onsdag 30 augusti 2023

Reseförberedelser och lite annat skoj

Det är bara att inse att inför en lite längre husbilsresa är det en hel del som behöver planeras och fixas. Därför känns det som den senaste veckan i princip har rusat iväg. En del annat skoj har vi dock hunnit med också. 

I torsdags lovade SMHI otroligt nog en dag utan regn så då passade vi på att åka ut till gården där Lars dotter bor och göra en storstädning av husbilen, in- och utvändigt. Det är väl en liten nackdel med att bo i lägenhet att det inte är helt enkelt att fixa med husbilen på hemmaplan. När vi var klara med det och Therese hade jobbat klart för dagen hann vi med en skogspromenad med svampkorgen i högsta hugg. Visst hittade vi både en del kantareller och årets första trattkantareller så det blev både svampmackor, en påse i frysen och så fick svamptorken komma fram ur gömmorna.



I fredags var Lars anmäld till en golftävling och när jag tittade ut genom fönstret kan jag inte säga att jag var avundsjuk. Trots helt regnställ var han verkligen genomblöt efter många timmar ute i vätan.



På lördagen var vi bjudna på sedvanlig kräftskiva hos B-M:s fd grannar i Varnhem, en trevlig tradition sedan många år. Vi bjöds på god ostpaj samt vanliga kräftor och havskräftor, så gott!



Sjung Hopp Faderallanlej!

På söndagsmorgonen satte jag mig på tåget för att hälsa på dotter Malin och barnbarnsflickorna i det 400-årsfirande Göteborg. Det blev en så trevlig dag så inte ett enda kort togs.


Annars har resten av tiden använts till reseförberedelser. Eftersom Toscana är huvudmålet har vi delvis koncentrerat oss på den regionen. På en stor papperskarta har vi märkt ut både intressanta platser, sevärdheter och även lockande vandringsleder ur boken "Walking in Tuscany", som har många lockande dagsvandringar att erbjuda. Sedan har många av platserna förts över till appen "Mapstr".


Eftersom vi har tänkt åka till Moseldalen och sedan via Alsace och ner i Frankrike har vi fått skaffa miljömärke för Frankrike och dekaler för "Döda vinkeln", Angles Mort. 


Det är verkligen en djungel med bestämmelser för de olika länderna men vi tror att vi sedan tidigare resor är väl utrustade med räddningsvästar inne i bilen, orange blinkande varningspuckar, alkomätare, varningstrianglar mm, mm.

Vad gäller boende har vi förutom diverse ställplatsappar också ACSI-kortet som ger oss ett rabatterat pris för övernattning på mängder av campingar under lågsäsong.

Sedan hade vi tänkt bo hos på bondgårdar och hos vinbönder i Frankrike och Italien , men tyvärr hade jag inte varit förutseende nog. I Italien heter appen "Agricamper Italia" och det var inga problem att ladda ner...


...medan den franska varianten "France-passion" krävde att man skulle rekvirera en guide över boenden och gästkort vilket inte skulle gå att få på de dagar vi hade kvar innan avresa. Så kan det gå trots att vi tycker vi har planerat....

Sedan har en del tid gått åt att förbereda mat så vi har lättlagad mat att ta till ett tag. Jag har fixat kycklingfiléer i sous vide så de är i princip klara och bara kan få grillyta, köttfärs till pastasås är stekt och vacumpackad, mjölblandning till morgonfrallor i airfryern är blandat osv. 


Våra kära kameraryggsäckar är packade och nu hoppas vi få många tillfällen till fotografering och vi tror väl att en del av dem kommer att hamna
här på bloggen och på Instagram.


Hur som helst har den sista veckan försvunnit i ett nafs och efter dagens lunch är det dags att styra husbilen mot Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborg och köra ombord på färjan till Kiel. Så härligt det ska bli! 

Hoppas ni följer med oss! 




 

16 kommentarer:

  1. Det ska bli trevligt att följa er resa. Vi kan rekommendera den kommunala campingen i Ribeauville, Alsac, den ingår inte i Acsi men ändå prisvärd. Fin by på promenadavstånd från Camping Pierre de Coubertin.
    Annica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du hittat hit och följer med oss på resan. Vi tackar för tips om camping i Ribeauville dit vi tänkt oss eftersom vi förut varit i Riquewihr och Eguisheim. Det finns så fina byar i Alsace.

      Radera
  2. Självklart hänger vi med, dock här hemifrån. Trevlig resa Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att vi kan följa varandra på resor då får man ju ”resa” dubbelt så mycket. Idag kände vi att vi verkligen har längtat efter att ge oss ut på rull när vi insåg att vi hade bokat färjebiljetten mellan jul och nyår… Äntligen var det dags!!!

      Radera
  3. Önskar er en trevlig resa och kommer att med spänning följa er på era äventyr.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Skoj att du följer med oss på resan så får vi se var vi hamnar….

      Radera
  4. Jösses vilket projekt. Jag som tycker att jag har fullt upp här med att planera trots att jag "bara" ska ta flyget direkt ner till Toulouse och göra någon dagsutflykt.
    Men all er planering kommer vara värt det, för det låter som en fantastisk resa som ni har framför er. Alsace är en del jag bara besökt lite snabbt och som jag gärna vill se mer av. Så jag är allt lite avundsjuk. Och att se Toscana, både städer och natur, i bil och till fots låter helt underbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl inte ”bara” att flyga till Toulouse. Det blir säkert jättebra. Vi tycker det är halva nöjet att planera och undersöka vad som finns att se efter vägen och nu ser vi verkligen fram emot att vara på resande fot ett tag.

      Radera
  5. Givetvis villa jag följa med er på resan och gör det med stor glädje. Husbilsresor har jag gjort väldigt få, men rest mycket har jag och många besök i Toscana har det blivit under årens lopp. I Frankrike också, dock har det blivit ganska få resor i Tyskland.
    Men Österrike, Kroatien och Schweiz är väl kända resmål.
    Givetvis är det mycket planering som behövs och att ha rejäla papperskartor med sig är ju "nödvändigt". Då ser en ju helheten på ett annat sätt.
    En trevlig vecka har ni ju haft med mycket av det mesta.
    Låter väldigt trevligt att ställa husbilen på vingårdar och liknande. Blir ju en speciell upplevelse.
    Önskar er det bästa och i det en fantastisk resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toscana är faktiskt en helt vit fläck på vår karta trots några besök i Italien så nu hoppas vi komma dit, men men vet aldrig vad som dyker upp längs vägen (och det är lite av nöjet med att resa på egen hand).Tyskland är verkligen ett land som har massor att erbjuda men som vi i många år bara passerade på väg söderut.

      Radera
  6. Såklart jag hänger på! Ser fram emot alla fina bilder såklart. Tror ni klarar er fint utan passions-passen, det finns massor av bra gratisplatser i Frankrike. Vingårdarna kan ni ju besöka ändå :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas vi ska kunna få lite härliga fototillfällen och att vi ska kunna förvalta dem. Visst klarar vi oss utan ”France Passion”, blev bara så paff eftersom jag trodde det bara var en app att ladda ner.

      Radera
  7. Klart vi hänger med, skall bli spännande att följa er, om 3 veckor åker vi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att ni hänger på och tre veckor går fort så snart är ni på väg också!

      Radera
  8. Vilken spännande och trevlig resa som väntar er. Jag kan förstå att det är en del att fixa och att ni vill vara väl förberedda. Nu verkar ni rutinerade och ha bra koll på det mesta. Vi är bara inne på andra säsongen med husvagn men vi lär oss efter hand tycker jag. Toscana ska vara väldigt fint så det kommer säkert att bli väldigt trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också hört mycket gott om Toscana och sett underbara foton därifrån som våra kamrater i fotoklubben tagit. Nu är vi ju inte där än och en del andra resor har tagit helt nya vändningar pga väder eller annat… Det är väl just det som är tjusningen med husvagns/husbilslivet att man inte behöver boka. Vi har också varit nybörjare på husvagn på var sitt håll men allt löser sig. För min del gick första långresan med husvagn till forna Jugoslavien 1988 med exmake och tre små tjejer i baksätet. Så kul vi hade!

      Radera