lördag 12 november 2022

Kvällsfotovandring med Fotokurser Stockholm


När vi funderade på att åka ett par dagar till Stockholm fick vi precis ett nyhetsbrev från fotokurserstockholm.se Det visade sig att de hade en fotovandring med tema kvällsfotografi den 9 november och eftersom jag råkar ha födelsedag den dagen så tyckte vi det var ett kul sätt att fira den. Just mörkerfoto tycker vi skulle vara kul att lära lite mer om.

Fotokurser Stockholm drivs sedan våren 2020 av Jonathan Stenvall som själv leder kurser och vandringar. Han är mest känd som naturfotograf och sedan 2016 invald i föreningen Naturfotograferna.

Foto från fotokurserstockholm.se

Här finns ett stort antal kurser, allt ifrån grundkurser i att fotografera med mobil eller systemkamera till utflykter, workshops och fotovandringar. Visst låter det lockande med "Orkidéparadiset Ängsö", "Röda klippor och guckusko på Väddö" eller t ex "Häger och vårfågel på Djurgården"...

Nu var det en fotovandring "Kvällsfoto Stockholm" vi anmält oss till och vi skulle träffas på Skeppsholmen, vid Skeppsholmsbron klockan 18. 


Vi blev åtta stycken + Jonathan och efter lite prat gick vi upp mot Östasiatiska museet för att få utsikt över Skeppsholmsbron och mot Gamla Stan.



Vi fick massor med bra tips och testade lite olika inställningar för t ex olika vitbalans och fick med linjer efter bussarnas ljus när de passerade på bron.



På väg ner gjorde vi ett stopp där Jonathan plockade fram ljusorber och "målade med ljus" viket ger fantasifulla bilder.



Sedan fortsatte vi över Skeppsholmsbron och längs Strömkajen, många foton blev det och vi lyckades också få gatlyktorna att stråla som stjärnor...





... tills vi kom bort till korsningen vid Strömbron. Här undrade nog människor som passerade vad vi höll på med, eftersom vi nästan låg på knä på refuger och trottoarer för att komma i jämnhöjd med bilarnas bakljus.




Hur som helst blev det drygt två timmar som gick otroligt fort och när vi var på väg hem till hotellet var vi tvungna att testa våra nya kunskaper vid Sergels torg.


Vi tyckte det var en trevlig och opretentiös vandring, där vi fick många matnyttiga tips så nu är det bara att ge oss ut i vintermörkret och öva, för enkelt var det inte. Sedan kan vi mycket väl tänka oss att delta i någon annan workshop, t ex om makrofoto.

Att vi sedan somnade ovaggade var väl inte så konstigt efter en dag som började 05:20 och där stegräknarna visade på över 22 000 steg. Vad vi ägnade torsdagen åt kommer i nästa inlägg. 


 

11 kommentarer:

  1. Grattis i efterskott och vilka fina bilder ni fick, rena proffsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! Inte är våra bilder några proffsbilder, men den blå timmen när det finns lite ljus kvar var förbi för länge sedan och för att vara våra första försök är vi hyfsat nöjda, riktigt skoj var det hur som helst!

      Radera
  2. Varmaste grattis på födelsedagen, i efterskott! Vilken kul vandring, med kurs samtidigt. Jag ska ta mig i kragen och börja gå lite fotokurser här så småningom. Ska bara... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! Det var verkligen en kul vandring och vi förstår de Stockholmare som går med på de här vandringarna för att komma ut och träffa likasinnade. Vi ska också försöka ägna oss lite åt fotografering om vi nu är på hemmaplan ett tag, men så är det ju det där att jag "ska bara"....

      Radera
  3. Vilken rolig fotovandring. Länge sedan jag höll på med kvällsfoto och då var det svartvitt o framkallning. Vi får kanske lite extra uppdatering av er vid tillfälle. Kram från oss i 🇨🇭

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan ni få lite uppdatering när vi ses. Vi fick många "aha-upplevelser"och det var mycket vi inte haft en aning om. nu har vi lite bilder att leka med, kanske blir någon av dem svart-vit....

      Radera
  4. Vi tyckte vi lärde oss en hel del på fotovandringen, samtidigt som det var opretentiöst och trevligt. Stockholm är verkligen en fin stad och för vår del är den bara knappt 2,5 timme bort.

    SvaraRadera
  5. Skickar en sen födelsedagshälsning och stort grattis. Vilket bra sätt att spendera födelsedagen. Stort tack för denna fantastiskt fina fotorunda. Vilka bilder! Imponerande! Så roligt att se! Antar att ni har många fler. Jag är väldigt bekant med sträckan ni gick och kände igen mig in i minsta detalj-
    Jag hade tänkt anmäla mig till denna fotorunda men visste inte hur "kroppen" skulle må.
    Men jag är väldigt sugne på Ängsö och orkidéer eller annat.
    Och visst är Stockholm en vacker stad med alla sin ljus. Ja, vacker i alla avseenden. Roligt också att se vad en kan göra med kameran.
    Tack än en gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för födelsedagshälsning! Vi tyckte också det var trevligt att ta en Stockholmstrakten med blandat innehåll den här dagen. Det var ett par riktigt trevliga timmar (även om mina axlar inte tycker om att bära i dagsläget). Jag tycker också att det finns många lockande turer i deras program men för oss är det inte riktigt bara att anmäla sig och åka iväg. Det fordrar lite mer planering.
      Stockholm är en riktigt vacker huvudstad även om det är en otrolig byggarbetsplats i dagsläget.

      Radera
  6. Stort grattis i efterskott. Verkar som en trevlig och lärorik födelsedag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Det blev en bra födelsedag, speciellt när vi slutat uppvakta med presenter och annat. Upplevelser och kunskap kan man aldrig få för mycket av.

      Radera