lördag 22 juli 2023

The Mystery of Banksy, "A genius mind"


Det finns Street Art eller Graffiti och så finns det Banksy.... Vem är då denne Banksy? Det är en pseudonym för den förmodligen mest kända och även den mest mystiska graffitikonstnären i världen. Man tror det är en 50-60-årig engelsk man, men många olika namn har kopplats till hans identitet...Han är känd för sina satiriska graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil. Ofta är hans verk politiska eller sociala kommentarer som han målar på toaletter, gator, väggar, gatuskyltar och broar, i början i Bristol, men numera i städer runt om i världen. "The Mild Mild West" var Banksys första kända väggmålning i Bristol från 1999. Den målades mitt på dagen under tre dagar...


Numera erövrar han inte bara gatorna internationellt utan också auktionshusen. Han anses för närvarande vara en av vår tids dyraste konstnärer. Det mest berömda exemplet är nog "Girl with balloon" som förekom som motiv redan 2002. Den såldes på auktion, 2018, för 860 000 pund. 


Strax efter affären aktiverades en dokumentförstörare, då han inte tyckte om att konsten blev kommersiell och att priserna på auktionshus är alldeles för höga. 2021 såldes det trasiga konstverket för 16 miljoner pund. (Nog finns det människor som har onödigt mycket pengar...).


Konstutställningen "The Mystery of Banksy - A genius mind" är sammanställd av Virginia Jean, en ung Berlinbaserad gallerist och expert inom gatukonst.

Utställningen hade premiär i München i fjol och har sedan dess bland annat gjort nedslag i Berlin, Wien och Hamburg. Under sommaren (9 juni - 8 september) visas utställningen om den superhemlige brittiske gatukonstnären på Eriksbergshallen i Göteborg och igår var det vår tur att ta del av den här otroliga utställningen.


Här visas över 150 verk och till slut vet vi knappt hur vi ska kunna ta in allt.

Vi kommer först in till entrén till Walled off Hotel, som i verkligheten finns i Betlehem och intäkterna därifrån stöttar det palestinska folket. 


Typiskt konstverk från hotellet.


Utsikten består av muren som skiljer Västbanken från Israel och även här finns naturligtvis hans målningar, samtliga på den palestinska sidan.


Här kommer några exempel på vad vi fick se: "Consumer Jesus", som kritik av kommersialiseringen av våra religiösa högtider...


..."Love is in the air"...


..."Venice in oil" är en kritik mot alla kryssningsfartyg som översvämmar Venedig. Han satte upp sina tavlor på gatan bland andra konstnärer som målar till turister mitt under Venedigbiennalen, 2019.


Vi ser också en film om konstnären och en annan videoinstallation som är mycket häftigt gjord.


2022 sprayade Banksy sju väggmålningar i Ukraina, bl a i förorter till Kiev. Även en del av dessa fanns med här på utställningen.


Här kommer några fler exempel på olika material och uttryck.


Den här utställningen lämnar nog ingen oberörd och vi hade nog kunnat gå där hur länge som helst. Nu kan vi bara rekommendera den till alla som har möjlighet att se den i Göteborg eller Stockholm. Vi fick även en kommentar på Instagram idag där vi fick veta att det finns ett Banksymuseum i Prag, vilket vi inte hade en aning om när vi var där i juni, men då hade vi kanske inte besökt den här....

10 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk utställning och konstnär! Tack för glimtarna! Trevlig kväll, hänger ni kanske kvar i Göteborg eller tar ni tåget hem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en annorlunda utställning som riktigt vällde över oss och gav oss en del att reflektera över, sedan också hemlighetsmakeriet över hans identitet…
   Vi var faktiskt där i går förmiddags och sedan gjorde vi en del annat (som kommer om någon dag) innan vi fick med ett barnbarn hem på tåget så nu är det spelhåla och utflykter några dagar…

   Radera
 2. Vilken häftig utställning. Där hade jag kunnat gå i timmar. Venice in oil är intressant, att det ska gå så långt på vissa platser att t.o.m lokalbefolkningen tröttnar på turisterna och sättet dom semestrar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog så för de flesta som var där att det inte var en utställning man sprang igenom. Det var mycket att begrunda.

   Radera
 3. Ja tänk, den mystiska Banksy. Stort tack för att ni visade bilder och berättade om utställningen. Visste inte att den skulle komma till Stockholm men har nu noterat datumen. Det känns verkligen som något jag skulle vilja se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra det är att läsa bloggar! Alltid får man några tips på sevärdheter och evenemang. Vi tycker det var en mycket sevärd utställning som vi verkligen rekommenderar. Den liknar hur som helst inget annat vi sett.

   Radera
 4. Vad roligt att ni sett utställningen i Göteborg och generöst delar med er. Har sett en utställning i London med honom och några verk kände jag igen som ni visade. Vill absolutse utställningen när den i november kommer till Stockholm.
  Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att du sett en utställning i London! Vi rekommenderar verkligen denna när den kommer till Stockholm. Premiären är nog 27 september.

   Radera
 5. Han är häftig, den där gubben Banksy, om det nu är en gubbe?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gubbe och gubbe??? Vem som än döljer sig bakom Banksy så var det verkligen en utställning väl värd att besöka.

   Radera