måndag 7 augusti 2023

Husbilsvänner på besök och utflykt till Varnhem.


I torsdags kom våra vänner Yvonne och Jakob (med bloggen JoYtillsammans), från Tyresö hit i sin husbil Annexet. Annexet parkerades utanför vårt hyreshus och vi skulle tillbringa några dagar tillsammans innan det blir dags att åka till den sedvanliga golftävlingen, TL-golfarna, som i år ska gå av stapeln i Herrljunga. (Hur det går med detta i det skyfallskaos som det varnas för återstår att se, men fortsättning följer).


I fredags satte vi oss i personbilen och styrde mot Varnhem. Har vänner som kommer hit inte besökt en av Sveriges vackraste och mest historiskt intressanta kyrkor så är det ett givet utflyktsmål.


Just nu blommar också den dahliaplantering man iordningställt vid kyrkan. Att Dahliasällskapet lagt den just här är att dahlian är uppkallad efter Andreas Dahl, som föddes i Varnhem 1751 och under sina studier i Uppsala var en av Linnés lärljungar.






När man kommer in i kyrkan ligger, som man säkert vet efter den sist gravöppningen 2002, Birger Jarl begraven. I graven ligger även sonen hertig Erik till höger och hans andra hustru Mechtild i mitten.


 

Här i kyrkan är även Magnus Gabriel de la Gardie och hans familj begravda.Efter att ha tittat runt i kyrkan gick vi upp till Kata Gård, som invigdes 2017.

Den har vi besökt många gånger och skrivit ett särskilt inlägg om: http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2019/05/kata-gard-varnhem.html



Nu mullrade åskan och vi hade tur som hann in under tak innan det började regna. Tur hade vi också som kom precis lagom till den guidning som började. Det var Gudrun Ramviken, tidigare lärare till bl a två av mina döttrar på Varnhemsskolan, som höll i den och gjorde det på ett både intressant och personligt sätt, eftersom hon sedan många år bor precis bredvid den här kullen, som i alla år kallats flaggstångskullen av lokalbefolkningen.


När vi kom ut höll det upp så vi kunde äta macka och dricka kaffe i kyrkoparken. Vi hade tänkt fortsätta ut i skogen på svampjakt men med de svarta molnen och den mullrande åskan runt omkring oss var det verkligen ingen bra idé.


Istället tog vi vägen över Löfwings atelje, vid Hornborgasjön, också ett ställe vi besöker med jämna mellanrum för att se olika utställningar eller njuta av god mat eller en mysig fika vid den öppna spisen, där vildsvinen betraktar fikagästerna.






Nu var det första besöket för Yvonne och Jakob, så nog var det lite synd att regnet öste ner så vi inte kunde gå ut och titta på de konstverk som visas ute bland träd och buskar.


På lördagen hade vi bokat en golfrunda på Berga och nu skulle årets första runda i vår "tour", Holm-Loosertouren, som efter två år på sommarturné skulle få sin fortsättning. Förutom Jakob, som spelade otroligt bra var det inga höga poäng, men vad gör det; Vi blev bara lite våta (regnet kunde inte hålla sig borta nu heller), fick massor med frisk luft och motion och samtidigt trevligt sällskap. Det heter inte för inte sällskapsrunda, även om det är hård kamp om poängen, damer mot herrar.



Efter avslutad runda blev det kaffe och Sachertårta i Annexet.


På kvällen hjälptes vi åt att fixa en trerätters middag och Jisses vad mätta vi blev efter GT med oliver, avocado med räkröra, tjälknöl med potatisgratäng och slutligen en liten blåbärscheesecake i glas med en kopp kaffe.


Nu väntar fler utflykter (och idag måndag har vår golftävling fått avblåsas då det ser ut som om himlen kommer att fortsätta öppna sig över oss....)

12 kommentarer:

  1. Återigen en plats vi bara har kört förbi. Det är länge sedan nu jag läste böckerna i Arns fotspår, men visst kan man nästan säga att ni befinner er i Sveriges vagga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog känns det som om Sveriges vagga ligger i de här trakterna och ett besök här, gärna på våren, tycker jag nästan är ett måste när ni är ute och åker. (Undvik gärna helger som t ex Kristi himmelsfärd dådet kan vara kaos)

      Radera
  2. Så tråkigt med golfrundan som blivit avblåst. Men ni verkar ha det väldigt trevligt med goda vänner. Och vilken otrolig kyrka. Och vilka vackra dahlior.
    Ha nu fortsatt fina dagar, trots vädret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har haft så trevliga dagar med våra vänner och att vi fick ställa in golftävlingen för första gången på åtta år är riktigt tråkigt men det var det enda rätta. Varnhems kyrka som var ”min” kyrka i nästan 30 år och där två av barnen är döpta, skolavslutningar och luciatåg har firats har naturligtvis en speciell plats hos mig. Det är verkligen en fantastisk kyrka och vi förstår att parkeringen är full…

      Radera
  3. Trist med golftävlingen men ni har ju i alla fall ett trevligt sällskap! Gillar målningen med vildsvinen som blivit 3D med den öppna spisen! Och tänk att jag aldrig besökt Varnhem... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du inte besökt Varnhemmär väl ytterligare ett bevis på att man ofta inte besöker ens sevärdheter i världsklass när de ligger för nära. Göran Löfwing är verkligen en duktig naturkonstnär som när arvet efter Bruno Liljefors och Harald Wiberg. Vildsvinsväggen är fantastisk och jag är så fascinerad över golvet där han målat flera tusen stenplattor på betongen.

      Radera
  4. Vilka fina dagar med vänner. Roligt med ett besök i Varnhems kyrka. Verkligen ett stort stycke historia. Har varit här några gånger, både privart och i mitt resejobb.
    Vad jag helt missat är Löfwings ateljé vid Hornborgarsjön så den får jag vid tillfälle ta mig an. Ja, även en hel del annat i trakten.
    Trist att ställa in golftävlingen men det finns ju gränser även för golfare.
    Ha det fortsatt fint. Och visst finns önskan om fint väder. Absolut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick några fina dagar tillsammans med Yvonne och Jakob. Visst är det tråkigt att behöva ta beslutet om att ställa in tävlingen, men det fanns inget alternativ. Varnhems kyrka är verkligen ett turistmål vi försöker ta med våra gäster till och ett besök hos Göran Löfwing kan varmt rekommenderas. Hans fru Linda är en duktig kock så deras mat lagad på lokala råvaror är riktigt god. Vi har bl a ätit tjälknöl på dovhjort f ett än Kinnekulle med syrade grönsaker och potatisgratäng. Det både smakade och såg gott ut!

      Radera
  5. Tusen Tack för trevliga mysiga dagar tillsammans och bra guider hade vi när vi åkte runt. Att regnet ställde till det för golftävlingen var inte roligt men vi hoppas på nästa år. Snart spelar vi tillsammans igen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva för härligt sällskap! I morse när jag vaknade var det bara att inse att det var rätt beslut att ställa in. Nu har vi ett lätt duggregn men det blåser som bara den och i Herrljunga är det bilförbud på banan tills vidare. Vår bana är stängd även idag och beslut om i morgon tas senare.

      Radera
  6. Den kyrkan och dom dahliorna skulle man ha fått göra ett besök till och titta på, men vem vet :) en vacker dag kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir det till att spänna bilen framför husvagnen och dra här neråt vid den här tiden nästa år! Vi ställer gärna upp som lokalguider!
      Varnhems kyrka är verkligen vacker och väl värd ett besök.

      Radera