fredag 7 juli 2023

Laikan styr mot Eksjö.


Vi åkte hemifrån på onsdagens förmiddag, eftersom vi hade bokat tid för en golfrunda på Ryfors GK, utanför Mullsjö, efter lunch. Det är en golfklubb med tradition och är Sveriges äldsta golfbana, även om den fick sitt nuvarande utseende i slutet på 1900-talet. 1888 slog familjen Sager det första utslaget från den plats där första tee ligger än idag.Bröderna Sager hade studerat i England och var mycket engelskinspirerade så här fanns det förutom golfbana även landets första grästennisbana och kägelbana, liksom den första privata biografen. Här spelade de golf med sina vänner, bl a kronprins Gustav Adolf och hans hustru Margareta. Nu skulle vi göra vår debut här och banan var trots torkan i fint skick, men oj så svårspelad den var... Det var kuperat och det sluttade åt alla håll på samma gång (om det är möjligt)?!? Även greenerna var ondulerade så bollarna stannade sällan där vi hade tänkt oss, men naturskönt var det och stigarna mellan hålen kantades av mängder av blommande orkidéer.


Sedan började regnet falla på allvar när vi hade fem hål kvar och vi var trots paraplyer tämligen blöta när vi återvände till husbilen.

Nu fortsätter vi mot Eksjö, där vi stannade på en del av parkeringen till Höglandssjukhuset, som är avsatt för t ex husbilar. Den finns med i Park4night. Där sov vi tillsammans med en tysk husbil. Regnet öser ner men vad gör det när Lars ändå kan glädja sig åt att det nya batteriet levererar ström utan att mattas ett enda dugg, fortsätt så....Jag besökte Eksjö tillsammans med väninnor 2019 och skrev om detta på vår blogg men Lars har aldrig besökt själva staden. http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2019/08/eksjo-trastad.html

På morgonen hade vi bara en kort promenad, 5-10 min) fram till centrum och Stora torget. Där står Ryttarstayn, av Alf Olsson, framför Stadshotellet. Statyn avtäcktes 1929 som ett minne av nedläggningen av Smålands Husarregemente två år tidigare.


Eksjös idylliska stadskärna har över 50 kulturminnesmärkta trähus och är en av Europas bäst bevarade trästäder, där många av de nuvarande husen är byggda under 1600-, 1700- och 1800-talen.Den välbevarade bebyggelsen gjorde att Eksjö 1997 diplomerades med Europa Nostra- diplomet för god byggnadsvård. Denna utmärkelse har även Hjo och Nora fått så dessa tre är tillsammans ”Tre Trästäder”. Något som är nytt är att man kan göra en klassiker och besöka alla tre, få ett klistermärke på respektive stads turistbyrå och efter fullgjord klassiker kan man lösa ut en liten present. Nu besökte vi Turistbyrån och fick vårt första märke, så nu får det bli återbesök i Hjo och Nora också.


Utanför Turistbyrån som ligger i museets lokaler finns en vacker liten örtagård och inte långt därifrån ligger Fornminnesgården, där hela gården idag är ett museum efter att kopparslagare verkat här i trehundra år fram till 1910.
Naturligtvis måste vi fika på Lennarts Konditori, vid torget, ett konditori och bageri med gamla anor. Idag var det uteslutet att sitta på uteserveringen eftersom regnskurarna avlöste varann och regnjackorna åkte av och på. Lars gick löst på sin favoritbakelse, en Budapest, medan jag som inte gärna äter bakelser njöt av en god kardemummabulle.Det som är så härligt med Eksjö är att de gamla husen idag innehåller moderna lägenheter, caféer och små affärer.På Krusagården med anor från 1600-talet står en stor ek, vilken planterades av Gustav VI Adolf på hans Eriksgata 1954.


Kl. 13 hade vi bokat en guidad visning av Aschanska gården.

Hit kom släkten Aschan på 1830-talet. Leo Felix Aschan var garvare och startade ett garveri på nuvarande Museigården. 


Tre generationer Aschan har levt och verkat på gården. Den sista generationen bestod av fem syskon, varav endast en broder gifte sig men inte fick några barn. En broder och två systrar bodde hela sina liv på gården och när den yngsta systern dog 1984, 101 år gammal fanns inga arvingar. En stiftelse fick ta över gården och eftersom hemmet står kvar i orört skick kan vi idag få ta del av ett unikt borgarhem från förra sekelskiftet. Vi kommer först in i kontoret där det mesta finns kvar.Sedan fortsätter vi in i förmak och matsal där t o m matsedlar från bjudningar finns kvar, innan vi når det hyfsat moderna köket.

 På övervåningen finns den mer privata avdelningen med sovrum och ett sällskapsrum.


Vår guide var mycket kunnig och fick en hel del frågor utanför själva guidningen så vi tyckte det var ett riktigt givande besök.


När vi sen kom tillbaka till husbilen blev det en riktigt sen lunch med en av våra favoriträtter vilket gjorde att törsten blev svår under vår fortsatta resa österut. Fortsättning följer....


 


11 kommentarer:

 1. Trevlig dag ni haft trots regnskurarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade det varit skönt att slippa regnjackor men vädret kan vi inte råda över så det blev en bra dag ändå.

   Radera
 2. Vilka bra och trevliga val! Både golf på Ryfors och sedan stopp i vackra Eksjö. Har varit här ett par gånger, men länge sen. Läste nu det gamla inlägget härifrån- Roligt! Och visst är Wksjö en stad dit en kan återkomma många gånger. Småskalighet och stor charm.
  Tack för rundturen! Jättetrevligt. Är så förtjust i era vackra bilder och informativa och personliga text.
  Ha det fortsatt fint.
  PS Dottern har just varit på en liten golfrunda och var väldigt nöjda med golfbanan på Omberg (De bodde på hotell där) Likaså gillade de golfbanan i Åtvidaberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar att uppleva olika saker när vi är ute och växlar gärna mellan golf, stadsbesök, natur och kulturella upplevelser. Eksjö är verkligen en mysig stad även om det nyckfulla vädret drog ner mysfaktorn den här gången.
   Skoj att du gillar våra inlägg. De skrivs mest som en dagbok med lite fakta och gör inte anspråk på att vara något annat än just det.
   På Omberg har Lars också spelat golf och han tyckte det var en riktigt fin bana. Åtvidaberg kanske vi skulle besöka då vi tänkt oss en runda till innan vi åker hemåt.

   Radera
 3. Vi har stått på Ryfors ställplats en helg, det var bra och trevlig miljö. Cykelavstånd till glassfabriken i Mullsjö med :) Får Alingsåsvibbar från Eksjö. Den där sängen ser inte så himla skönt ut, men kul att få se bostaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryfors har verkligen fina omgivningar. Vi hade om vädret varit bättre tänkt promenera på Ryforsleden och fotograferat bl a den berömda Pinnabron.
   Heddas säng på Aschanska gården har sin historia. Hedda utbildade sig till sjukgymnastik sängen, en sjukhussäng hennes mamma haft skulle vara bra att ligga i….

   Radera
 4. Längtar tillbaka till Eksjö när man ser era bilder, det är ju en så mysig stad! Det är en fin present man får efter att ha besökt dom tre trästäderna, kanske skulle göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eksjö kan man definitivt besöka flera gånger och nu får vi väl göra återbesök i Nora och Hjo också. Hjo och moster Elins glass brukar få åtminstone ett sommarbesök!

   Radera
 5. Eksjö är verkligen en fin liten stad och inte sönderrenoverad som många andra städer. Den är väl värd en resa!

  SvaraRadera
 6. Som säkert alla vet, som läser min blogg, är Eksjö vår favoritstad. Trots att vi bor bara 25 km norr om stan, bor vi ofta i Eksjö med bussen, eller åker in på söndagseftermiddag och äter en bit mat på Sun Rice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förstår verkligen att ni gärna åker till Eksjö. Det är verkligen en trevlig och fin stad. Jag undrar om inte mina väninnor och jag åt på Sun Rice när vi var där, en thairestaurang som vi blev rekommenderade var det hur som helst.

   Radera