lördag 3 december 2022

Julstämning i Göteborg


Hurra! I torsdags kunde vi konstatera att vi stod inför en helg på resande fot och t o m till två olika destinationer. I går ringde således väckarklockan i svinottan, som vi numera kallar den tidpunkt då jag för ett par år sedan varje dag hade avslutat min frukost (05:30). vi promenerade genom ett mörkt och tämligen öde Falköping bort till stationen och kom precis till Systrarnas konditori när de öppnade så vi kunde köpa en påse nygräddade frallor innan vi satte oss på Västtåget mot Göteborg.

Väl där blev det spårvagn och vid 9-tiden knackade vi på dörren till "Annexet", vilket är namnet på Yvonne och Jakobs (JoYtillsammans) husbil på Lisebergsbyns Camping där de ska bo några nätter. Där hade de dukat upp en rejäl julfrukost och efter lite värmande glögg högg vi in på risgrynsgröt, bröd, gott pålägg och en kopp kaffe. Så skoj att ses igen!


Sedan var vi redo för ett julpyntat Göteborg. Vi gick längs Avenyn och fortsatte över bron till Gustaf Adolfs Torg. Där vid Lejontrappan har det placerats ett hjärta som det nästan var kö till för att fotograferas i och vi var inte sämre. Det ska stå kvar till slutet av februari och lysa upp omgivningarna.


Vårt första mål var Kronhuset där det var olika aktiviteter varje adventshelg.Kronhuset är ett av Göteborgs äldsta hus.


Det började byggas 1642 för att användas som förråd av krigsmaterial. Det var alltså bara 21 år efter att Göteborg grundats av Gustav II Adolf. 1660 kallade Karl X till riksdag i Göteborg och mötet hölls i Kronhuset. Strax därefter avled kungen och den blott fyraårige sonen utropades till kung här i Rikssalen och blev Karl XI.

Den här helgen hade den ståtliga Rikssalen temat "Inget nytt under granen". Det var konsthantverkare och andra som sålde sina produkter där hållbarhet och återbruk var ett par av ledorden. det fanns smycken gjorda av innerslangar till cykel, riktigt läckra och en kvinna hade gjort otroligt fina alster av gamla jeans.




En annan hade letat sydda stramaljtavlor på loppisar och second hand. Dessa använde hon till att klä diverse föremål från främst 70-talet med.Otroligt kreativt även om det inte var något jag skulle vilja ha hemma. 


Framför Kronhuset ligger Kronhusbodarna från 1700-talet. Här finns café, galleri och butiker där det erbjuds hantverk, choklad och nytillverkad design som säljs av lokala konsthantverkare med egna verkstäder.Kronhuskvarteret blev förklarat som byggnadsminne 1968.



Vi tittade runt på all vacker glas och keramik...


...väldoftande tvålar och nu i juletid massor med lockande godsaker. Det blev just lite ätbart som fick följa med oss i ryggsäcken.




När vi var nöjda började det bli fikadags och lämpligt nog låg Mr Cake lite längre fram efter älvstranden. Här fanns många godsaker i diskarna men så tråkiga som vi är blev det en kanelbulle (som verkligen var god) till kaffet. JoY slog till med varsin tiramisubulle, som tyvärr var torr och tråkig. Nu har vi hur som helst varit på detta omtalade ställe, men inte slår det ett gammalt hederligt kondis med traditionellt kaffebröd...




Promenaden fortsätter och det är väl en av fördelarna med stadsturer att det blir många steg på stegräknaren. Vi går via Järntorget till Linnégatan och de julmysiga kvarteren i Haga.



Här blir det en vätskepaus på Hemma Hos... 


...innan vi tar spårvagnen till Liseberg och årets Jul på Liseberg. Till skillnad från vårt besök förra året fanns det i år ingen natursnö. http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2021/12/jul-pa-liseberg.html

Det är så fint och stämningsfullt där inne så det är bara att gå runt och njuta. Vi kan verkligen förstå de barn som andäktigt stod i kö för att få träffa tomten eller letade efter Nissedörrar.









Vintervädret bet i händer och kinder så nog var det skönt att kunna värma oss vid kolbäddarna.


Kvällen avslutade vi högst upp i Gothia Tower  på Heaven 23, där vi gottade oss med deras berömda King Size räkmacka. För vår del var det premiär medan Yvonne och Jakob ätit den som Take away. Deras första räkmacka såg ljuset 1984 och i maj 2009 passerades gränsen för en miljon sålda mackor. I dag sägs det att det säljs 14 mackor i timmen året runt. Det låter nästan inte klokt. Visst var mackan god med picklad rödlök och gurka på toppen. Vi tyckte kanske att rågbrödet var lite torrt men å andra sidan orkade vi inte äta upp allt bröd.



När vi ätit och pratat klart, (blir vi klara någon gång??) skiljdes vi åt och vi gick till vårt bokade boende Le Mat B&B som låg så centralt man bara kan önska, ca 100 meter från Avenyn. Det här boendet kommer vi säkert att utnyttja om vi ska övernatta fler gånger i Göteborg. Visserligen hade rummen toaletter och duschar i korridoren men rummet var rymligt och rent med tvättfat, sängarna sköna och frukosten som ingick helt ok (vi behöver inte äggröra, bacon och andra varmrätter). För rummet betalade vi 650 kr och det är verkligen inte illa för det läget.

Idag hade vi bestämt träff med dotter Malin och barnbarnet Ellen på Pinchos för lunch. Vi förstår verkligen att det är ett hett önskemål när barnen får bestämma restaurang och vi var också riktigt nöjda med våra val av smårätter.




I väntan på tåget hem gick vi en vända på Saluhallen. Tänk att det alltid är lika härligt att gå och gotta sig åt alla läckerheter som är så fint exponerade i diskarna. Nu var det inget vi behövde så vi bara shoppade med ögonen.




När vi sedan kom hem, riktigt nöjda efter ett par härliga dagar var det bara att plocka om packningen inför nästa tur och i natt ringer väckarklockan ännu tidigare.




11 kommentarer:

  1. Verkligen fina dagar! Och mycket hann ni med utan att det ens kändes jäktigt när jag läste. Jag vill ju alltid ha god tid på mig. Och ett trevligt möte hos JoY.
    Ni upplevde ju och såg mycket av det mesta. Nej, ett hederligt och gammeldags konditori kan vara nog så bra som ett av modernare variant.
    Vad gäller Gothia Tower och deras räksmörgås var jag inte direkt imponeras. Helt ok men inte mer. Skulle nog inte gå dit och äta den igen. Men att gå dit för utsiktens skull en vacker kväll kan jag tänka mig.
    Vad gäller Pinchos är det även en favorit hos våra barnbarn och jag gillar dem också . Så dit går vi gärna också när vi ses.
    Spännande nu med en ny resa. Och jag hänger gärna med.
    Tack för tips om boende i Göteborg.
    Önskar er fortsatt fina dagar,


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett riktigt fint Göteborgsbesök. Det är så trevligt att umgås medan man promenerar och stress vet vi inte vad det är längre. Vi håller med om att Pinchos är trevligt för alla generationer och att det finns något på menyn som passar alla.
      Vi håller med om Gothias räkmacka, det är kul att ätit den en gång men det blir troligen ingen repris, så märkvärdigt var det inte för det priset. Antagligen betalar man en del för miljön och att mackan är en kändis.

      Radera
  2. Kul att se bilder från vår gamla hemmamiljö, har ju alltid bott nära Göteborg. Och så mycket ni hann med att se och uppleva under ert dygn där. Fina bilder, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hinner man med mycket på ett drygt dygn utan att stressa. Vi åker ju oftast och hälsar på barn och barnbarn när vi är i Göteborg så därför är det kul att ”turista” ibland. Jag bodde i Göteborg i tre år när jag studerade till BMA, ett bra yrkesval precis som din dotter.

      Radera
  3. Tack för besöket på min blogg. Naturligtvis var jag tvungen att titta in till er. Vilken trevlig blogg ni har! Det var som att vara med där i Göteborg :) Liseberg i juletid, jag måste bara se det någon gång. Jag njöt verkligen av bilderna. Och nu befinner ni er på andra äventyr om jag förstod avslutningen på inlägget rätt. För väckarklockan skulle ju igång tidigt.
    Hoppas ni har en härlig dag. Roligt att du hittade mig och skrev en kommentar för nu hittade jag en ny härlig blogg att följa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du tittar in till vårt lilla hörn av bloggvärlden. Vi skriver lite för att ha en dagbok med bilder över våra resor, upplevelser och vardag. Vill någon sedan dela den med oss blir vi bara glada.

      Radera
  4. Tack för en fin mysig dag tillsammans i Göteborg. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva för en härlig dag! Alltid lika kul att ses!

      Radera
  5. Oj vad fint det ser ut i Göteborg nu till jul. Och så mycket gott ni fått i er . Återbruket inget nytt under granen är både fyndigt och rätt i tiden. Ni verkar verkligen haft det toppen med era husbilskompisar . Nu får vi se vad nästa tripp kommer att innehålla . Kan berätta att här i Manta Rota flyter vi nästan bort efter nattens skyfall och åskoväder. Mer av samma sort väntar veckan ut o lite till .
    Kram Lisa i hjulhuset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Göteborg är verkligen en mysig stad och då inte minst i juletid. Det blev en riktigt trevlig dag när vi umgicks medan vi strosade runt i staden. Jul på Liseberg har de verkligen lyckats med!
      Hoppas ni inte flyter bort i Manta Rota!

      Radera
  6. Vi hade ett par härliga dagar i ett julpyntat Göteborg och som vanligt när vi besöker städer blir det många steg, nästan utan att man tänker på det och det är ju bra.

    SvaraRadera