torsdag 28 april 2022

Rothenburg ob der Tauber


Tisdagen blev en lång åkdag i sydvästlig riktning i ett periodvis kraftigt regn.


Efter nästan 50 mil på vägarna nådde vi början på Romantische Strasse och den lilla staden Röttingen. 

Rådhuset i Röttingen

Där hade vi hittat en ställplats på appen Park4Night hos en vinbonde, Weingut Bach. Det fanns ett 10-tal platser med el. Kostnad 5€. Vill man använda dusch och toalett kostar detta 3€. Vi tror inte det fanns möjlighet till tömning eller vatten. Tillsammans med våra husbilsgrannar, ett par från Nederländerna, gick vi fram till gården och provsmakade en del viner. 


Naturligtvis fick några flaskor och en burk honung följa med hem. På kvällen stekte vi skreitorsk, från fiskdisken i Falköping, och åt en välförtjänt god måltid.


Nästa dag blev det en kort etapp längs Romantische Strasse...


...till Rothenburg ob der Tauber. Där körde vi till en av ställplatserna, den på Nördlinger Strasse. Där står vi bara ett par minuters promenad från Spitalbastei i stadsmuren.


Servicen består av det mesta utom dusch. Kostnad 12€ + kostnad för ev. el och färskvatten. Servicen består av det mesta utom dusch. Rothenburg är en stad vi båda besökt för många år sedan och eftersom vi båda gillar gamla fina stadskärnor har staden stått på önskelistan. Staden blev utsedd till fri stad i det tyskromerska riket 1274, men hade sin blomstrande period på 1400-talet. Under trettioåriga kriget erövrades staden och sedan den tiden har inte mycket hänt och stadsmuren omger fortfarande de gotiska katedralerna och en mängd fina gavelhus.

Vi går naturligtvis in vid Spitalbastei, vår närmsta ingång......och en bit längre fram på gatan passerar vi Plönlein, som antagligen är ett av stadens mest kända hus och som bl a förekommer i Walt Disneys film, Pinocchio, från 1940. Här står det fint omgärdat av Kobozellerporten och Siebersturm, med den lilla fontänen framför.


Sedan kommer vi fram till Markplatz, med sitt fina rådhus och Marienapotheke där man fortfarande bedriver apotek i ett hus byggt 1448. Tyvärr missade vi att man kunde gå upp i rådhustornet och då få en härlig utsikt över staden.Där ligger också Käthe Wohlfarts julbutik och tänk idag står bilen fullastad med julklappar utanför. Det är att vara ute i tid...


Sedan vandrar vi runt och kommer till Burgtor och Burggarten där vi får en fin utsikt över staden och omgivningarna.Vi går också förbi den enorma St Jakobskyrkan. Vi hade inte möjlighet att gå in men en snabb kik i dörren fick det bli.
Det finns massor med fint bevarade torn;  Galgtor, som är en gammal avrättningsplats...


...ingången vid Rödertor där de allra bäst bevarade delarna av stadsmuren finns.


Naturligtvis måste vi upp och vandra en bit på stadsmuren. Här kunde vi titta ut över de fina gamla taken och gatorna.
Vi gick in på ett bageri för att köpa lite bröd och här liksom på många andra ställen erbjöds "snöbollar", en specialitet för Rothenburg, som vi inte tyckte lät så lockande. Det ska vara mördeg i strimlor formad till en boll, som sedan friteras och pudras med florsocker. Varianter finns med choklad, marsipan, nougat mm.

 

Självklart frossade vi i vackra korsvirkeshus och gavelhus, som vi är så svaga för. Här kommer ett smakprov: 
 
Vi tillbringade sedan en lugn kväll på ställplatsen innan det nästa morgon var dags för ytterligare en etapp längs Romantische Strasse. 
 

 


 

11 kommentarer:

 1. Härliga bilder från Rothenburg! Vi besökte staden 2014, men planerar att återvända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat till oss. Visst är Rothenburg en mysig stad som man kan återkomma till. Våra tidigare besök är preskriberade vid det här laget så ett nytt besök var riktigt trevligt!

   Radera
 2. Ni verkade iaf köra mot solen. Dessa tyska korsvirkeshus kan man nog aldrig få se för mycket av så det är iaf trevligt att få ta del av detta samt er resa.
  Allt gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har vi kört mot solen, men inte mot värmen. i går kväll var det ganska skönt så vi satte inte på någon värme. I natt vaknade vi och det var 4 grader ute och 8 inne, gissa om värmen åkte på...
   Skoj att ni följer med på vår resa och nog är vi också riktigt förtjusta i vackra korsvirkeshus.

   Radera
 3. Vi får inte heller nog av korsvirkeshus så är vi i Tyskland blir det åtminstone ett par besök i gamla städer.

  SvaraRadera
 4. Håller med er att korsvirkeshus är något speciellt. Efter regn kommer solsken och det var ju tur när ni vandrat runt i trevliga staden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog har vi haft tur med vädret, ingen direkt värme men det regn som har kommit har gjort det en natt och nu när vi ändå planerat in en lång åkdag. Städer med korsvirkeshus får gärna besök av oss!
   Kram

   Radera
 5. Jag gillade Rothenburg, fast det var en del turister där (så klart med en så pittoresk gammal kärna). Kul att se bilder därifrån igen.

  SvaraRadera
 6. Visst är det mysiga städer om än lite för turistanpassad, men det får man blunda för…

  SvaraRadera
 7. Välkända vyer. Här har jag varit och strosat runt ett flertal gånger och liksom du har jag många kort därifrån. Ett ställe vi gärna återkommer till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var våra förra besök för så länge sedan så det kändes som en ny bekantskap, men visst är det en underbar stad som lockar till fotografering.

   Radera