torsdag 10 november 2022

Stockholmsresa med besök på Fotografiska.


Nu har vi tillbringat flera veckor på hemmaplan så en liten resa lockade och vad passar då bättre än att ta tåget upp till huvudstaden och efter 2 timmar och 20 minuter såg vi Riddarholmskyrkan och Stadshuset utanför fönstret.


Vi hade en otrolig tur med vädret och temperaturen kändes som en vårdag när vi lämnat in våra väskor på hotellet och tog en promenad genom Gamla Stan och över Guldbron vid Slussen för ett efterlängtat besök på Fotografiska muséet. 


Just nu visas tre intressanta och sinsemellan mycket olika utställningar. Innanför entrén finns den nyaste utställningen News Flash - Ett sekel av nyheter, som man kan se 21 oktober - 12 februari. Här visar man mer än 300 bilder ur TT Nyhetsbyråns bildarkiv. Här finns det mesta dokumenterat; historiska händelser som t ex kvinnlig rösträtt och andra världskriget, månlandningen, idrottsbragder, naturkatastrofer och revolutionerande uppfinningar, så intressant att ta del av.


Här finns också det gamla mörkrummet och en hel vägg med negativ.Allt är uppdelat i decennier och här gick vi länge, länge och tog del av händelser i text och bild. Några exempel som vi fastnade för kommer här: Från 1921 när kvinnorna fick rösta för första gången...


...och i slutet på 1920-talet upptäckte Flemming penicillinet. 


Från 1959 när en man släpar hem en TV-apparat på en kälke till sin gård utanför Kiruna.


1961 byggdes Berlinmuren.


Den 3 september 1967 blev naturligtvis högertrafikomläggningen förevigad och 1960-talet gav också många tragiska händelser i Asien.Från 1972 är den välkända bilden på den 9-åriga flickan från krigets Vietnam...


...medan bilderna från Sveriges 70-tal även handlade om Astrid Lindgrens Pomperipossasaga och flickan som gått vilse bland alla trafikskyltar 1976 (blev Årets bild samma år).


De första åren på 2000-talet mördades två unga kvinnor i Sverige...


... och för att hoppa fram till nutiden kommer Årets Bild 2021, när en covidpatient förs nedsövd till Södersjukhuset för intensivvård och senare räddas till livet.


Sedan fortsätter vi till en utställning vi gärna ville se, nämligen Hans Gedda, Nära Ögat. Den utställningen visas 26 augusti - 22 januari, så än finns det chans att se hans otroliga porträtt. Internationellt har han blivit berömd för sina porträtt på Andy Warhol (1976) och Nelson Mandela (1990). För sin bild på Nelson Mandela, som var i Sverige, nyss frigiven efter 27 år i fängelse, fick han den prestigefyllda, internationella utmärkelsen World Press Photo.Det visas också intressanta inspelningar där han berättar om möten med de han porträtterat och om sitt liv som fotograf.

 Den tredje och sista utställningen är en senegalesisk konstnär och fotograf, Omar Victor Diop. Han visar otroligt effektfulla fotografier som återspeglar personer och händelser i den afrikanska historien. Han använder ofta självporträtt för att förkroppsliga personer ur historien.När vi kom ut från Fotografiska kändes det att det var dags för lunch och vi stannade på Blå Dörren vid Slussen, där det var i princip fullsatt. Lars valde en schnitzel (som han gärna gör om det finns på menyn), medan jag tog dagens vegetariska, som var raggmunk med sparris, stekt svamp, spenat, parmesanost och rårörda lingon. 


Sedan var det dags att checka in på vårt hotell och ta en liten powernap efter vår tidiga morgon och för att vara pigga innan det var dags för nästa punkt på dagens program, som också har med foto att göra och som kommer i nästa inlägg... 

5 kommentarer:

 1. Åh ni prickade verkligen in tre bra utställningar på Fotografiska! Kul att få se en glimt av dem alla. Raggmunken såg verkligen god ut också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen tre riktigt bra utställningar och vid nyhetsbilderna fanns precis lagom mycket information, vilket gjorde att vi kunde gått där hur länge som helst.
   Jag frågar mig själv varför jag aldrig gör raggmunk som är så gott och med alla de här tillbehören blev det riktigt smaskens.

   Radera
 2. Vad roligt med er resa hit! Och ni var lite här i mina trakter. Jag förstår att Fotografiska lockade. Fint med ett smakprov redan nu. Verkligen fina bilder som ni tagit och ger "goda smakprov". Fotografiska är nog mitt favoritmuseum. (Årskort) Har ännu inte sett dessa utställningar. Men snart så.
  Blå dörren är trevligt och här är nästan alltid fullt vid lunchtid.
  En siesta förstår jag var välbehövlig.
  Ser fram emot mer från er resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fotografiska är en av våra favoriter också men ibland är det mer konstigt än konst. Nu var det verkligen en triss i bra utställningar så du har verkligen något att se fram emot. Årskort hade vi säkert haft om vi bott i Stockholm.
   Det blev ett par dagar med välfyllt program och mer om resan kommer de närmaste dagarna.

   Radera
 3. Vi gillar verkligen Fotografiska och just nu var det verkligen tre toppenfina utställningar så vi kan varmt rekommendera ett besök!

  SvaraRadera