söndag 24 april 2022

Bloemencorso 2022


Till helgen hade vi bokat en plats på Camping Sollasi, som ligger på lagom avstånd till Noordwijkerhout, keukenhof och flera andra orter som har anknytning till blomsterkortegen som gick på lördagen. Vi tyckte det kändes skönt att ha en bokad plats med tillgång till el nu när området verkligen översvämmas av turister. Camping Sollasi är en mysig camping med stora platser på gräs, alla utrustade med el och vatten. Ca 2/3 av platserna är säsongscampare varav flertalet villavagnar men ca 60 platser är s k turistplatser. Här fanns det mesta vi kunde önska oss inklusive färskt bröd på morgonen.  Naturligtvis var även denna plats fullbelagd den här helgen. Väl på plats blev det lunch och en "komma-fram-öl".
När vi installerat oss plockade vi ner cyklarna och tog oss längs fina cykelvägar till Noordwijkerhout, där ekipagen ställdes upp och samlades inför morgondagens kortege. Här kunde vi verkligen beundra de 16 enorma "flottarna" på specialbyggda åkdon på nära håll. Vi kan inte gissa hur många arbetstimmar som är utförda innan vagnarna står här.


Förutom dessa som kommer från olika regioner fanns det andra otroligt vackert utsmyckade fordon.I år är det 75 år sedan den första festivalen hölls. Då var det ett fordon med en val på och den valen finns med även i år som en hyllning till denna första "flotte".


Det var verkligen en avslappnad, skön feststämning i samhället och uppe vid kyrkan fanns uteserveringar där vi slog oss ner med en öl respektive en Aperol. Under tiden drog olika underhållare runt; en tjej i "pianoklänning" bjöd på ABBA-låtar, en liten umpa-bumpa-orkester spelades upp till spontandans och en sångerska bjöd på cabaretmusik. 


På kvällen kördes ett mindre tåg med belysning genom samhällets gator. Det hade säkert varit trevligt men då hade vi fått nog av cykelturer för den dagen och njöt av en god sallad hemma i husbilen.


På lördagsmorgonen tog vi åter cyklarna, denna gången till Voorhout, dit kortegen skulle komma strax efter kl. 11. Där skulle även Margareta och Ingemar med bloggen Pensionärsvil(l)an vara och vi tyckte det skulle vara kul att  träffas efter alla år vi följt dem på deras resor via bloggen. Vi hittade deras husbil vid järnvägsstationen och snart strålade vi samman för att vänta på kortegen. Först kom barn från den aktuella orten på blomsterklädda fordon.


Sedan var det dags för de stora fordonen, som idag var fyllda med liv.Det var så häftigt att se och det är verkligen en folkfest denna dag. Kortegen startar i Noordwijk 09:15 och kl. 22 är de i mål i Harlem. Då har de avverkat den 42 km långa sträckan med bara ett par raster för mat och vila.


När sista ekipaget dragit förbi blev vi bjudna på fika hos Lillviks och som vanligt när husbilsvänner möts är det inte svårt att hitta samtalsämnen. Stort tack för en trevlig förmiddag!


Nu återstår en natt innan vi lämnar Camping Sollasi och vart vi styr kosan står ännu skrivet i stjärnorna.


 

 

12 kommentarer:

 1. Tack för fantastiska bilder, förstår att det var roligt att få se det på nära håll. Busigt av dig Lars att sitta på blommorna, tur att det inte var en humla där hihihihi. Kul att ni träffade Maggan och Ingemar.
  Ha det fortsatt fint Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett par riktigt fina dagar både på fredagen och på lördagen då vi fick se det live. Sen var det mysigt att träffa Maggan och Ingemar. Nu har vi lämnat Nederländerna.

   Radera
 2. Tack för trevligt sällskap! Vilka fina bilder ni fick på de olika ekipagen. Det var inte lätt att ta sig upp till Alkmaar ändå försökte vi hålla oss borta från rutten för blomsterparaden. Blev stoppade och fick vända, men till slut hittade vi vägen ut förbi Haarlem. Inte blev det något inköp av varken lökar eller tulpaner heller. Ha det gott och en fin tripp nedåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt kul att få se bilderna på datorn, vilka otroliga ekipage. Ha det fortsatt gott på vägen heåt!

   Radera
 3. Wow, så fantastiskt häftigt! Vilka otroliga kreationer! Riktigt fascinerande! Tack för bildkavalkaden! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är ekipagen helt otroliga konstverk och när man tittar närmare på dem och ser vilket arbete det är nedlagt på varje detalj blir man alldeles matt.

   Radera
 4. Att det är så lång sträcka som 42 km parande färdas.
  Vilken prakt och vad jobb det ligger bakom dessa blomster arrangemang.
  Verkligen kul att se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det kul att se de här otroliga konstverken. De har en rejäl arbetsdag på drygt 12 timmar för att färdas hela kortegevägen.

   Radera
 5. Vilken cool och vacker parad! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de stora flottarna helt otroliga konstverk, men nu har vi lämnat Nederländerna och alla tulpaner.

   Radera
 6. Paraden är otrolig! Vilket vackert arbete. Börjar bli många år sen jag var med om den. Dags att se på nytt. Kul att ni träffade Lillviks också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det otroliga byggen de gjort till kortegen. Vi har upplevt den en gång tidigare men då åkte vi buss över en långhelg så det blev komprimerat värre. Nu hann vi njuta utav blomsterprakten.

   Radera