söndag 13 augusti 2023

Vi flyr från Hans och hamnar på Tjörn.


I torsdags var vi så trötta på ovädret Hans som huserade utanför fönstren med blåst och regnskurar så vi satte oss ner med SMHI:s väderapp och tittade var det möjligtvis kunde vara lite bättre väder... Då upptäckte vi att det såg hyfsat lovande ut på Tjörn ett par dagar framåt och raskt packade vi in lite förnödenheter i Laikan och åkte iväg efter lunch. Nog fick vi åka igenom den ena skuren efter den andra...


... men vid Trollhättan såg det bättre ut...


...och när vi nådde Tjörnbron blev vi riktigt lyckliga när vi såg de lätta molnen på den blå himlen.


Vi hade tänkt oss till Ställplats Mölnebo, som finns i Park4night. 


När vi kom dit visste vi knappt om vi skulle våga åka ner på den lilla vägen mot vattnet då det stod ganska mycket vatten överallt. Vid närmare kontroll fanns det åtminstone två platser på en rejäl grusbädd så vi tog den ena av dem. Det var en enkel privat ställplats vid en liten båthamn med en brygga ut i vattnet. Längst ut fanns en fin grillplats iordningställd med torr ved tillgänglig. Nu var det lite väl blåsigt för att tända en eld men vi tog hur som helst med oss vårt fika ut dit.



I början av bryggan fanns det bord och stolar, samt en soptunna. Här på bryggan åt vi vår frukost nästa dag samtidigt som vi hejade fram våra svenska fotbollstjejer till en semifinalplats.



Totalt var vi sju bilar eftersom flera mindre plåtisar och någon bil med taktält vågade sig ut på gräsmattan. Det kostade 150 kr att övernatta här och det var en riktigt mysig plats enligt oss.



Nästa förmiddag sken fortfarande solen så vi fortsatte till Skärhamn. Här har vi bara varit vintertid då vi besökte Akvarellmuseet för något år sedan. Just nu visas där en utställning som heter "Animal Kingdom" och visar verk av konstnärer från fem århundraden. Vi tyckte inte det lät så intressant utan tänkte istället gå Skärhamnsvandringen, en ca fem km lång vandring genom och runt samhället. 

 


Den började nere i hamnen vid det fina monumentet "De som seglade för Tjörn". Det är gjort av konstnären Bo Anås och invigdes 1986.


Leden är hyfsat väl utmärkt med sjöstjärneskyltar men på ett par ställen fick vi leta oss fram.


Promenaden går upp genom de äldsta delarna av Skärhamn och vi tycker så mycket om de fina trähusen, som är byggda tätt inpå varann som skydd för vindarna från havet.



Sedan går den upp mot Hamneberget, där man får en härlig utsikt över hamnen, där en gång i tiden upp till 70 skutor kunde få plats. Efter ett tag kom vi upp till kyrkan, som tronar över samhället. Varje sommar förses tornet med en glad mun, som möter alla båtar som går in i hamnen.




Vi gick in i kyrkan som var enkel, vacker och försedd med det votivskepp som ofta finns i fiskesamhällenas kyrkor.


Utanför står en minnessten som rests till minne av omkomna sjömän från Skärhamn.


När vi åter var nere vid hamnpromenaden var vi rejält varma och en rejäl glassportion i solen smakade riktigt gott.



Sedan var det dags att återvända till husbilen och fortsätta vår lilla tur.



 

11 kommentarer:

  1. Vad härligt att få lite västkustska sommarbilder! Där gjorde ni ett bra val, att dra till Tjörn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att det är lika härligt varje gång en kommer ut till västkustens klippor, fiskesamhällen och t o m skränande måsar. Det känns som om jag tankar energi var gång så nog var det ett bra beslut att dra iväg om än bara för ett par dagar.

      Radera
  2. Vilken tur att ni lämnade regnet bakom er och åkte iväg. Mölnebo ser mysigt ut med, nästan egen brygga. Var stod ni i Skärhamn? Vi stod vid Smedjan, som är uppe vid Pingstkyrkan. Det finns så många fina platser i Västkusten, kanske det blir en tur dit senare i höst, vem vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är så glada att vi lämnade gråvädret och fick ett par riktigt fina dagar. Mölnebo var riktigt mysigt men vi sov aldrig i Skärhamn utan fortsatte på eftermiddagen.

      Radera
  3. Vi hade liknande planer förra veckan, packade in allt i husbilen och så starta de jag husbilen och då lyser laddningslampan igen, suck, bara att packa ur allt igen, verkstad på tisdag, antagligen generatorn eller regulatorn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så himla tråkigt med lysande lampor… Vi hoppas vi har blivit av med vår gällande dieselinsprutning innan vi far mot Italien. Hoppas det löser sig!!

      Radera
  4. Men vilken tur ni hade med vädret. Tänk som det kan skifta från busväder till sommarsol. Och en härlig promenad i Skärhamn. Och det leende kyrktornet var en riktig energikick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är så nöjda att vi åkte iväg från skitvädret här hemma och fick lite sol och uppehållsväder. Skärhamn blev en positiv upplevelse då vi bara varit där vintertid, riktigt mysigt som de flesta andra fidkarssmhällena.

      Radera
    2. Oj, vilken stavning det blev på fiskarsamhällen……

      Radera
  5. Frånsett att ni har mött Hans och sett honom rakt in i ögonen, ser det så trevligt ut att få gästa dessa platser och kanske även möta de bofasta och inte bara turister. Människorna som bor här är oftast de som toppar hjälpinsamlingar o.s.v. Vi var med på en sånggudstjänst i Pingstkyrkan Hönö. Alla sånger handlade om det hårda livet på havet. Även Evert Taube låtarna har inspirerats av hans boende ute i havet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där Hans och det som kommit efter honom är vi ordentligt trötta på just nu så det var riktigt skönt att få se blå himmel (även om vindarna var friska). Det är alltid lika mysigt att komma ut till samhällena vid västkusten och visst hade fiskarna ett hårt liv på sjön som också tog många mäns liv. Jag besöker gärna de enkla och vackra kyrkorna med sina votivskepp, som ofta skänktes av sjömän som räddats från sjönöd.

      Radera