söndag 18 december 2022

Fjärde advent och snart vänder det åter mot ljusare tider.


Hur fort går inte veckorna? I morse var det redan dags att tända alla fyra ljusen i adventsstaken.


Här hemma har dagarna gått i varann trots att vi inte varit ute på några större utsvävningar. Lite julstök, med betoning på lite, har det blivit. Ett måste hos oss på jul är det vita tunnbrödet som min mamma och mormor också bakade till jul. När man får njuta en skiva nygriljerad skinka med stark senap på det då är det jul, så i måndags var det dags för det årliga baket.


Sedan fick vi faktiskt lite fin vit snö så utsikten från vår lägenhet och hela livet blev plötsligt mycket ljusare.


I tisdags försökte vi tima när Såtenäs flygflottilj, F7, skulle göra sin julgransflygning bl a över Falköping. De åtta Jas 39 Gripen skulle flyga över Falköping kl. 14:53, men just här hade de tyvärr kommit lite i otakt för först kom fyra plan och efter dem ytterligare fyra. Vi fick hur som helst en kylslagen promenad och får väl göra ett nytt försök att fotografera dem nästa år. 

Som det såg ut...
 
...och som det skulle sett ut!

I onsdags skulle vi få besök av Yvonne och Jakob (JoYtillsammans) när de var på väg hem till Tyresö från att ha besökt julmarknader i Köpenhamn och norra Tyskland. Vi hade telefonkontakt med dem eftersom snön periodvis vräkte ner men allt gick bra och vi fick en, som alltid, trevlig eftermiddag/kväll tillsammans. Naturligtvis blev kvällsmackan en tunnbrödsmacka med skinka innan de sov över i husbilen.


Sista delen av veckan fick vi otroligt fina vinterdagar och det blev flera promenader både där vi på dagtid löste några nya "Adventure Lab Cache"...



...och fina kvällspromenader då vi bara njöt av det vackra vinterlandskapet.




Igår var det dags att packa bilen och åka till yngsta dottern Sandra i Lidköping där vi skulle fira jul med mina (B-M) döttrar med familjer. Det blev en mysig dag och tänk den här gången var alla friska till skillnad från förra året då hälften fick bli hemma pga av förkylningar och positiva covidtester.




På kvällen när alla ätit sig mätta på tomtegröt åkte vi hemåt.


När vi vaknade idag på fjärde advent var det tyvärr till regnsmatter på fönstret och innan kvällen är nu merparten av snön borta. En tröst är att vintersolståndet infaller kl. 22:48 nu på onsdag den 21 december och tänk då vänder det och snart kan vi se att vi går mot ljusare tider igen....

Soluppgång över Ålleberg.


 

8 kommentarer:

  1. Fantastiskt vackra träd med snön på grenarna, llite trist att regnet förstör det. "Hästarna" i rondellen lyser upp fint hihihi.
    Det var en rejäl bunke med risgrynsgröt, hur kokade du den, enl receptet på paketet eller på gammeldagsvis med filt?
    Gulligt med pepparkakskläderna.
    Tack för det goa brödet, det knaprar vi redan på utan skinka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det blev 14 portioner gröt kokt som det stod på påsen men fick stå på minitemperatur på induktionshällen för att svälla, sedan på balkongen till nästa dag. Tänk det brände inte i botten ena när vi värmde den, riktigt stolt…. och i princip allt gick åt!
      Skoj att ni tyckte om brödet. Här får vi nog fixa en skinka till, den tog också slut!
      Nu ska vi ha en riktigt lugn vecka bara synd att det ser ut att bli regn och ledsamt väder.
      Ha det så gott!

      Radera
  2. Så fina vita bilder! Ja visst är det vackert ute när frosten lägger sig på träden, ja även snön förstås. Kul att baka tunnbröd, det gjorde jag förr i stugan, men inte i ugnen utan ovanpå spisen.....det gick det också. Läser en massa recept på goa vörtbröd och blir så sugen på att baka (bara min rygg håller). Kul att Yvonne och Jacob kom förbi. Fortsatt glad 4:de advent och nu bara en vecka kvar till jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint med lite snö och rimfrost på träden, bara synd att det regnat bort och blivit grått och halt istället. Tunnbrödet är nog mitt enda riktiga "måste" när det gäller julmat. Det ska bara finnas där med skinka eller en god cheddarost.
      Nu får vi hoppas din rygg håller sig i schack så du och Ingemar får en riktigt skön julhelg!

      Radera
  3. Här blir det risgrynsgröt på julaftonskvällen, samtidigt som vi ser Love Actually :) Mysigt med flera julaftnar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Love Actually hör verkligen till jultraditionerna. Den är så mysig! Vi tycker det är så skönt att fira med mina tjejer helgen innan jul. det blir en heldag utan några måsten och där kvällens tomtegröt och skinkmacka är det enda som är julmat (förutom självklart lite julgodis).

      Radera
  4. Visst går dagarna fort! Och so pensionärer har vi ju mycket att fylla dem med. Läste på YoY;s blogg att de mellanlandat hos er på vägen hem. Roligt! Och Fint att ses igen.
    Skönt att alla i år var friska i Lidköping så att det blev trevligt julfirande. Gröten avstår jag men den god bit skinka på detta vita tunnbröd skulle jag gärna tacka ja till.
    Vackra vinterdagar har det ju varit och det visar ju era fina bilder också. Och visst är det skönt att ge si ut en runda även i kvällningen-
    Vad gäller de flygande julgranarna har jag nog bara en gång, för flera år sedan sett planen.
    Önskar er en fin julvecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst syntes det att det var du som kommenterade. Det är så skönt att ha julfirandet en vecka tidigare, känns så opretentiöst. Jag står också gärna över risgrynsgröten, men den här enda gången på året slinker det ner en liten tallrik (barn och barnbarn äter för mig också). Det fina vintervädret vi njöt av i förra veckan är bara ett minne blott, men idag var den värsta ishalkan bortregnad så det blev en promenad på ett par timmar, väl planerad för nu smattrar det på fönsterblecket igen....
      Ha det riktigt fint på Teneriffa.

      Radera