måndag 31 augusti 2020

Vilhelmina och vägen upp till Trappstegsforsen.På lördag morgon vinkar vi "Hej då" till Rantarna och startar på småvägar mot Vilhelmina. 


Där stannar vi och bunkrar mat och tankar diesel innan vi far norrut. Precis där vi ska svänga av ligger Bergmans Fisk & Vilt och tänk så passande att det börjar bli lunchdags. Vi beställer en pizza med rökt gårdsskinka och en laxkebab. Det smakar förträffligt.
När vi går ut har vi diverse delikatesser med oss; en rökt röding, frysta rödingfiléer, en bit varmrökt älgstek och lättrökt renskav (souvas). Så gott det ska bli framöver...


Mätta och belåtna börjar vi vår färd upp mot Vildmarksvägen.
Den här gången ska vi hoppa över flera platser vi besökte förra gången vi åkte här, t ex Fatmomakke, Bjurälven och Ankarede. Vi hoppas däremot få uppleva Stekenjokk i hyfsat väder eftersom det var storm och ösregn då. 
Vi gör några stopp efter vägen. Det första blev vid Sagostigen, där Näcken sitter med sin fiol i bäcken. Vi går en liten promenad i skogen där det finns tavlor med kortare sagor om olika väsen. Dessutom loggade vi en och annan cache vid våra stopp.

Nästa stopp blev vid den fina Litsjöforsen. Här hann vi med en fika på rastplatsen innan de svarta molnen hann hit. Då tar vi en powernap medan det smattrar på taket.
Nästa fors blir Trappstegsforsen, där vi stannar för natten. Det är den största och mest kända forsen längs Vildmarksvägen och definitivt den mest fotograferade där vattnet från Kultsjön kastar sig utför trappstegen. Den här småkalla och regniga kvällen passar en riktigt het thaisoppa perfekt.
Det märks att det är färre turister ute nu för vi blir ensamma  där över natten och sover så gott i forsens brus, så nästa morgon kunde vi pigga och utvilade fortsätta upp mot Stekenjokk.

11 kommentarer:

 1. Det är så fint där uppe, imorrn kör vi ner till världsmetropolen Falköping !

  SvaraRadera
 2. Visst är det fint! Hälsa till världsmetropolen, synd vi inte är hemma! Ha en fortsatt skön ledighet!

  SvaraRadera
 3. den forsen är väl dokumenterad efter denna sommaren. Men likväl är det lika mäktigt att se fotona och ägarna försöker tänka sig in i hur det är där. Ägarna valde tyvärr bort denna väg i somras pga stor trängsel, undra om det var rätt..?
  Laxkebab har inte ägarna hört talas om, låter spännande.
  Allt gott och kör försiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laxkebab med varmrökt lax, sallad, grönsaker och en god sås i pitabröd var en riktig hit som vi ska göra på hemmaplan. Vi tror dina ägare gjorde helt rätt att välja bort Vildmarksvägen mitt i sommaren, åtminstone i år. Nu är det lagom med turister och ingen trängsel.

   Radera
 4. Kul att ni stannade vid Sagostigen, det är en fin plats som vi brukar övernatta på. Trevligt med stigen runt i skogen och så klart Näcken😄
  Många fina platser finns det utmed Vildmarksvägen och roligt att få uppleva vägen igen via era bilder.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en fin övernattningsplatser på andra sidan vägen vid Sagostigen. Den får vi spara till nästa gång. Det är alltid kul att känna igen sina egna resor, genom andras bilder.

   Radera
 5. Kul att se att ni stannade precis på dom platser vi stannat till och fotat :-)) Där vid näcken fast på andra sidan vägen hade vi gärna stannat till över natten om vi kunnat...men det blir en annan gång :) Ni ser ut att ha det bra på er resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det kanonbra och visst var det fint på andra sidan vägen vid Sagostigen. Vi spar också den till nästa gång. Ha det så gott!

   Radera
 6. Ni svemestrar på väldigt fina ställen :-)

  Ha en braig start på månaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med semester är inte fel. Vi har upplevt så många fina platser, en del gamla bekanta men de flesta nya bekantskaper!

   Radera