tisdag 11 juli 2023

Trollen på Garpedansberget i Gamleby


Ett av alla besöksmål på östsidan av Vättern som vi hört talas om är trollen i Gamleby. Gamleby ligger ett par mil norr om Västervik.

Garpedansberget är ett ca 80 meter högt berg i Gamleby och vi stannar på den stora parkeringen som finns framför. Trakten är rik på fornminnen och berättelser som hör till myter och sägner. Det sägs att här i berget bodde jätten Garpe.

Sedan 2007 finns här en skulpturpark längs en 300 meter lång bergsvägg. Det är konstnären Jan Pol (Jerzy Przybyl) som står bakom projektet med stöd från föreningen Kulturkraft i Norra Tjust. Nere vid parkeringen sitter Garpe själv och hälsar välkommen. Tidigare satt han vid ett köpcentrum, men fick flytta hit.


Först kommer man till en hyfsat brant uppstigning till platån, där de flesta figurerna är placerade. Konstverket visar Garpes alla vänner, ett 80-tal figurer tillverkade i fiberbetong. Här finns troll, älvor, vättar, tomtar, lindormar mm.
Vi kan väl inte säga att alla skulpturer tilltalade oss men de smälte fint in i naturen och vi förstod att de många barnfamiljerna  verkligen gillade de fantasieggande figurerna.

När vi kom till stigens ände når vi en stor utsiktsklippa med utsikt över skogen och vattnet, Gamlebyviken.


Här finns picnicbord och vi börjar ångra att vi inte tog med fikaryggsäcken. Här uppe sitter också vandringens sista figur och har en underbar utsikt.


Sedan återstår bara en lättgången zigzag stig ner till parkeringen, där Laikan väntade för vidare färd.
 

10 kommentarer:

 1. Matts Torebring11 juli 2023 kl. 11:08

  Under min aktiva tid ute på marknaden, har jag besökt Gamleby ett oräkneligt antal gånger, men detta har jag aldrig hört talas om, inte heller tillverkning i fiberbetong? Konstnären har nog haft jätteroligt!

  SvaraRadera
 2. Fiberbetong har vi inte heller hört talas om men nog har konstnären haft skoj och fantasi har inte fattats! Tänk vad många udda stopp och sevärdheter det finns i vårt avlånga land.

  SvaraRadera
 3. Visst passar figurerna fint in i naturen. Ett kul projekt men nog inget jag skulle åka en omväg för i alla fall :) Kul att få sett det via er blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade nog inte heller åkt någon omväg för de här figurerna men nu blev det en skön paus med en fin promenad.

   Radera
 4. Där har vi varit, när vi stått på ställplatsen i småbåtshamnen. Fin utsikt där uppifrån!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen fint uppe på utsiktsplatsen. Vi riktigt ångrade att vi inte tagit med fika på promenaden men väl där var det för sent att ångra det.

   Radera
 5. Både stora och små figurer och en trevlig promenad upp på berget. Kan tänka mig att barnfamiljer har roligt bland alla figurerna och även vuxna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera barnfamiljer var där och det hördes hur kul de tyckte när de upptäckte nya figurer. Vi fick också en fin promenad och ett lagom stopp på vägen.

   Radera
 6. Jag tycker skulpturerna var söta. Dom hade jag gärna besökt. Och en picnic med den utsikten hade inte suttit fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi visste inte om att det fanns en picnicplats där uppe annars skulle vi tagit fika med oss dit upp. De flesta figurerna var riktigt mysiga medan en del var riktigt fula….

   Radera