lördag 5 november 2022

Spa på Mössebergs kurort och Laikan har gått i vinteride.


 Den här veckan har väl alla Sveriges skolor haft läslov, eller höstlov som jag fortfarande kallar det. På måndagen fick vi besök då barnbarnet Ellen kom med tåget från Göteborg. Vi fick fyra mysiga dagar tillsammans och nog kändes det som om vårt hem periodvis förvandlades till en riktig spelhåla, lika kul för alla åldrar!


På tisdagen åkte Ellen och jag upp till Mössebergs anrika kurort där vi bokat lunchspa. Kurorten har verkligen en lång historia. 1746 genomförde Carl von Linné sin västgötaresa och förundrades över den omväxlande och vackra naturen på Mössebergssluttningen men det dröjde ett sekel till
innan den viktigaste komponenten för en framtida kurort skulle läggas på plats – dragningen av Västra Stambanan. År 1867 tillträdde dr Otto Torstensson, den förste badläkaren vid Mösseberg, i ”den ståtligaste och vackraste badanstalt som detta land dittills skådat”. Sedan följde brand, återuppbyggnad och vid sekelskiftet en tillbyggnad och modernisering som 1907 invigdes av prins Gustav Adolf. Nu fanns alla tidens finesser som elektriskt ljus, centralvärme och vattenklosett. Salongerna möblerades med det senaste modet, jugend och dessa jugendsalonger är bevarade än idag och efter lunchen kunde vi ta en kopp kaffe i en av dem. 


I vårt bokade lunchspa ingick ett par timmar i den lilla men lugna och mysiga spaavdelningen.

Vi njöt av ångbastu, torrbastu och olika varma bassänger, både inne och utomhus.Sedan passade vi på att ta ett fotbad med ett väldoftande salt.

Nyduschade och fräscha gick vi till Arvids restaurang & bar där vi åt en riktigt god lunch med salladsbuffé, svampsoppa och som varmrätt valde vi fisk i citronsås, som smakade riktigt gott.Sedan blev det en lugn eftermiddag för är det något som tar på krafterna så är det att vara i den här miljön.

När vi vinkat av Ellen på torsdag middag var det dags att städa ur det sista ur husbilen och köra bort den till sitt vinteride.

Den här dagen var dock vädret alldeles vårlikt och den vackra Vallevägen visade sig från sin bästa sida denna novemberdag.I år har vi gjort vårt bästa för att skrämma bort eventuella möss (som för två år sedan tuggade i sig vår dieselslang, men som förra vintern höll sig borta). Förutom musskrämmor med ultraljud har vi laddat musfällor med Japp, ställt ut burkar med ättiksyra och lagt folie runt hjulen. Sedan är det bara att hålla tummarna.En tröst är att om 4-5 månader är det dags att hämta ut den igen och då dröjer det inte länge innan körsbärsträden längs vägen börjar knoppas så nu var det bara att stänga dörren om Laikan och hoppas vintern går fort.....14 kommentarer:

 1. SPA, vilken mysig dag ni har haft tillsammans. Kan inte ens minnas när vi var på Spa, vilket innebär att det var länge sedan. Att preppa med Japp och folie, har jag inte hört tidigare, däremot enris. Håller tummarna att de håller sig borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mysigt att få umgås med den unga generationen och få ta del av deras tankar och planer. Japp och Snickers ska vara bra i musfällor då det inte torkar som t ex ost. vi använde enris när vi hade villavagnen men den här gången testade vi folie, som "Våra husbilsresor" gjorde förra året.

   Radera
 2. Vilken kvalitetstid ni verkar ha haft tillsammans.
  Då är säsongen slut för både mig och Laikan. Laikan hade dock lite bättre väder vid insättning än mig. Precis innan jag sattes in sprang min manlige ägare runt med vattendunken och skvätte på mig så den sista smutsen försvann.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ren kvalitetstid att få umgås med barnbarnen!
   Vi hade så fint väder men det hade regnat tidigare så den från början rena Laikan var inte helt ren efter färden på de små vägarna... Nu får både vi och dina ägare hoppas på att vintern går fort så vi får hämta ut dig och Liakan igen. Tills dess får vi drömma och planera....

   Radera
 3. Vad trevligt med barnbarnet Ellen på besök! Och visst är det roligt att spela spel.
  En skön dag på SPA på Mösseberg fick ni också. Ochvisst är det extra fint med en gammal miljö som har sin historia. Och detta att det är i mindre skala tilltalar mig väldigt mycket.
  En riktigt god lunch blev det också.
  Visst håller jag också tummarna för att mössen ints ska kalasa på er husbil och hoppas att era knep ska hålla.
  Önskar er nu en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade så mysiga dagar tillsammans på lovet och visst är det mysigt med spa i den mindre skalan (även om vi saknade bubbelpooler).
   Nu har vi gjort vad vi kan för att hålla mössen borta så vi kan bara hålla tummarna och hoppas att vintern går fort....

   Radera
 4. Vi står också i en lada, med el på 5+. Enris ovanpå däcken. Folie känns säkert också otrevligt för mössen. Ja, bara att hålla tummarna för en mössfri vistelse för bilen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi använde alltid enris när vi hade villavagn men nu hade vi läst att de inte tycker om att springa över folie så vi får se vad som händer.... Det är inte kul att komma dit och se att vi haft ovälkommet besök.
   Nu håller vi tummarna för alla husbilar i vinteride...

   Radera
 5. Hoppas folien och alla andra åtgärder hjälper mot mössen! Underbart med en spadag och visst blir en trött av det, så skönt med en lugn eftermiddag. Lunchen såg riktigt smarrig ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker vi har gjort vad vi kan och blir vi ändå överlistade av mössen så är det så (då blir det enris också nästa år).
   Det var en riktigt smaklig lunch. Oh, vad jag gillar en god salladsbuffé. Det fanns även sillar och rökt lax med olika röror till. Ibland känns det nästan onödigt med varmrätt...

   Radera
 6. Vad mysig kurorten ser ut. Jag tycker den vackra utsidan verkligen skvallrar om att den har många år på nacken. En väldigt charmig byggnad.
  Hoppas mössen håller sig undan och låter husbilen vara ifred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är kurorten en härlig byggnad och det som är kul är att i hela parken ligger hus som idag är privatbostäder men kulturminnesförklarade så det finns massor med härliga hus att strosa runt bland.
   Vi hoppas innerligen att mössen håller sig borta även om de inte knaprar sönder saker är det så äckligt med musskitar här och där....

   Radera
 7. Kurorten på Mösseberg är mysig . Har testat vid flera tillfällen och lunchen brukar vara god. Själva matsalen med tillhörande salonger ger känslan av en svunnen tid.
  Hoppas nu att era mustricks ger förväntat resultat så att ni inte får ovälkomna gäster
  Kram Lisa nu i Rhendalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog känner man vibbarna från svunna tider när man kommer till kurorten. Nu har de visst fått dit en gourmetkock som ska servera avsmakningsmenyer någon gång ibland.
   Rhendalen är bara så mysig. Vi var i en fin stad, Bacharach, för några år sedan.

   Radera