fredag 28 juli 2023

Naturum Hornborgasjön och Segelflygmuséet på Ålleberg.


Dagar med barnbarn blir för vår del ofta dagar på hemmaplan som vi försöker fylla med diverse utflykter och aktiviteter. I söndags förmiddag packade vi lite fika och åkte iväg ut till Naturum Hornborgasjön. 


Den här tiden på året är det betydligt lugnare där än när vi brukar besöka under den tiden då bon byggs och ägg ska läggas. Då är det ett skränande och en ljudvolym så vi knappt hör vad vi tänker. Nu simmade många "familjer" runt med sina små och skrattmåsens ungar hade nästan blivit "tonåringar".
Förutom Naturum besökte vi ett par gömslen och med kikarens hjälp kunde vi studera fågellivet även om vi tyvärr inte är några fågelkännare av rang.
Hur som helst smakar utefika alltid bra.


Efter lunch tänkte vi åka upp och testa den nya äventyrsgolfbanan vid serveringen på Ålleberg. Den invigdes i början av sommaren och inte var det helt lätt att få bolluslingen i hål....Här uppifrån har man en alldeles otrolig utsikt över Falbygden.


Ålleberg har också sedan början på 1940-talet varit ett centrum för segelflyget i Sverige. 
Genom en nationell insamling kunde man köpa i princip hela Ålleberg och den första hangaren uppfördes samtidigt som en provisorisk startbana gjordes i ordning och invigdes 1941. Att det hamnade på Ålleberg var inte någon tillfällighet. Berget är stort och har branta sidor. Då bildas uppåtgående luftströmmar. Med hjälp av sådana kan segelflygplan stiga uppåt och hålla sig kvar länge uppe i luften. Svenska Segelflygförbundet har sitt huvudkontor på berget och utbildar idag instruktörer och segelflygtekniker.

Segelflygmuseet invigdes 1984 i den äldsta hangaren och var då norra Europas enda. Vi gick in på muséet och fick guidning av en av eldsjälarna. En del av museets ca 20 utställda plan är i flygbart skick och flygs av Segelflygets Veteransällskap under sommartid en helg varje månad samt en hel vecka i juli. Då kan det även finnas möjlighet att följa med på en tur. Själv hade jag förmånen att få testa segelflyg vid två tillfällen under min gymnasietid och så läckert det var.Här uppe på Ålleberg spelades filmen "Örnungar" med Alice Babs och Lasse Dahlqvist in 1944 och i sommar fick museet ta emot det segelflygplan som Alice Babs själv flög. Det är även signerat.Tänk att vi aldrig tidigare tittat in på detta museum, men som vanligt missar man ofta det som finns närmast.

Ålleberg är ett berg, som är lite speciellt. I berget vilar, enligt sägnen, Ållebergs ryttare, som en gång, när Sverige har råkat i allvarligast tänkbara nöd, skall rida ut ur berget och rädda fosterlandet och i en av bergets sluttningar har man funnit Ållebergshalskragen, en forntida halskrage med många rikt utsirade ringar, tillverkad under forntiden av renaste guld. idag finns den på Historiska museet i Stockholm.

9 kommentarer:

 1. Får tacka för det fina tipset, hit vill jag åka! Kanske kan jag spöa Susanne på golfbanan, haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ålleberg är fint, fin utsikt och fina vandringsleder. Skulle det inte gå bra med golfen finns det chans till revansch nere i Plantis!

   Radera
 2. Naturum har vi aldrig varit till och Ålleberget har vi inte ens hört talas om. Ja ni har mycket fina platser runt i eran omgivning. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då går vi passa på att fylla några av era ”besöksluckor” när ni kommer i nästa vecka!
   Ska bli kul att ses!
   Kram

   Radera
 3. Ni har säkert gjort det som inte annars är så lätt, göra det roligt för tonåringar. Det som som vi tycker är sevärt, kan nog ofta få kommentaren: "Vad är detta, vad gör vi nu?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här tjejen är historieintresserad så runt Falköping har vi klarat av Ekehagens forntidsby och Åsle Tå. Annars är väl minigolf och bad sådant som går hem….

   Radera
 4. Vilken trevlig tur! Och att göra utflykter i närområdet tillsammans med barnbarnen är ju helt perfekt. Kan tänka mig att området runt Hornborgarsjön så här års är lättsammare vad gäller turism än när det är trandans.
  Jättetrevligt att få följa med en tur till Ålleberg. Har varit här förr, men länge sen.
  Jättefina bilder som ger mersmak.
  Ha en fin söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt enkelt att hitta på saker som passar de olika barnen men som samhället är idag då är det upplevelser som är skoj att dela. Barnen behöver inte ha en enda pryl till…. Hornborgasjön är verkligen en fin plats alla årstider även om det är betydligt lugnare nu än på våren.

   Radera
 5. Det var faktiskt riktigt intressant och en riktig eldsjäl som guidade oss.

  SvaraRadera