lördag 16 april 2022

Äntligen återbesök i Bremen


Långfredagen började med sovmorgon och frukost. Sedan blev det en kort dagsetapp på drygt 11 mil till Bremen. Där tillbringade vi en regnig eftermiddag-kväll för snart 10 år sedan och sedan dess har vi pratat om att åka hit igen. Vi satte in GPS:en på den centralt belägna ställplatsen, Wohnmobilstellplatz Am Kuhhirten. När vi kom dit vid 12-tiden fanns ett 10-tal platser kvar på den stora ställplatsen med plats för över 100 fordon. Det syns verkligen att tyskarna är ute med sina husbilar över påsk. Bara ett par timmar senare kom skylten "Fullbelagt" upp vid entrén.


Ställplatsen kostar 17€/dygn. Den har det mesta i serviceväg men förutom tömning kostar allt extra, som t ex ström, tillgång till toaletter och duschar samt färskvatten. Läget är dock perfekt, endast en promenad på ca 1,5 km fram till Altstadt. Bremen är en stor stad med 550 000 invånare och en Hansastad med 1200 års historia. Den ligger vid floden Weser.

Innan vi är klara för att utforska staden ska vi äta lunch och nu kan även Bremen sälla sig de orter där vi njutit av sill och potatis. Detta har blivit lite av vår husbilsgrej!


Himlen var grå och relativt kyliga vindar ven så vi var tämligen välklädda i dunjackor och t o m vantar när vi travade iväg längs floden. 


Vi började med att gå fram till Markplatz, torget som är omgivet av otroligt vackra hus. 


Där finns rådhuset som byggdes 1405-10 och fick sin fina fasad på 1600-talet.


Det tillsammans med Rolandstatyn finns sedan 2004 med på UNESCOs världsarvslista.


Framför rådhuset finns en speciell sak som också gör lite nytta, nämligen Bremer Loch. Det är ett "brunnslock" med en sparbössa under. Lägger man i en slant i öppningen så tackas man av någon av "stadsmusikanterna". Behållningen går till välgörenhetsorganisationen, Wilhelm Kaisen.


Apropå stadsmusikanter så står Bremens mest kända sevärdhet på rådhusets västra sida. Statyn av bröderna Grimms sagofigurer "Stadsmusikanterna från Bremen". Den är gjord av Gerhard Marcks och från 1951. Det ska bringa lycka att röra vid åsnans framben, så de är alldeles blanka, men vi avstod den här gången.


Vid Markplatz ligger också Bremens domkyrka St. Petri, en mäktig kyrka med gotisk prägel från 1200-talet. 


Förra gången vi var här, nästan kröp vi under bänkarna för att hitta Ansgars (Nordens apostel) grav, vilket vi också lyckades med.  Den här gången gick vi bar in och tittade lite i den fina kyrkan.




Från Markplatz ner mot Weser leder Böttcherstrasse, en endast 100 m lång gata, som blivit känd för sin annorlunda arkitektur. Vid ingången passerar vi den förgyllda reliefen "Der Lichtbringer".


Där finns också en mängd konstverk, hantverksbutiker, gallerier och restauranger.




Ett av husen kallas för Klockspelets Hus och är känt för ett klockspel, gjort av Meissenporslinsklockor. Mellan 1/4-31/12 spelar klockspelet varje hel timme kl 12-18, medan 10 snidade träpaneler, föreställande olika havserövrare, visar sig i ett snurrande torn.



Bremen har sin motsvarighet till Gamla Stan i Stockholm, nämligen kvarteret Schnoor. Det har fått sitt namn eftersom de små smala korsvirkeshusen från 1400- och 1500-talen radar upp sig som pärlor på ett snöre. I detta, Bremens äldsta kvarter finns idag många caféer, restauranger, små butiker och konsthantverkare.








Det var fikadags så vi slog oss ner med en kopp kaffe.


Sedan gick vi hem och gjorde kväll med lite plockmat.


Vi hade bestämt att stanna här två nätter, eftersom det utlovades sol och fint väder idag. I morse vaknade vi och genom takfönstret såg vi en knallblå himmel, så skönt! Idag gick vi ner mot Weser och tog den lilla personfärjan över floden. Här fick vi för första gången ta på våra munskydd. Biljetten till färjan kostar 1,8€ och hade vi velat ha en biljett t o r hade priset varit 2,9€.



Nu fick vi gå på den vackrare sidan av floden som dessutom låg på solsidan. 


Idag gjorde vi återbesök både i Schnoor och på Markplatz då det mesta blir finare i solsken. En bratwurst smakar aldrig fel då korvarna i Tyskland alltid är goda.


Sedan promenerade vi längs Weser i området Schlachte. Här ligger barer och restauranger tätt och efter den senaste tidens kyla var det många som njöt på uteserveringarna. Vi slog oss ner med varsin lokal öl och nu åkte jackorna av, härligt!



När vi sedan promenerade hemåt kunde vi sitta utanför husbilen en långstund i flödande sol och fågelkvitter, innan det var dags att dra oss in i husbilen.


I morgon fortsätter vi mot nya mål och kan bara konstatera att Bremen verkligen är värt ett besök, eller två! 




 

10 kommentarer:

  1. Så härligt att ni fått fint väder i Bremen då är det så mycket trevligare . Vi hade tyvärr inte den turen när vi var där i början av mars så vi får återkomma och utforska vidare.
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu fick vi riktigt fint väder den andra dagen och så mycket finare och trevligare allting blir.
      För 10 år sedan gick vi omkring i regnkläder och allt gick i olika nyanser av grått.

      Radera
  2. Fina bilder från den vackra staden! Grimm-statyn är himla kul :-)

    Ha det fortsatt gott och ha en fin påskdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Bremen en fin stad och statyn är väl den mest kända sevärdheten.

      Radera
  3. Ni ser ut att haft fina dagar i Bremen, visst är det en fin stad. Roligt att se bilderna utan Julmarknad, som det var när vi var där. Tänk att det redan är fullt på en sådan stor ställplats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att Bremens julmarknad är vacker. Nu var det nog extra fullt på ställplatsen eftersom det är påsk och långledigt. Idag har vi letat ställplats i norra Nederländerna så vi höll på att svälta ihjäl. Det är i princip bara tyskar och holländare ute men i morgon verkar beläggningen lätta, puh!

      Radera
  4. Det var en fin historiagenomgång ni fick i Bremen. Detta är nog en stad som mina ägare kommer skriva upp i boken. Men tänk var blå himmel och sol kan göra, det blir allt så mycket trevligare då. Denna helg verkar det vara mycket husbilar ute, även i Sverige.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tror säkert dina ägare skulle tycka om Bremen, en så mysig stad med många välbevarade byggnader. Vi tror alla tyskar med husbil är ute över påsk (och en del nederländare också). I eftermiddag har vi letat ställplats i flera timmar…

      Radera
  5. Bremen är en också en fin stad, som jag strosat i många gånger, men som med mycket, det börjar bli några år sen. Verkligen en härlig kulturskatt och många ställen där man kan få god mat! Sol gör underverk på det mesta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Bremen en fin stad. Vårt enda besök är s10 år sedan och vid den övernattningen var det regn och gråväder så nu njöt vi riktigt ordentligt när solen lyste på oss dag två.

      Radera