fredag 29 april 2022

Dinkelsbühl


Ny morgon och en ny liten etapp på Romantische Strasse, närmare bestämt knappt fem mil till nästa pärla till stad, nämligen Dinkelsbühl. Det är en stad med ungefär samma invånarantal som Rothenburg ob der Tauber och här ska en av Tysklands bäst bevarade medeltida stadskärnor finnas. I muren som omger staden finns det fyra stora torn, som är nästan helt intakta och bostadskvarteren består främst av korsvirkeshus.

Vi valde en ställplats (det finns flera stycken i olika ställplatsappar), som återigen ligger strax utanför stadsmuren på 8 Mönchsrotter Strasse. Det finns ca 25 platser och servicen består av el, färskvatten samt tömning av gråvatten och toalett. El och vatten betalas separat annars är kostnaden 6€/24h. På kvällen var ställplatsen drygt halvfull.


Vi tar en promenad in mot centrum genom vår närmsta port och idag är det peppar, peppar inte lika kalla vindar som det varit tidigare.


Här kantas gatorna av vackra hus och plötsligt är vi framme vid den stora Georgskyrkan. Den byggdes under sista delen av 1400-talet och anses vara en av de vackraste hallkyrkorna i södra Tyskland. 


Den har enorma vackra valv och kyrkans mest värdefulla inslag är dopfunten och predikstolen, som båda är från början av 1500-talet, samt Korsfästelsegruppen på högaltaret. På sommaren (maj-augusti) kan man gå upp i tornet på fredag - söndag eftermiddag för att få en fin utsikt så för vår del fick vi hålla oss på marken idag också.
Mitt emot kyrkan ligger Deutsches Haus som ska vara stadens finaste exempel på korsvirkeshus. Det är uppfört i slutet av 1400-talet, medan fasaden är från 1593/94. Idag fungerar det vackra huset som hotell och restaurang.


Gatan genom centrum kantas av restauranger och caféer, så idag tyckte vi det passade att slå oss ner med ett glas vitt vin. Här satt vi både länge och väl och diskuterade vår fortsatta resa.


Sedan blev det fortsatt promenad i de fina gränderna. Oh, vilka vackra hus!
Sedan gjorde hungern sig påmind och vi gick tillbaka till samma restaurang vi tidigare besökt. Här fick vi mat så det räckte och blev över. Det blev bratwurst med potatissallad resp. schnitzel
med pommes. Lars fick två rejäla snitzlar så det blev t o m mat i en doggy bag med hem.Vad tyckte vi då om Dinkelsbühl kontra Rothenburg ob der Tauber? Visst är Rothenburg mysigt med mindre hus och smalare gränder, men samtidigt mycket mer turistigt, medan husen i Dinkelsbühl är lite större och känns otroligt välskötta. Staden har inte lika mycket turister och jag tror inte vi såg en enda souvenirbutik, härligt!

Hur som helst har vi besökt två riktigt fina städer innan vi i morgon vänder en bit norrut för andra upplevelser.... 


 

10 kommentarer:

 1. Nu tappade allt ägarna bort er så med en kartas hjälp hittade de er igen. Den där snitseln var allt maffig. Bra att man får ta med sig maten hem så de slipper att slänga den.
  Lika spännande att se vart ni tar vägen imorgon.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det när man läser bloggar, alltid några nya ställen att leta upp på karta och Google. Inte att undra på att listorna blir långa på platser vi vill besöka.

   Radera
 2. De tycker att ni behöver ordentligt med mat så ni orkar er resa. Schnitzel med pommes kan man äta två dagar i rad! Trevligt att se bilderna från er resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schnitzel blir det gärna för Lars del flera dagar i sträck om det bjuds. Kul att ni följer med oss på resan.

   Radera
 3. Ännu ett vackert ställe - härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns hur många smultronställen som helst, men det får bli ett par på varje resa.

   Radera
 4. Wow det var den största schnitzel jag har sett, jättebra att du tog en doggybag till mig hihihihi Jakob hade valt det som
  B-M gjorde, bratwurst.
  Ovanligt med blommor i dopfunten, fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska veta att det beställdes schnitzel nästa dag också... Kommentarer överflödiga....

   Radera
 5. Ännu en stad jag är väldigt förtjust i. Jag gillar verkligen de vackra husen. För många år sen övernattade mamma och jag där, sen jag skjutsat ner dottern till Schloss Elmau för volontärjobb. Vi hade en trevlig vistelse med entusiastiskt värdpar, som ordnade trevligheter för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dinkelsbühl kändes mer som en genuin stad och inte lika turistigt som Rothenburg. Vilken härlig vistelse ni fick med ett gulligt värdpar!

   Radera