tisdag 22 november 2022

Gammaldags julbak, nostalgikonsert och plötsligt har ytterligare en vecka gått....


Ibland tycker vi att det inte händer någonting men tittar vi tillbaka på veckan som gått har det varit flera upplevelser i vardagen. Först fick jag förmånen att tillbringa en heldag med yngsta barnbarnet då förskolan var stängd, så mysigt! Vi tillbringade en riktig slappardag med lekplatsbesök och  sällskapsspel tills storebror kom hem från skolan och serverades mormors pannkakor innan tennisträningen istället för att gå till Fritids.


Förra torsdagen var det dags för årets julbak med mina väninnor sedan lågstadiet. Förra året gjorde vi vårt första försök att baka brödkakor i bakstugan som tillhör Ruus Hembygdsförening vid sjön Anten och i år var det tänkt att det skulle bli en tradition.Det är så mysigt men vi insåg att vi lärt oss av våra misstag från förra året för i år blev våra 80 brödkakor så goda. Det är en hel vetenskap att hålla lagom eld i ugnen och rotera runt brödkakorna för att få dem lagom gräddade och genomgräddade. Hur som helst hade vi en jättetrevlig dag och när brödet var klart var det dags för pizzalunch. Här kan vi snacka om vedugnsgräddade pizzor, gott var det i alla fall.

 


I helgen som var drabbades speciellt östra delarna av vårt land av ett riktigt snökaos. Här fick vi ett par cm och på söndagen tog vi en promenad i det fina vädret, inte behövde vi pulsa i någon snö som våra kompisar utanför Stockholm.


I måndags var det dags att åka till Konserthuset i Vara. Att det finns ett konserthus av den här storleken och med det här otroliga programmet i en ort med ca 4000 invånare är ofattbart. Här presenteras nästan 200 föreställningar varje år som varierar från klassiska symfonier till jazz, hårdrock och populära artisters shower, från stand-up till barnteater osv. Den 5 september 2003 stod konserthusets runda byggnad klar för den första föreställningen och nu är det bara att inse att de flesta föreställningarna är slutsålda eller näst intill.Nu var det dags för en gitarrgala, en tributeföreställning till Bo Winberg, The Spotnicks och Hank B. Marvin, The Shadows som på 60-talet var några av Lars favoriter. På den tiden spelade han trummor i ett dansband med namnet The Sunshines. Visst är de för söta!


Deras största framgång var nog när de vann en talangtävling på Stadshotellet i Ulricehamn över bl a Ewa Roos och priset var en spelning på Ronnebybrunn. Hans karriär blev dock inte så långvarig men en del av ursprungsmedlemmarna spelar på diverse tillställningar än idag.

På konserthusscenen musicerade Biggo Music Band, fyra män i 75-årsåldern, men oj vad de kunde spela. Trummisen hade spelat i Spotnicks de tio sista åren orkestern fanns och han var så bra!


På tisdagsmorgonen vaknade vi till ett par minusgrader och en knallblå himmel så naturligtvis blev det en förmiddagspromenad innan det började mulna på och den vita snön töar nog snart bort.


Vad passar då bättre att baka årets lussekatter, det är ju faktiskt första advent till helgen.

 


8 kommentarer:

 1. Vilken härlig vecka, har ju hänt massor ju! Pizzorna, brödet och lussebullarna ser alla helt ljuvliga ut. Och snöbilden på morgonpromenaden är otroligt vacker med den gula fastigheten mellan träden. Så många gånger vi pratat om att gå till Vara konserthus för att se/höra något, men biljetterna varit slut varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Vara Konserthus är vi en eller ett par gånger varje år men ibland har vi inte varit tillräckligt snabba för populära föreställningar säljs ofta slut samma dag som de släpps.
   Idag har det lilla vita vi hade försvunnit och det är riktigt ruggigt väder med småregn, slask och flera nyanser av grått.

   Radera
 2. Nu är det nästan så att tandvattnet börjar rinna......så roligt att få baka i vedeldad ugn. Vi hade en i stugan, men jag eldade aldrig i den, däremot gräddade jag vårt tunnbröd på spisplattorna, det gick också bra. Ja lussekatter och annat gott ska jag försöka få till i veckan som kommer. Visst är det härligt med snö, men det var lite för tidigt, den kan vänta ett par veckor till. Härligt med barnbarnen och konsert har ni också hunnit med. Ja nu är det bråda tider fram till jul. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så mysigt att baka i en gammal vedeldad ugn även om det inte är helt enkelt att få rätt värme och rotera bröden så de blir någorlunda jämnt bakade, men om det inte blir perfekt så blir det riktigt gott!
   Nog finns det att pyssla med fram till jul även om vi tar det väldigt lugnt och inte lägger ner så stort jobb längre, men den här tiden fram till jul tycker jag är den allra mysigaste.

   Radera
 3. Vilken rolig och omväxlande vecka med mycket av det mesta av trevligheter. Jag har saknat er och era blogginlägg men förstår till fullo att annat varit i görningen.
  Mysig med barnbarnen som haft med "egentid "med er.
  Så festligt med ert brödbak. Känner doften hit både från bagarstugan och ditt saffransbak-
  Har testat ett par gånger att baka i en riktig bagarstuga och fick inte till det. Ni lyckades ju väldigt bra. Och att just göra pizza här var ju en perfekt och god lunch.
  Grattis till ert fina konserthus. Och visst är det lovvärt med ett konserthus som är levande i lilla "Vara". Roligt ocjså med ett varierat program.
  Kul med er besök här och att du delar med dig.
  Bilden på gruppen med The Sunshines är jättefin. Så gulliga.
  Roligt med dina bilder som verkligen piggar upp. Och snö med blå himmel är svårslaget.
  Önskar er nu en fin första adventshelg.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har det varit en skön och bra vecka även om det varit vardagliga saker. Vi är väl lite oregelbundna med våra inlägg; är vi ute och åker blir det ofta inlägg varje dag och ibland när inspirationen tryter kan det bli veckor emellan men så får det vara. I slutet på nästa vecka ska vi ut på lite upplevelser men innan dess ska vi ha grannar på adventsmys och fixa lite annat. En fin adventshelg önskar vi er!

   Radera
 4. Full fart som vanligt hos er. Ser så härligt och roligt ut med brödbaket, skulle vara roligt att testa men tror inte det finns något sådant i vårat område. Får hålla mig till den vanliga ugnen i köket.
  Hade ingen aning om att Lars spelat i ett band, kanske vi får höra några trumvirvlar på kastrullerna, när vi ses hihihi.
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det otroligt att trots att vi inte tycker vi gör något särskilt så blir det en hel del när man tänker efter och tur är väl det så den tråkiga november strax är avklarad.

   Radera