.




Efter lite mat drog vi oss tillbaka till hytten, då min för flera veckor sedan kurerade covid och Lars pågående bältros gör att allt nattsudd, för tillfället är fullständigt uteslutet. På morgonen åt vi en riklig frukostbuffé...


...och sedan det blev lite skafferishopping på Citti innan vi drog iväg söderut. Den här gången tänkte vi undvika Hamburg och det trafikkaos som ibland finns där. Istället sätter vi in GPS:en på Glückstadt och färjan över Elbe. Det blev en fin bilresa genom små samhällen och här var det verkligen vår! Vägen kantades av blommande buskar och träd där de ljusgröna bladen just spruckit ut.


Vi hade lite onda aningar om mycket trafik då det är skärtorsdag och storhelg, men den nästan km-långa kön vid färjan försvann ganska fort. 


En timme efter det att vi stannat i färjekön startade vår färja. Biljetterna för vår husbil och två personer kostade 29€ och efter en stund var vi över i Wischhafen. 


Vädret hade verkligen blivit till det bättre, växlande molnighet och 15 härliga grader på termometern när vi styrde mot Stade, en stad som vi varit nyfikna på efter alla positiva omdömen den fått från vänner till oss. Vi tänkte först stanna på en parkeringsplats vi hittat i Park-4-night, men det såg ganska stökigt ut, inga fler husbilar och mycket trafik runt om så vi fortsatte ca 300 m till en ställplats i TopPlatz, Reisemobilhafen Am Schiffertor. Den har plats för 79 husbilar och det fanns kanske  ett 10-tal lediga när vi kom vid 14-tiden.
Kostnad för en natt är 18€. Då ingår ett fint servicehus, tömning, sopsortering och wifi. För el får man betala 0,50€/kWh och för färskvatten 0,12€/ca 10 liter.



Vi fixade till oss en sen lunch och sedan var vi redo för Stade, vars centrum ligger på en 10 minuters promenad från ställplatsen. Stade är en medeltida hansestad, som har bevarat det mesta av sin korsvirkesbebyggelse och korsvirkeshus är vi så förtjusta i!


Stade ligger vid floden Schwinge och har idag 48 000 invånare. Mellan 1645-1719 var Stade huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden. Än idag kan man se spår av svenskarna här. Stadens museum heter Schwedenspeicher-Museum... 


...och över porten på rådhuset, från 1667,  återfinns ett vapen med tre kronor.



Vi går till de gamla hamnkvarteren och strosar längs Schwinge. Här finns det massor med uteserveringar, som säkert är hur lockande som helst på sommaren, men idag var vindarna lite för kyliga. Vattnet är kantat med vackra byggnader.



Här ligger det vackra Bürgemeister-Hintze-Haus, som byggdes till borgmästare Hintze 1617-46.


Tretkan är en trampkvarn, som är byggd efter en modell på Lüneburg.


På västra flodstranden passerar vi statyn "Fischfrau" av Frijo Müller-Belecke. Titta på den coola katten...


Det finns ett par kyrkor som säkert är sevärda men idag hoppade vi över dem. Hamnkyrkan St. Wilhaldi har ett annorlunda torn, som lokalbefolkningen kallar det "lutande tornet i Stade".

Hur som helst tyckte vi Stades äldre delar var mycket fina och ett besök lite längre fram i vår eller sommar kan vi rekommendera alla som tycker om gamla vackra korsvirkeshus.
När vi kom hem kunde vi sitta ute en stund (om än i dunjacka) men sedan kom kvällskylan fort så nu laddar vi för morgondagens etapp, en kort en, till Bremen.



13 kommentarer:

  1. Stade är en fin stad. Haha fick ni betala 1€ mer än oss och vi fick betala 4€ mer än våra kompisar 😀 Kan undra vilken prissättning de har. Vi står nu i Giethoorn och har gjort en mysig båttur på kanalerna, kommer på bloggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Giethoorn fint med alla kanaler.
      Vi har kommit till Bremen och blir här två nätter så vi får en solig dag här i morgon. Sedan drar vi mot tulpanerna...

      Radera
  2. Vilken otur att avfärden krockade med hissreparationen, men ni fick ju lite extra motion - tänk positivt! :-D
    Härligt att ni äntligen är på rull igen!

    Ha en fin och lång fredag och en fortsatt Glad Påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Extramotion skadar aldrig och det sägs att det som inte dödar, det härdar så oj vad härdade vi har blivit.
      Vi önskar er en fin påskhelg om du kommer hem från Blåkulla???

      Radera
  3. Så härligt att vara på rull och dessutom få möjlighet att lämna hemlandet och ta sig ut i vida världen. Hoppas att ni möter våren, för de säger att den är på gång…
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi njuter verkligen av den här resan. Det känns så privilegierat att kunna åka iväg utan att behöva passa arbetstider och annat. Det har vi gjort i så många år...
      Vi antar att dina ägare öppnar dörren till ditt vinteride nu när det är långhelg och solen ska skina i så gott som hela Sverige.
      Ha det så gott!

      Radera
  4. Hej
    Vi har funderat på Kielfärjan men brukar ha full frys när vi kör från Sverige. Kan man koppla upp sig på el under resan? Eller hur löser ni det,såg att ni fyllt frysen innan avfärd.
    Vi väntar på reparation av kopplingen på husbilen som gick sönder på väg hem från besiktningen, lite snopet men vi längtar efter att resa igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det finns inga möjligheter att koppla upp sig på el, men vi har testat några olika varianter. Den här gången var frysen full med väl infrusna varor och det klarar sig jättebra de 16-17 timmar det gäller. Vi har ibland frusit in vatten i mjölkförpackningar till kylskåpet om det varit högsommarvärmen. Den här gången åkte en bunt kylklampar in i kylen som stått på något dygn så den är riktigt kall innan rejält kylda varor packas in.
      Vi tycker det har klarat sig bra de gånger vi åkt med Kielfärjan.
      Hoppas ert problem med kopplingen löser sig snarast möjligt så ni också kommer ut på rull!

      Radera
  5. Det är ingen större värme här heller. Idag var det dunjacka och vantar på vår promenad. Vi är på väg till tulpanerna i nästa vecka.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  6. Det blev en rivstart med att gå i trapporna med packning, bra gjort. Härligt för er att komma iväg och se så mycket fina platser och blommorna. Magnolia är en av mina favoriter, min buske har pyttesmå bladknoppar.
    Trevlig resa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog fick vi dagens motion med råge, ack så välbehövligt!
      Visst är magnolian vacker. Här var den på flera ställen överblommad.

      Radera
  7. Stade är en fin gammal stad. Härligt med den blommande Magnolian. Jag såg ett blommande träd i Norrköping igår!
    Ha en fortsatt bra resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta var vårt första besök i Stade, riktigt fint. Här börjar magnolian bli överblommad, medan den precis är på gång hemma.

      Radera