tisdag 26 april 2022

Keukenhof


På söndagen hade vi "ledig dag" och då solen sken (även om vindarna blåste friska och kyliga) packade vi fikaryggsäcken och vandrade iväg mot Lisse. Efter några km kom vi till stora tulpanfält, som var välbesökta av turister som tog selfies och inte skulle vi vara sämre...
I kanalen simmade en skäggdopping som poserade för oss...


...och på en åker hade tofsviporna fullt upp med att hålla ordning på sina nykläckta ungar.


Vi kände också en välbekant vårdoft och i skogsbrynet fick vi se årets första liljekonvaljer.


Vi gick bort mot Keukenhof för att se vart vi skulle ta vägen på måndag morgon. Idag var det fullständigt kaos på parkeringsplatserna så skönt att kunna gå därifrån och hem.

Att Keukenhof är välbesökt de två månader det är öppet kände vi till, men döm om vår förvåning när vi gick in på nätet för att boka biljetter till på måndagen och de enda tider som fanns tillgängliga var kl. 08 eller efter 17:30. Biljetter bokas alltså via nätet och kostar 18,5€ för vuxna + 6€ för en eventuell parkeringsbiljett. Vi beställde morgonbiljetterna och satte klockan på alarm 06:45 för att åka den korta biten till husbilsparkeringen utanför parken. När vi kom dit var det en husbil före oss och vi hade gott om tid att äta frukost. (När vi sedan kom ut efter vårt besök var det flera hundra husbilar på parkeringen). 

Här kommer lite historik: Keukenhof slott byggdes 1641 och gården expanderade till en yta på över 200 hektar. 1949 utarbetade en grupp lökodlare och exportörer en plan för att organisera en utställning med vårblommande lökar. Parken öppnades för besökare första gången 1950. Här finns 800 olika tulpansorter och flera paviljonger med andra växter som amaryllis och liljor. Parkens yta är ca 32 hektar och varje höst sätts drygt sju miljoner lökar med olika blomningstider för att det hela tiden ska kunna bjudas på blommande rabatter under parkens öppethållande, som i år är mellan den 24 mars och 15 maj. Varje år kommer över en miljon besökare, så när det är som mest besökare kommer mer än 60 000 på en dag. När säsongen är över grävs alla lökar upp för att det ska planeras för en ny design nästa höst. Vilket jobb!

När vi skulle gå in fick vi fram våra regnställ eftersom ett lätt regn föll och mer nederbörd var lovad på förmiddagen. Än en gång hade vi vädergudarna på vår sida så efter en stund slutade regnet och vi fick en riktigt fin förmiddag. 


Alla ord är överflödiga så här kommer en bildkavalkad från vårt besök.Det fanns också en hel del fina konstverk placerade bland alla blommor.

Parkens väderkvarn är en central samlingspunkt. Där kan man gå upp och få utsikt över blomsterfält eller t ex boka en båttur på kanalerna.


Med facit i hand var vi nöjda med en tidig tid för våra biljetter. Länge kunde vi gå runt utan alltför mycket folk runt omkring oss, vilket var jätteskönt. När vi var nöjda tog vi en diskussion om vart vår resa skulle fortsätta. Det kändes som om vi fått en tillräcklig dos av tulpaner och väderkvarnar så vi styrde kosan västerut mot Tyskland. Innan vi lämnade Nederländerna blev det ett stopp på alla campares "Ullared", d v s Obelink i Winterswijk. Därifrån fick vi med oss en kokplatta med induktionshäll, samt en delad silikonform till Omniaugnen. 


När vi kom in i Tyskland hade vi sett ut en ställplats i Nottuln, som låg vid en husbilsfirma. Den finns på Park4Night. Där fanns ett 10-tal platser. El fanns och ett nybyggt sanitetshus med dusch och toalett. Kostnad 10€. Ville man duscha kostade det extra. El kostade 0,55€/kWh.

Fortsättning följer och nu bär det söderut....
 

12 kommentarer:

 1. Oj, vilka bilder. Kan bara tänka mig hur det är att sitta där bland alla dessa tulpaner. Inte sämre att se allt detta, måste vara magiskt.
  Liljekonvaljer var tidigt. Här hemma brukar mina ägare plocka dessa omkring mors dag.
  Spännande att se vart Laikan tar er nu.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det vackert, men till slut blir man mätt på det också. Vi kände doften av liljekonvaljer och när vi tittade lite mer noga fick vi se de små skönheterna. Här hemma brukar vi också plocka de första till Mors dag. Snart kommer nya uppdateringar från Laikan som fick en lång åkdag igår....

   Radera
 2. Härliga tulpaner i alla färger. Vi är nu hemma igen och här har blomningen kommit igång.... åtminstone i rabatterna. Trädens grönska saknar vi. Tulpanerna här har bara precis börjat däremot så blommade alla påskliljor och de var knappt i knopp när vi åkte. Ha en fin fortsatt resa och bra väder hoppas vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att det är kul att åka bort men skönt att komma hem och den här tiden är nog den mest underbara hemma i Sverige.vi hoppas också på bra väder men om ett par dagar ser det ganska blött ut...
   Ha det så gott!

   Radera
 3. Dit kan man åka igen! Vilket jobb de gör i parken med alla planteringar. Är inte tråkigt att gå där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var i Keukenhof på en weekendresa för fem år sedan, men visst gick det bar att åka hit ännu en gång. De lägger ner ett otroligt jobb och enligt en broschyr tar det 8-9 veckor att plantera på hösten och allt görs på knä för hand!!

   Radera
 4. Otroligt vackra tulpaner, fast ett lite ekivokt namn kan jag tycka :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så farligt som det låter. Keukenhof ska visst betyda köksträdgård eller "köksbana"... Hur som helst är det otroligt vackert.

   Radera
 5. Det är otroligt vackert där, tack för fina bilder. Tänk att ta upp/plantera så många lökar, behövs nog en hel del folk till det. Ha en fortsatt fin resa Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket jobb att plantera och för hand, oftast i tre nivåer så de ska blomma vid olika tider. Om vi fattade det hela rätt så stod det att alla lökar slängs efter en säsong, vilket slöseri på grannlåten! Ni kan tro att det blev många foton tagna så det blir nog en och annan fotobok framöver. Ha det riktigt gott och hoppas ni också kommer ut på lite rull.
   Kramkram

   Radera
 6. Underbara tulpaner i alla de färger! Blir så glad när jag ser fotona på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgglada tulpaner är riktiga glädjespridare, både hemma på köksbordet och i överflöd i Keukenhof!

   Radera