tisdag 15 augusti 2023

Pilane och vidare på vår minitur...


Pilane är en plats vi besöker med jämna mellanrum. Det är ett av Bohusläns största gravfält och användes som sådant under några århundraden under järnåldern, för nästan 2000 år sedan. Än idag kan man se gravhögar och domarringar även om platsen sedan 2007 är mer berömd för sina skulpturutställningar med världsledande konstnärer i vad som måste vara en av världens vackraste "utställningslokaler". Det är verkligen ingen traditionell park utan ett levande landskap där vi rör oss fritt bland betande får på upptrampade stigar. 


Numera har man byggd en mängd spångar och trappor som underlättar för besökare i det kuperade landskapet. Området är åtta hektar stort så det tar en god stund att gå runt och titta på alla skulpturer, som vanligt mer eller mindre i vår smak....

Vi får ett par broschyrer i vår hand när vi betalat entrén som är 130 kr för oss pensionärer och studenter, 150 kr för vuxna och gratis entré för barn under 18 år. Vi försöker följa den och kommer först till Charlotte Gyllenhammars "Fundament/Fondation" som vi inte riktigt förstår vitsen med (men som vanligt är vi inga konstkännare...).


Sedan följer det som nog räknas som sommarens höjdpunkt även om vi står lite frågande inför de här skapelserna (också). Det är Ai Weiwei, en kinesisk konstnär som har flera verk från en utställning, som kallas "Roots". Skulpturerna är avgjutningar av rötter och stammar, i vissa fall över tusen år gamla, från ett utrotningshotat träd i Amazonas djungel.



Sedan kommer vi förbi två verk av svenske Hans Gothlin. Det som slår en mest är hur väl konsten smälter in i landskapet.



Ingela Palmertz har också två skulpturer, "Diagonal in room" och "Sitting Figure"...



... innan vi kommer upp till utsiktsplatsen med Maria Miesenbergers "Leap of Faith (getting over). Här ser man "Anna" i fjärran.



Ingrid Ogenstedts "Towers", gjorda i vass, tycker vi passar så bra där de dyker upp bland all ljung och enbuskar. Stjärnformen ska vara hämtad från torn i Himalaya som stått i flera tusen år.


Tony Craggs "Pool" har vi sett vid tidigare besök.


Anna Fasshauser, från Tyskland bidrar i sommar med en skulptur som fått namnet Cancan.



Sedan bär det uppåt mot Jaume Plensas vackra kvinnohuvud "Anna" som nog blivit en symbol för Pilane och hela västkusten där hon blickar ut över Västerhavet från den högsta kullen. Anna är med sina 14 meter en av världens största skulpturer och enligt oss och många andra en av de vackraste. Den här dagen när det var lite gråmulet tycker vi hon är extra vacker.



Sedan travar vi neråt och över själva gravområdet. Här finns flera informationstavlor som vi kan ta del av.




Tillbaka vid husbilen börjar vi fundera över var vi ska tillbringa natten? Eftersom vi ska åka hemåt nästa dag faller valet på en parkering på Stenungsön, mellan Tjörnbron och Stenungsund, som hör till en badplats. den har fått bra vitsord i Park4night och det ska vara lugnt. När vi kommer dit står det en del husbilar där och relativt många personbilar. Vi tar en promenad ner till stranden och ut på några av de små öarna utanför som man når via spångar. Det är en riktigt fin kväll och en del njuter av picknick längs vattnet.





När vi kommer tillbaka har det blivit näst intill parkeringskaos och när vi frågar några ungdomar får vi en förklaring. Det visar sig att Miss Li och Tomas Stenström uppträder på Stenungsbaden några hundra meter härifrån.



Vi får istället en riktigt trevlig kväll med våra närmsta husbilsgrannar, ett trevligt par från Mellerud, som övernattade här på väg hem. Som vi alltid brukar säga "Husbilsåkare är ett trevligt släkte och samtalsämne saknas aldrig". När konserten var slut och parkeringen tömts fick vi en lugn natt och tänk nu smattrade regnet på taket igen.....

Nästa förmiddag fortsätter vi till Läckö. Egentligen skulle vi varit här för ett par veckor sedan och sett Tommy Körberg. Den konserten blev ju av kända skäl flyttad till nästa år och då fick vi som hade biljetter till den ett erbjudande om fribiljetter till Lasse Stefanz konsert den här lördagen. Även om vi aldrig hade köpt biljetter till detta tänkte vi att det kunde var skoj att se en av institutionerna inom svensk dansbandsmusik och det var ju faktiskt den här musiken vi dansade till i vår ungdom och Lars spelade under sin tid som trummis i The Sunshines.


Vi fick en fin eftermiddag på ställplatsparkeringen vid slottet och en liten promenad i omgivningarna.


Klockan 19 började konserten och nog kan de än.


Vi hade packat med oss regnkläder eftersom det lovades kraftigt regn på kvällen men någon måste tyckt om oss för en timme efter det var slut öppnade sig himlen och vi kunde nästa morgon läsa om översvämningar i Lidköping och bilar som fastnat i undergångar. Även på vägen hem från Kållandsö var vägen översvämmad på ett ställe, men inte värre än att vi kunde åka förbi. Det blev en riktigt lyckad minitur med härliga upplevelser och fint väder.



 

 

16 kommentarer:

  1. Pilane - vilken plats! Har aldrig hört talas om den men skulle väldigt gärna strosa omkring där och titta på konstverken. Men då jag sitter här så får jag istället strosa omkring via era bilder. Så trevligt! Favoriten blev "Anna". Så mäktig!
    Kul med konserten och roligt att se bilden på The Sunshines!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pilane har funnits som skulpturpark sedan 2007 och de flesta verken byts varje år så därför gör vi gärna en tur dit med ett par års mellanrum. Det är så mäktigt med de stora skulpturerna i det härliga landskapet. Ett besök kan rekommenderas.

      Radera
  2. Anna är riktigt fin! Mycket av den andra konsten är konstig :) Gillar även pelarna med de som hoppar "bock" över. Skönt ni slapp översvämningar och ihållande regn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också mycket av konsten är mer konstig än vacker men det är ändå en härlig upplevelse att strosa omkring där. Anna är så vacker, ger ett riktigt lugn där hon står högst på sitt berg.

      Radera
  3. Pilane är en vacker plats med alla konstverk, där Anna är favoriten för mig. Ser att det finns nya konstverk nu som ser intressanta ut såsom Rötterna och personerna uppe på pålarna.
    Bra med den ställplatsen ni hittade vid Stenungsund. Och vilken tur ni hade med vädret under konserten, blev det någon dans? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också Pilane med konsten mitt i den häftiga naturen. Nästan alla skulpturer byts ut vart eller vartannat år så därför kan man besöka det flera gånger. Det fanns en dansbana nere vid vattnet, enda plana platsen men vi tog ingen svängom…

      Radera
  4. Anna är verkligen en ståtlig staty. Konst och konstigt kan man ibland sätta likhetstecken mellan. Tycker det ör en fantastisk upplevelse att vandra där på fältet . Vad tyckte ni om Lasse Stefans ? ? Tur med regnet och att inte dem lilla vägen där på kålland försvann.
    Kram från hjulhuset just nu i Vite Mölla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också Pilane är en fantastisk plats att strosa runt på och många av konstverken smälter så fint in i naturen. Skåne är inte heller illa. Ha det så gott!

      Radera
  5. Vad trevligt att komma hit igen. Var ett tag sedan jag var här och visst är många, kanske de flesta av skulpturerna utbytta. Just att nyttja naturen som "rum" är ju genialt. Ai Wei Wei har jag sett mycket av i Kina och även en del i Stockholm. Och konst är ju konst- allt i betraktarens ögon. Men kreativiteten blomstrar.
    Ja, trist att ni missade Tommy Körberg. Går ju liksom inte att byta ut. Men är säker på att ni ändå fick en trevlig kväll men med annan typ av musik.
    Önskar er en fortsatt fin resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också Pilane är en otroligt vacker konsthall och eftersom merparten av konstverken byta ut varje år bblir det gärna ett besök med ett par års mellanrum.
      Vi går hoppas att Tommy Körberg är still going strong nästa år eftersom våra biljetter gäller till den framflyttade föreställningen. Vi hade aldrig köpt biljetter till Lasse Stefanz men nu när vi gick dem blev det en trevlig kväll och nog är det duktiga musiker som bjöd på musik dom lockade till en svängom.

      Radera
  6. Fina bilder från Pilane där vi var förra året! Huvudet är fantastiskt! I övrigt är vi lite som ni, vissa konstverk gillar vi och andra förstår vi inte, men det är väl så det är med konst. Ovasett gillar vi konst i det fria, som i Pilane.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också konst ute i det fria och Pilane är en favorit, gärna i lite gråväder som den här gången.

      Radera
  7. Läckö gillar vi att åka till, men för oss som inte kan något om konst, var det en massa konstiga saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också att Läckö är en vacker plats och ett av våra finaste slott. Vi är inte några konstkännare och tycker mycket av konsten på Pilane är konstig men den otroliga naturen och de gamla gravfälten, samt skulpturen Anna gör att det trots allt är en härlig promenad.

      Radera
  8. Pilane och även Läckö har länge stått på min önskelista. Framför allt är det skulpturen Anna jag vill se på Pilane. Jag gillar verkligen Jaume Plensas konstverk och vill se så många som möjligt av dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du två fina besöksmål kvar! Förra året gick vi en guidad tur på Läckö något jag inte gjort sedan mina barn var små och det är verkligen ett härligt slott där det ligger och speglar sig i Vänern. Pilane besöker vi med ett par års mellanrum. Vi gillar också Plensas skulpturer och såg ett par av dem i skulpturparken i Umeå förra hösten. Anna är ändå vår favorit, fantastiskt vacker!

      Radera