måndag 14 november 2022

Löjrommens Dag i Spikens fiskeläge.


Under några hektiska höst- och vinterveckor är det dags för årets fiske av siklöja i Vänern och då brukar man också fira Löjrommens Dag i Spikens fiskeläge.

Hur kommer det sig då att siklöjans rom blivit så populär just här? Fisket i Vänern hade pågått sedan länge. Här har man fiskat gös, gädda och annan matfisk i hundratals år. Och även siklöja. Men i slutet av femtiotalet rapporterade tidningarna om minskade fångster av fisk. Dråpslaget kom 1967, då Vänern svartlistades på grund av förorening av kvicksilver i bottensedimentet. Det höll (lite vitsigt) på att bli spiken i kistan för fisket i Spiken. Då någon gång i mitten av 60-talet dök en Artur Johansson från Kalix upp i Spikens fiskehamn. Där berättade han för sina hyresvärdar hur man tog hand om löjrommen uppe i Kalix. Han förklarade även de ekonomiska fördelarna med att sälja löjrommen från siklöjan.


Det är inte för intet som löjrommen ofta beskrivs som Vänerns guld. En ytterligare fördel med att fiska siklöja var att den inte – som många matfiskar – lever på bottenlevande insekter och djur, utan av kräftdjur i vattnet. 


Så, från att fisket i Vänern var allvarligt hotat – och av många dödförklarat – förändrades scenen helt och hållet. På åtta år – från 1965 till 1973 – tiodubblades produktionen av löjrom från Vänern. Nu övergick yrkesfiskarna vid Spiken alltmer till vinterfiske efter siklöja, och under de kommande decennierna ökade fångsterna kraftigt.
Spiken är i dag en av Europas största insjöhamnar och löjromsfisket pågår än i dag. Tiotals ton med löjrom fraktas varje år från Spikens fiskehamn. Det som höll på att sluta i katastrof är i stället en pågående succé.

I söndags var det dags för årets upplaga av Löjrommens Dag. När vi kom dit var det en trolsk dimma över Vänern som mötte oss.



Den här dagen kan man passa på att äta något gott på restaurangerna eller handla i någon av hantverksbodarna. Det finns även möjlighet att gå en tipspromenad eller få information om vilka fiskar som finns här i sjön. 


Dessutom bjuds man på provsmakning av årets löjrom...


...och vi fick också provsmaka en underbar rostad rotsakssoppa med löjromscreme och blandade frön.

Man fick också se hur man hanterade sin fångst och hur beredningen av löjrom går till. Nog förstår man att priset på delikatessen är högt när man inser att det är en knapp "tumnagel" (3-5 g) rom i varje siklöja. Sedan ska den vispas upp i vatten så att hinnor försvinner, sköljas, torkas och saltas innan den är klar för paketering, försäljning och infrysning.




För de som vill uppleva mer finns det möjlighet att delta i Stora Löjromsäventyret. Då ingår övernattning på Naturum Vänerskärgården, Lunch och 3-rätters middag (löjromsinspirerade). Sedan får man följa med en fiskare på upplevelsetur på Vänern innan man får vara med och bereda rommen. Sedan ingår också en guidad visning av Läckö Slott.

Det finns även ett mindre paket utan middag och övernattning och är novembervädret som de sista helgerna så låter en tur i fiskebåt riktigt lockande.

Naturligtvis fick en burk av Vänerns guld följa med oss hem för att avnjutas i vinter gärna ihop med en rödingfilé... 


Muuuums!

6 kommentarer:

  1. Hade ingen aning om att det finns löjrom från Vänern! Vad händer med fiskarna när de tagit rommen? Utgår från att de inte bara slängs på tippen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det löjrom från Vänern även om den inte är lika berömd som den från Kalix. Tyvärr verkar det som om de flesta siklöjorna går till djurfoder eller eldas på värmeverket i Karlstad trots att det ska vara en god matfisk, om än inte så stor. Jag tror att det fortfarande ligger till på det viset....

      Radera
  2. Vad roligt att få uppleva detta i Vänern. (Har varit med om detta en gång i Kalix för länge sen) Känner till Spikens fiskläge (är ju västgöte) och har varit där men inte tagit del av "Löjrommens dag". Visste dock att det fiskas siklöja i Vänern. Roligt att läsa om er upplevelse och förstår att en burk löjrom fick följa med hem.
    Tack för tipset om att komma hit till Spiken och övernatta och ev. få följa med ut och fiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kände att det skulle vara kul att åka med ut på fiske om det är sådana härliga novemberdagar vi haft i år, men blåser det höststorm och snöar som det gjorde så här års förra året räcker det så bra att stanna på land.
      Det var verkligen skoj att se att Lidköpingsborna nästan gått man ur huse för att fira löjrommen.. Det var köer till det mesta; parkering, försäljning, provsmakning mm.
      Nu har jag delat upp min 250 grams burk och frusit den så vi kan festa några gånger i vinter.

      Radera
  3. Intressant att läsa, men så tokigt att inte äta fisken när den ändå har tagits upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det slöseri att inte äta upp hannarna som skilja bort med en gång och honorna efter att de tagit rommen. Jag vet att vi fiskat vitling, som också är en liten fisk, på västkusten och sedan stekte vi dem. Kanongott var det men jag fick hjälp att rensa alla de små…

      Radera