måndag 31 juli 2023

Sommardagar vid Göta Kanal.


I måndags öppnade en av Falköpings bilverkstäder efter semesterstängning och när vi åkte till BS Motor fick vi omgående hjälp med att undersöka vad som var orsaken till vår varningslampa på husbilen. Tack och lov inget allvarligt fel och larmet kunde släckas ner så på tisdagen åkte vi iväg på en liten tur för att se att larmet inte kom tillbaka. Målet blev ställplatsen i Lyrestad alldeles vid Göta Kanal. När vi kom dit kl 12 återstod två platser, det är väl inte klokt och kl 13 var skylten med FULLT utställd.Ställplatsen har 25 platser, 15 med el på första parkett och 10 stycken utan el. Kostnad med el; 250 kr och utan 200. All service finns. 


Första eftermiddagen tog vi det lugnt och faktiskt sken solen så det blev riktigt gott och varmt där det var lä mellan bilarna. Det blev en sen lunch med en "Komma-fram-öl", vad annars?? 


Vi tog med oss efterrätten ner till lien picnicplats på kanalkanten och då kom kanalbåten Bellevue glidande.Det blev också en promenad längs kanalen där vi loggade ett par geocacher.

Nästa morgon fick vi ett riktigt skådespel framför ögonen när det vid 9-tiden började bli en riktig huggsexa om platserna. Bilar stod och vakade över de som skulle lämna för att få en plats eller ev byta upp sig till en på första parkett... Vi hoppades på en dag utan regn och tog ner våra cyklar för en tur bortåt Töreboda. 


Det blev många stopp längs vägen, dels för att bara njuta av scenerierna eller att titta på båtar som slussade.
Vid Hajstorp stannade vi vid det lilla caféet och tog en skål med Klings goda glass.


När vi kom till Töreboda strosade vi omkring lite och naturligtvis besökte vi Lina, Sveriges minsta färja i reguljär trafik. 2019 firade färjan 100 år På 1940-talet övertog kommunen färjan och den blev "kommunal lokaltrafik". År 2004 kostade en enkelbiljett 50 öre men numera är överfarten gratis. Tänk att det finns något som blivit billigare....Sedan återstod bara att cykla tillbaka samma väg och i Hajstorp var det dags för lite kaffe och macka. Där satt vi i solen och njöt men råkade kasta en blick på himlen där stora svarta moln drog in så nu blev det fart på tramporna. Vi hann inte riktigt hem innan det började regna, men det är ju bara vatten.På kvällen såg det bättre ut så vi plockade fram grillen. Vi hann precis äta klart innan vi fick skynda oss in med grill och möbler och så var det dags för regn igen. 


När vi åkte hem nästa förmiddag var vi ändå nöjda med våra dagar vid den härliga kanalen för inte är det lätt att planera in ett par dagar utan regn under juli månad. Nu var det dags att umgås med Lars dotters hundar ett par dagar då familjen åkt bort. Skoj när det finns några som blir så översvallande glada när vi kommer.


Nu ser vi fram mot augusti och hoppas att sommaren kommer tillbaka igen.

17 kommentarer:

 1. Det är fint vid Göta Kanal. Tänk ändå hur det blivit på ställplatserna, att folk nästan slåss om att få en plats. Man kan inte göra som förut att man kunde köra en bit och komma fram till kvällen, det kan man glömma under Juli månad i alla fall. Tänk ändå vad en liten blinkande lampa kan göra en orolig. Tur att det inte var allvarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint vid Göta Kanal men ställplatser i juli känns nästan som det kvittar. Nu hoppas vi att vi inte ska få fler lampor som lyser, inget kul!

   Radera
 2. Finns det mycket trevligare saker att göra tillsammans med en husbil, när solen skiner och cyklarna är fulladdade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen trevligt att cykla speciellt på ställen som här där det är helt bilfritt. Cyklarna ger verkligen frihet och man får betydligt större rörelseradie.

   Radera
 3. Det är en fin ställplats, vi stod där när vi skulle visa våra engelska vänner Göta Kanal. Galet många husbilar hela tiden förstår jag. Inget kul. Härligt med en cykeltur och massor av glass, precis i min smak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställplatserna längs kanalen är fina även om vi inte utnyttjat mer än ett par. Cykeltur och glass är aldrig fel!

   Radera
 4. Det är inte lätt att hinna med mellan skurarna ibland! Får verkligen hoppas på lite mer sol i augusti, det är så fint att cykla bredvid kanalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas också på lite stabilare väder framöver. Nästa vecka ska vi hålla i en golftävling för husbilsåkare tisdag-fredag så nu håller vi alla tummar.

   Radera
 5. Göta Kanal och omgivningarna är verkligen fina och även om vi mest varit på vår sida om Vättern så är det lika fint på den andra. Söderköping är så fint men när vi åkte förbi för några veckor sedan var det totalt fullt med husbilar och människor så den här gången åkte vi bara förbi.

  SvaraRadera
 6. Det ser så mysigt ut utmed kanalen. Vi har bara gjort ett fika stopp vid den platsen, Lyrestad, och det var i december förra året. Då var det absolut ingen trängsel, tror inte ens att det stod en enda bil där då. Nu håller vi tummarna att vädret håller torrt uppifrån när det ska bli golf. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det var betydligt lugnare i Lyrestad i december😂😂 Nu får vi hålla alla tummar vi har så att regnet håller sig borta så gott det går i nästa vecka, inget kul att golfa om det öser ner…

   Radera
 7. Ännu ett trevligt besök! Och i mina gamla hemtrakter. Här längs kanalen har jag cyklat mycket som barn med mina föräldrar. Längs kanalbanken har vi även stött på en älgfamilj. Minns när jag som 6-åring var på rymmen med en kamrat och då, 1955, kostade det 5 öre att ta sig över kanalen med Lina. Var ju här i Töreboda förra året när pappa plats invigdes här- Kul att ni också tog er en titt här- https://dittemitti.se/kalaslordag-i-toreboda-den-7-maj/
  Även i år, i maj, när det var boksignering av Thomas Tynander som skrivit boken om pappa; "Allan Mann som stred mot Hitler och Stalin" var jag på plats. Väldigt roligt det också.
  Tack för ett fint besök i mina gamla trakter. Härliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänkte verkligen på dig och din pappa när vi flanerade i Töreboda. Jag har också läst ditt inlägg om ert besök där förra året. En cykeltur längs kanalen hör verkligen till svensk sommar och något som vi t ex tog med våra tyska vänner på när vi hade besök för några år sedan.

   Radera
 8. Jag har jobbat i både Lyrestad och Töreboda denna sommar och nog märks det att det är gott om besökare och turister. Kul, men inte lika kul om man ska behöva kämpa sig till en ställplats.
  Klings glass har det blivit några stycken i år. Jag hoppas hinna med en vid kanalen efter en av mina arbetsdagar. Om vädret tillåter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka fina arbetsmiljöer du har runt dig så här sommartid! Jag förstår att det blivit ett antal Klingsglassar gör dig i sommar. Just nu är vi på Karlsborgs Camping med ett par barnbarn och naturligtvis blev det en Klings glass igår. Min favorit den här sommaren är Hallon-lakrits

   Radera
 9. Men vilken otrolig tur ni hade som fick en av de två kvarvarande platserna. Några fina dagar fick ni mellan regnskurarna. Den här sommaren är vi nog många som blivit experter på att parera regnskurarna. Och när solen kommer fram blir det ofta riktigt skönt. Det är fint längs Göta Kanal. "Komma-fram-öl" lät som en trevlig tradition.
  Hoppas ni har fått fina dagar med hundarna. Och så håller vi tummarna för mer sol under augusti!
  Fortsatt fin augusti till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att den här sommaren har vi verkligen fått parera regnskurarna. Rätt som det regna, kom det en skur….
   Vi fick trots det ett par fina dagar vid Göta Kanal och det hör nästan sommaren till.

   Radera