onsdag 9 augusti 2023

Abecitas Popkonst & Foto och besök hos bloggvänner i Ulricehamn.


På söndagen tog vi personbilen och styrde mot Borås. Där skulle vi besöka Abecitas Popkonst & Foto. Det här är ett annorlunda museum och många av verken som hänger här var inte ämnade att hamna på ett museum. De hängde hemma hos Berit och Bengt Swegmark i deras bostad i Borås. När samlingen blev för stor föddes Abecita Popkonst & Foto och lokalerna är inrymda på tre våningar, naturligtvis i en gammal textilfabrik. (Bengts far Harry Swegmark startade en firma som tillverkade underkläder). här finns även en del föremål som minner om lokalens historia.



Förutom många verk ur den permanenta utställningen med verk av många kända konstnärer finns utställningar som byts tre gånger om året. Här Andy Warhols ikoniska porträtt av Mick Jagger från 1975.


Just nu visas bl a Erik Johanssons nya utställning "Make Believe". Efter en liten genomgång av en jättetrevlig tjej tittade vi på en film som visade hur han gjorde ett par av sina verk och inte är det gjort på en kafferast precis.



Vi går runt och tittar på hans foton en lång stund men får nog erkänna att flertalet av de lite äldre tilltalar oss mer än de nyare verken. Inte lätt att välja bland alla foton vi tog...






En annan utställning vi gillade var Per-Anders Petterssons "Les Sapeurs", ett projekt som fotograferades i Kinshasa. Det är företrädelsevis unga män som försöker imitera en exklusiv livsstil som de föreställer sig finns i Europa. De paraderar på gatorna och medverkar ofta vid större evenemang och i TV- och radioprogram. P-A Pettersson är baserad i Kapstaden och har tidigare bevakat bl a Gulfkriget, konflikter på Balkan, Afghanistan och Haiti.




Som vanligt är en del av museet vikt till gatufoto och nu var det Johan Jehlbos tur.


Årets Bild är Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister och nu var det 80:e upplagan. Det delas ut i många kategorier och bjöd på många gripande, glada och annorlunda bilder och bildreportage. 


Eddy Van Wessel blev vinnare i kategorin Årets Bild (tagen vid ett avsked på en station i Ukraina)...


Han vann även Årets fotograf och Nyhetsreportageutrikes.

När vi tittat nog och männen ägnat en del tid åt svenskornas åttondelsfinal i fotbolls VM drog vi iväg till "Brödernas" och åt en hamburgare.

Sedan for vi iväg mot Ulricehamn och nu började ovädret Hans att dra in över oss med regn och blåst. I Ulricehamn blev vi bjudna på trevligt eftermiddagsfika hos Maggan och Ingemar, husbilsåkare med bloggen "Pensionärsvil(l)an". Det blev en trevlig eftermiddag och Oj så fort timmarna gick!



Nu hoppas vi ni får vara krya så ni kan åka iväg söderut när höst och vinter närmar sig här hemma.

När vi åkte hemåt hade ovädret dragit in på riktigt. Det var kolsvart på himlen även om den lystes upp av alla blixtar medan regnet vräkte ner och ännu värre blev det framåt kvällen. Nu var Hans här med full kraft.... 

16 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder ni tittat på. Jag gillar just såna som ni fotat men sen gillade jag dom gamla symaskinerna och dom fina underkläderna som gjordes förr. Tänk vad dom kunde förr. Däremot bilden med avskedet mellan ett par skär i hjärtat, just det såg man när familjer splittrades och kanske aldrig får se varandra igen, så sorgligt. Kul att ni alla fick åka till Maggan o Ingemar där vi också varit med Yvonne o Jakob. Snygg bild på 3 brudar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik Johansson är verkligen en unik fotokonstnär och extra kul att han är från våra trakter. Flera av de andra utställningarna var också mycket sevärda. Visst var det kul att träffa Maggan och Ingemar igen. Vi tittade på blomsterparaden i Nederländerna tillsammans förra våren och sedan dess har vi inte setts trots att det bara är några mil mellan båra hem. Visst är det tre galanta damer som fastnat på fotot!! Ha, ha…

      Radera
  2. Vilken mysig dag tillsammans med vänner. Kul att träffa Maggan och Ingemar också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blev det en trevlig dag, som det oftast blir med husbilsvänner!
      Häftig utställning och trevlig fikasamvaro!

      Radera
  3. Tack för trevligt besök! Det är så roligt när folk är spontana och kommer förbi på en kopp kaffe. Tur jag kunde hålla mig på benen, det var värre idag. Bilderna ni tagit på utställningen var ju fantastiska. Vi är dåliga på att besöka museer. Hoppas det blir någon duk till HB.

    SvaraRadera
  4. Typiskt att jag glömde skriva vem det var ifrån. Maggan Lillvik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva! Vi tittar gärna på museer om de är enkla att ta till sig eller har bra guidning. Den här var riktigt härlig!
      Idag har jag sytt dukar till vårt lilla fyrkantiga bort dit jag inga hade med resår i. Det passade bra idag när det regnade hela dagen!

      Radera
  5. Det var en riktigt häftig utställning. Någon fika på Maggan och Ingemars fina altan blev det inte den här gången eftersom Hans hade börjat dra in med blåst och regn, trevligt ändå!

    SvaraRadera
  6. Tack för besöket här. Verkligen givande och roligt att få följa med hit. Har sett en utställning av Erik Johanssom på Fotografiska "Places Beyond" och ett par av tavlorna ni har med här såg jag även där.
    Tycker ni fick till ett väldigt bra urval av fina bilder och skulle gärna se dem på plats.
    Roligt att se olika konstnärers bilder och det ger ju en bra bredd. Likheter och skillnader också.
    Jättetrevligt att även träffa vänner i Ulricehamn innan ni drog hemåt.
    Här är det halvsol idag och en runda på stan väntar-
    Önskar er en fin helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också sett Eriks andra utställningar både på Fotografiska och på museet hemma i Skara, mycket detaljer att titta på. Här var det flera fina utställningar så det var mycket att njuta av.
      Kul också att träffa Maggan och Ingemar, sist vi träffades var på Blomsterparaden i Nederländerna förra året. Vi har rymt från Hans men nya regn utlovas i morgon.

      Radera
  7. Det är väldigt praktiskt att kunna gå på utställning framför datorn. Tack för fina rundvandringar! Erik Johanssons bilder har jag alltid varit fascinerad av och nu fick jag se en del av dom.
    Förstår att Eddy Van Wessel blev vinnare av Årets Bild. Den bilden säger så mycket.
    Och så trevligt att träffa goda vänner även om ovädret Hans kom och störde. Hoppas det inte ställt till med alltför mycket oreda hos er. Just nu skiner solen här och hoppet om en återvändande sommar finns.
    Önskar er en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Eriks bilder fascinerande och skoj att en bondpojke från våra trakter har blivit en världskändis! Årets bild är intressant att titta på och man får se alla nominerade i olika klasser, så intressanta bilder. Det blev en riktigt fin dag med trevliga möten även om Hans drog in med full kraft.
      Vi vill också ha tillbaka några fler sommardagar även om dagen idag varit hyfsad på västkusten, men i morgon lovas mer regn.

      Radera
  8. Erik Johanssons utställning gillade jag verkligen. Vilken talang.
    Maggans och Ingemars plan att åka söderut låter verkligen lockande. Efter den senaste tidens regn är hösten och vintern verkligen inte något jag längtar till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också Eriks fotokonst, helt otroligt när man får se vilket jobb som ligger bakom varje foto.
      Vi har inte riktigt kommit dit att vi vill tillbringa hela vintern borta från nära och kära men nu ser vi fram emot sex veckor på resande fot till bl a Toscana.

      Radera
  9. Visst hade vi det trevligt på våran utflykt till Borås och kaffestoppet hos Maggan och Ingemar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ju riktigt fina dagar trots att golftävlingen regnade inne. Så mysigt att träffa Maggan och Ingemar också!

      Radera