måndag 28 november 2022

Svenskt Tenn och Estrid Ericson från Hjo

När vi var i Stockholm för några veckor sedan och promenerade längs Strandvägen blev det självklart ett besök hos Svenskt Tenn, i butiken på Strandvägen 5, där den legat sedan 1927.Hela butiken är fylld med färgstarka textilier och överdådigt dukade bord. Nog märks det att julen är i antågande då det fanns mängder med olika juldekorationer.

Vi är väl främst förtjusta i Josef Franks underbara tyger och tapeter, möbler och de flesta inredningsdetaljer har en prislapp som inte riktigt passar för oss. I vårt hus vi lämnade förra året hade vi hans Eldblomman, röd i köket och våra gäster fick ligga och njuta utav Vårklockor, vit och tänk att de här tapeternas mönster tror vi aldrig vi skulle tröttna på.Firman Svenskt Tenn har en fascinerande historia och att grundaren, Estrid Ericson, var en kvinna från våra hemtrakter gör det inte sämre. Idag finns en liten utställning om henne, "Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn" på Kulturkvarteret, Pedagogien i Hjo.


Hon föddes i Öregrund 1894 och familjen flyttade sedan till Hjo där de drev hotell Royal.När Estrid tagit realen flyttade hon till Stockholm och utbildade sig på Tekniska skolan, numera Konstfack, till teckningslärare och som sådan jobbade hon ett kort tag i Hjo innan hon flyttade till Stockholm och i oktober 1924 satsade hon sitt farsarv och tillsammans med Nils Fougstedt bildade de Svenskt Tenn AB. På 1920-talet var det inte alltför vanligt att en kvinna startade företag på detta viset. I början var det just tennföremål som de designade, men sedan tog hennes intresse för inredning över. En milstolpe blev när hon 1932 beställer de första möblerna av den etablerade österrikiske arkitekten Josef Frank. 1934 anställs han och bosätter sig i Sverige för att lämna nazismen i Österrike. Det blir ett långvarigt och intressant samarbete och Estrid höll i den dagliga driften tills hon 81 år gammal, 1975, säljer företaget till Beijerstiftelsen. Vi tycker designen från 1930-40 talet känns modern även idag och det är kanske just det som kännetecknar riktigt bra design.

Tyget Vegatable Tree från 1943-45

Skåp från 1934-35

När vi ändå är i Hjo känns det som ett måste att gå en liten promenad bland de vackra husen i Stadsparken, vilka är förklarade som byggnadsminne.

Villa Idun är uppförd som manbyggnad på en lantegendom.

Villa Flora uppfördes som bostadshus till vattenkuranstaltens gäster, 1882.

Villa Götha har varit privatbostad och är till skillnad från de andra byggd i sten.

Här nere vid Vätterstranden ligger också Strandbadet, som är ritat av Lars Kellman, 1913.


Så här på senhösten biter vindarna från sjön i kinderna, men trots det blommar fortfarande några rosor i rabatterna, nog är tiden ur led när vi samtidigt tänt det första adventsljuset. 


 


14 kommentarer:

 1. Tänk att det fanns en del starka kvinnor som slog sig fram och lyckades också med det de tog sig för. Gillar de härligt starka färgerna på tygerna och möblerna. Det finns en hel del fint där och med prislapp därefter. Husen i Hjo är rena snickarglädjen men skulle inte vilja vara den som skulle skrapa och måla dessa snickerier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känner man beundran för de kvinnor som visade framfötterna och gjorde saker som den här. Vi får ju tänka på att kvinnorna bara ett par år tidigare fått rösta för första gången. Husen i Hjo stadspark är verkligen fina även så här års även om Hjo känns som en typisk sommarstad.

   Radera
 2. Otroligt vackra mönster! För 10 år sen hade jag bara skakat på huvudet, men nu älskar jag det. Men bara som en liten fondvägg eller bonad, och resten väldigt minimalistiskt. Kul att få se, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker så mycket om de här mönstren men när jag tänker efter är det nog något som kommit på senare år. Nu när vi flyttade in i vår kliniskt vita lägenhet tycker jag det är skönt med färg och mönster på t ex gardiner och kuddar.

   Radera
 3. Vilka härliga färjer på både tapeter och möbler. Jag är tyvärr inte någon inredningskunnig, men beundrar de som kan. Husen i Hjo känner vi igen efter promenader där. Visst är de vackra och verkligen utsmyckade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är inte heller några större experter på heminredning och vi tycker nog att det i affären var svårt "att se skogen för alla träd". Det blev lite för mycket av det goda men vi tycker mycket om färgerna och mönstren som i flera fall är 80-90 år gamla men känns så otroligt fräscha och moderna.
   Husen längs Vättern är verkligen fina och skönt att se att de sköts om, som de byggnadsminnen de är.

   Radera
 4. Vad roligt att det blev ett besök på Svenskt Tenn för er. En av mina favoritbutiker. Tittar ofta in här . Så roligt att nu följa med er.
  En blir så glad av färgerna och mönstren- Men ibland blir det väl mycket mönster (tapeter, dukar och textilier på möblerna) om en inte har en gigantisk våning med 3 m i takhöjd.
  Just gardiner, stolsitsar, en fondvägg är ju perfekt- Och jag ska köpa ett av brickborden.
  Möblerna och annat som finns på Svenskt Tenn är ju design och kvalité som består
  Roligt att se tapeterna från er villa. Kan förstå att ni saknar dem-
  Förra sommaren när jag resejobbade runt Vättern var vi i Hjo och hade en guide som visade oss Estrid Eriksson och Josefs Franks utställning här. Så roligt och inspirerande att se.
  Och Hjo är i sig en jättefin stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skoj att titta in på Svenskt Tenn, förstår att du besöker affären ibland. Just brickor tittade jag på men just nu är jag bara inte i behov av någon.
   Vad kul att du också varit på den lilla utställningen om Estrid Ericson och Josef Frank i fina Hjo.

   Radera
 5. Visst är det fascinerande att gå och titta på svenskt tenn. Prislapparna är dock inget för vår portmonnä annars skulle jag kunna storhandla där. En fin bricka fick ändå följa med hem efter senaste besöket. Tjänstgör nu som brickbord i vårt uterum.
  Hjo är ju en av dom tre trästäderna och i ett av dom stora gamla trähusen gick Linnea o Alice på förskola .
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det skoj att gå där och titta även om prislapparna avskräcker från de flesta köp. Jag såg att det stod förskola på ett av husen när jag gick runt i Hjo. Så fint att de kan utnyttja de fina husen och miljön runt omkring istället för att bara bygga nytt.

   Radera
 6. Så vackra textiler och föremål. Jag som har inrett i väldigt enkla färger kan inte låta bli att försöka se framför mig vad en så färgglad, mönstrad stol eller soffkudde skulle göra i mitt hem. Säkert väldigt uppiggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har vi gjort när vi flyttade till en ”vit” lägenhet. Det blev en mörkröd soffa och blommiga fåtöljer. I vår ålder är det så mycket sommar grått så lite färg skadar inte.

   Radera
 7. Wow vilka färger och mönster! Verkligen kreativt och inspirerande! Kul att se de fina villorna i Hjo också. Vi har varit där en gång, i typ 10 min för att handla på Systemet, haha. Nästa gång ska vi göra ett betydligt längre besök!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi rekommendera Hjo, speciellt som en underbar sommarstad. Staden har betydligt mer att erbjuda än ett Systembolag, även om inte det är fy skam ibland…

   Radera