Vår andra dag i Stockholm i förra veckan bjöd på lika fint vårväder som vi hade på onsdagen. Efter en stabil hotellfrukost gav vi oss ut på gatorna. Vårt mål var att få se några av av de föremål från våra trakter som numera ställs ut på Historiska museet.
Vi går längs Kungsgatan som redan är juldekorerad med grangirlanger och ljus. Vi tyckte det kändes lite tidigt men det får vara vår åsikt.
Trots att vi inte skulle handla något kunde vi inte låta bli att göra ett besök i Östermalmshallen.
I den vackra byggnaden från 1888, som 2007 blev utsedd till världens 7e bästa saluhall av tidningen Bon Appétit, kan man bara gå omkring och njuta utav alla delikatesser som lockar i diskarna och av den läckra arkitekturen. Nu har den renoverats och den ursprungliga planlösningen är återskapad. Här finns 17 handlare som i flera fall har familjeföretag som drivits i flera generationer. Tyvärr var vi fortfarande mätta efter frukosten så det kändes inte så lockande att slå oss ner på någon av de mysiga serveringarna.
Vi fortsatte vår promenad och när vi närmade oss Historiska museet kom vi till Kvarteret Krubban, som var en ny bekantskap för oss lantisar. Här finns bebyggelse som härstammar från tre tidsperioder; 1700-, 1800- och 1900-talen. De äldsta bevarade byggnaderna uppfördes i början av 1700-talet och avsåg den Oxenstiernska malmgården. På 1800-talets början köpte Kronan delar av området och lät uppföra kaserner och stallbyggnader för bland annat Kungliga Livgardet till häst. Regementsbyggnaderna uppfördes 1805-1817 och den enorma kanslikasernen pryds av två förgyllda trälejon som håller i Karl XIV Johans namnchiffer. Idag huserar Kungliga Vitterhetsakademin och Riksantikvarieämbetet här.
Militären lämnade området 1927 och regeringen upplät kaserner åt Statens Historiska Museum och kasernen som byggdes om stod klar 1943.
Här visas många riktigt intressanta utställningar så vi är tvungna att välja några av dem. Vi börjar med Sveriges Historia. Utställningen visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet och fram till i dag. Inflytelserika män och kvinnor lyfts fram, liksom klasskämpar, minoritetsgrupper och immigranter som alla har satt avtryck i historien. Utställningen består av tio scener, en från varje århundrade. Genom utställningen löper en tidslinje där varje århundrade presenteras, informativt och trevligt!
Nästa utställning vi gick till var den om "Medeltida Konst" och den här tidens europeiska konst stod i den katolska kyrkans tjänst. Den kristna livsåskådningen präglade människors liv. När Sverige under 1500-talet lämnade katolicismen, och kyrkan underställdes kungamakten, blev föremålen kvar i kyrkorna. Vid slutet av 1800-talet ökade intresset för medeltida konst och Historiska museet började samla detta kulturarv som vi nu kunde komma riktigt nära.
Sedan var det dags att gå ner till Guldrummet där merparten av de 52 kilo guld och mer än 200 kg silver som finns i Historiskas samlingar finns utställt. här finns bl a de tre unika guldhalskragarna, från folkvandringstiden (350-500 e. Kr), där två av dem kommer från vår hemtrakt. Nu visade det sig att en monter var tom då halskragen från Möne var utlånad till SVT, då de håller på med en inspelning om Sveriges historia. Det är otroligt vilka vackra guldsmedsarbeten det finns i montrarna här.
I Guldrummet förvaras också Sveriges genom tidernas största guldskatt, även den hittad här nere hos oss i Svearikets vagga, eller närmare bestämt i Timboholm, ett par km utanför Skövde. Den hittades 1904 av tre arbetare och väger totalt 7,4 kg. Skatten är i 23-24 karat och troligen av nedsmälta romerska guldmynt.
I Timboholmsrondellen, som vi passerar på vår väg till Skövde står ett verk av Claes Hake, som ett minne av fyndplatsen.
Det senaste tillskottet till museets utställningar är "Vikingarnas värld", som är en enorm utställning på 1000 m² och som det ser ut kommer den att visas tills vidare. Här visas 2500 originalföremål och det finns många pröva-på-stationer för alla sinnen. vi passade på att lämna ett visitkort i runskrift annars tittade vi mest runt på föremålen.
Här får vi information om samhällets sociala struktur, människors olika roller, resor och kulturellt utbyte med fjärran länder – över hantverk, handel, sjöfart och plundring – till förhållandet mellan levande och döda och den kristna trons framväxt.
Tiden gick så fort så det var alltför snart dags att promenera bort mot Hötorgshallen där vi skulle äta lunch på Kajsas Fisk. Det blev fisksoppa för mig och strömming till Lars, mycket gott!
När vi kom ut gick vi en sväng bland alla stånden på torget och tittade på de enorma mängderna med kantareller och trattkantareller som var till salu.
Konserthuset vid Hötorget tycker vi är ett av de vackraste husen i Stockholm. Det byggdes 1923-26 och räknas som ett av stadens bästa exempel på nyklassicism.
Framför entrén står Orfeusbrunnen en fontänskulptur från 1936 av Carl Milles, som vi också tycker riktigt mycket om.
Nu börjar det bli dags att hämta våra väskor på hotellet och promenera bort till Centralen för att ta tåget hem till Falköping efter ett par riktigt fina dagar i storstan.
Ni har verkligen varit och gått i mitt gamla område på Östermalm där jag växte upp. På Historiska museum, var jag och sprang runt mycket, kände mer eller mindre till de flesta hörnen och personalen. Minns att jag fiskade upp ett gammalt mynt ur en kista/koffert men små smala fingrar hihihi. Krubban lika så, också ett område vi lekte runt på och naturligtvis i saluhallen. Man undrar ju Vad händer med all svamp som inte säljs? Tänk när Konserthuset fick tillbaka sin original färg, coelinblå, 1973, då tyckte vi att det var en riktigt skrikig järv färg, som numera smälter in hur bra som helst, dock lite smutsig.
SvaraRaderaNi fick verkligen fina dagar i storstaden. Kram
Jag tänkte på dig när vi gick på Östermalm denna fina höstdag när det kändes som vår i luften. Historiska muséet tyckte vi var riktigt intressant och visst är det otroligt att många av våra museer är gratis.
RaderaJag trodde att Konserthuset alltid varit blått så nu fick jag lära mig något nytt igen!
Ett lyckat Stockholmsbesök för er med många utställningar av olika slag. Så ofantligt mycket svamp, ser nästan overkligt ut. Har inte varit i Östermalmhallen, får ändra på det när jag besöker Sthlm nästa gång.
SvaraRaderaDet blev ett riktigt bra Stockholmsbesök med fint väder, bra utställningar och en trevlig fotokvalitet, samt massor med steg på stegräknaren…
RaderaÖstermalms saluhall är verkligen värd ett besök och hade vi varit hungriga hade det nog åkt ner en räkmacka, så goda de såg ut. Vi gillar saluhallar och tycker det är trevliga besöksmål när vi är i utländska städer.
Tack så jättemycket för alla fina bilder och historien om gamla tider, nu behöver vi inte åka till Sthlm för att titta på de underbara konstverken i guld. Ni skriver så berättande om allt. Jag har läst om de fynd man har gjort under åren runt Falköping, så kul att få se dem i verkligheten. Jag har mycket släktingar där, men sällan vi åker dit. Vi är inte så mycket längre för storstäderna, men kul att få följa er där.
SvaraRaderaVisst är det skoj att man kan åka snålskjuts med bloggvänner till många resmål. Historiska muséet har vi pratat om att besöka men det har inte blivit förrän nu och då hade de plockat bort den största av våra lokala guldkragar!! Vi är egentligen inga storstadsmänniskor heller men vi kan tycka det är skoj att besöka städer ett par dagar och sedan är det jätteskönt att komma hem igen!
RaderaVilken trevlig dag det blev. Snarare trevliga dagar. Och ett lyckat besök i fina Stockholm.
SvaraRaderaIgenkänningsfaktorn är hög men väldigt trevlig. Jag som är väldigt "ojulig" tycker att det är alldeles för tidigt med något som är "juligt" före första advent. Puh!
Östermalmshallen är ju en favorit och hit söker jag mig ofta.Både för att handla och ibland äta lunch. (Men väl dyra)
Kajsas Fisk i Hötorgshallen gillar jag verkligen, Gott och prisvärt. Men Hötorgshallen i övrigt har förlorat en del butiker under pandemin och det är lite trist.
Historiska museet var det länge sedan jag besökte så nu ser jag att det är dags för ett besök-. Mycket spännande finns här. Tack för påminnelsen.
Visst kom din kommentar fram, tack för den! Jag tror det är något skumt med blogspot (igen). När jag skulle kommentera hos en annan blogg såg det ut som om kommentaren försvann men sedan fanns den där?!?
RaderaHistoriska muséet var en positiv överraskning med mycket intressant att ta del av. Nu fick vi lite snålt med tid så vi fick skumma över vikingautställningen, men det ser ju ut som om den kommer att finnas kvar en längre tid.
Vi är inte speciellt juliga men tycker om adventstiden med alla ljus i mörkret så för vår del blir det lite pynt som kommer fram till advent och åker ut innan nyår.
Vet inte om min kommentar försvann. Men jag har läst och skrivit en lång kommentar. Förstår och ser ju att ni haft fina dagar i Stockholm.
SvaraRaderaTack för resan till Stockholm, mycket intressant. När ni skriver Möne är det det Möne som ligger utanför Timmele? Min dotter bor där men jag har aldrig hört om att det halsbandet.
SvaraRaderaVi antar att den är från det Möne (ska ligga i Ulricehamns kommun). Det ska vara den största guldhalskrage som hittats i Sverige och väga över 800 gram om jag minns rätt. Vi uppskattade Historiska museet trots att vi inte är några historienördar, riktigt intressanta utställningar.
RaderaJag upphör aldrig att förvånas över vilka smycken och andra prylar människan lyckats skapa redan för flera hundra, ibland tusen år sedan. Och att dom kan vara så pass välbevarade är ju helt fantastiskt.
SvaraRaderaVisst är det helt otroligt vad de här konsthantverkare kunde göra med enkla verktyg och vilka fantastiska byggnader de kunde bygga för länge sedan.
Radera