torsdag 13 augusti 2020

Nu drar vi norrut, Hälleskogsbrännan



Igår var det äntligen dags för oss att ge oss iväg norrut utan några specifika planer och för första gången utan något fastställt slutdatum. Vi kunde inte fått bättre väder för vår resstart så packningen av husbilen blev en svettig tillställning.
På eftermiddagen var vi klara och efter en bensträckare på vägen... 


...hittade vi en plats för övernattning på appen Park4night. Det blev vid Trångfors smedja, precis vid Strömsholms kanal, norr om Hallstahammar. Här stod redan fem husbilar när vi kom. 


Servicen består av torrdass och en soptunna, men det kostar inget att stå här (Vi hoppas dock att de flesta swishar en frivillig penning till föreningen).
Miljön var riktigt fin och vi tog en kvällspromenad i omgivningarna.



Den första stångjärnshammaren i Trångfors anlades år 1628 av köpmannen Adolf Willemson från Västerås.
När sedan Strömsholms kanal anlades på 1700-talet så blev det rakt över brukstomten och den gamla herrgården och smedjan revs. Den nuvarande smedjan uppfördes på plats 1799. 




Smedjan utnyttjade kanalens vatten genom att en vattenränna i trä försåg smedjan med vattenkraft via de stora vattenhjulet. När lancashiresmidet introducerades 1875 ökade produktionen radikalt. År 1900 nådde produktionen en topp på 3100 ton. Men smedjan lades ned redan 1915.
Idag bedrivs museiverksamhet i smedjan av Svedvi-Berg Hembygdsförening och smedjan tillhör ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen.
Det stora röda huset är en trälada som användes till att förvara kol i under smedjans storhetstid.  


Bakom ladan mot kanten av åsryggen hittar du en vattenkälla där du kan hämta rent källvatten. Enligt folksägen så ska den som dricker av vattnet "finna vägarna till visdom", bara att hoppas det är sant..
I morse åkte vi de sista milen till Hälleskogsbrännans naturreservat. 


Det omfattar en stor del av det avbrända området vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014.
Det bildades 2015 efter att Länsstyrelsen avsatte ett stort område som naturreservat för att följa utvecklingen från den brända marken med att växter och djur återvänder och skogen återhämtar sig. Forskare från SLU studerar bl.a. tillväxt efter brand i relation till en förhöjd temperatur, eftersom ett globalt uppvärmt klimat förväntas intensifiera samt resultera i fler skogsbränder.
Forskning och inventering av djur- och växtliv inom området har påbörjats. Det finns bland annat obemannade kameror som tar kort på djur som rör sig i närheten.


Naturreservatet gör området tillgängligt för besökare och en bilväg finns öppen genom området med en kombinerad rastplats och informationscentral vid Grävlingsberget i norra delen av reservatet. Just hit till Grävlingsberget åkte vi (de sista 7 km på knagglig grusväg och lika lång väg ut åt andra hållet). 



Här har man byggt en ca 300 m lång ramp och längs med den finns flera informationstavlor om branden och om vad som händer i naturen nu och framöver. 




Vid rampens slut finns ett utsiktstorn som är tre våningar högt och som vi tycker smälter väl in i naturen. 



Här uppe har man en fin utsikt över trädtopparna. 





Det är otroligt vad en gnista från en skogsmaskin åstadkom den  31 juli 2014. Den 4 augusti hade elden sin största spridning och då brann 14 000 hektar, vilket är lika stor yta som 25 000 fotbollsplaner.
När vi sedan lämnade de förkolnade träden ställde GPS:en mot Roslagen, som är en av de områden i Sverige vi aldrig besökt...


Rallarrosen, en av de första återvändande växterna.



16 kommentarer:

  1. Kul att ni är påväg nu. Ja tänk vilken förskräcklig brand det blev. Vi besökte området strax efteråt men inte senare. Det har verkligen byggts upp bra med torn och spångar.
    Ha en fin resa uppåt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så fint uppbyggt, enkelt och grått så det passade in i naturen på ett bra sätt. Intressant information också!

      Radera
  2. Vilket läckert ställe ni hittade där :) Förstår att det kan kännas kul att vara på väg äntligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår fricamping plats var en riktig lyckoträff, så fint en härlig kväll. Visst är det skönt att äntligen vara ledig och på väg...

      Radera
  3. Så härligt att kunna ge sig av utan att vara tidsbestämd! Bara följa vägen och lusten att se sig omkring :-)
    Ha det fortsatt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en ny och härlig känsla att inte ha några arbetstider att passa!

      Radera
  4. Oj vad många kanaler det finns i detta land! Vi fick ju lite kanaldille denna sommaren, och det var ju kul. Vi får se om vi fortsätter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många kanaler finns det och Sverige har otroligt många fina och sevärda platser!

      Radera
  5. Önskar er en trevlig resa upp genom Sverige. Måste kännas skönt att åka utan tidspress.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Det känns så bra. Nu är det väder och ev. mygg som är den begränsande faktorn.

      Radera
  6. Vad härligt att åka iväg och in5e har något spikat datum att komma hem till, njut.
    Vilken hemsk syn på träden och marken där det brunnit. Alltid svårt att kunna tänka sig det och tänk vad alla fick kämpa med den branden.
    Allt gott och kör försiktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska göra vårt bästa för att njuta av resa och nyvunnen frihet!
      Det var nästan kusligt att se vilka arealer som elden tog men samtidigt spännande och fint ordnat med besökscentrum, forskning och information.

      Radera
  7. När vi var där fanns det inga slänger eller utsiktstorn, men en stor bedrövelse att se. Marken brukar ju trots allt återhämta dig relativt fort och nya arter komma fram. Mycket ekonomiska värden blev ju förstörda. Strömsholms kanal har vi bara passerar över. Ett bra tips att utforska mer. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ställplatsen vid smedjan tyckte vi var bra så den kan vi rekommendera för en övernattning.
      Vi tycker de hade gjort ett fint jobb vid Hälleskogsbrännan eftersom spängerna och tornet smälte fint in i omgivningarna.

      Radera
  8. Det var riktigt intressant att få se i vilken ordning växter kommer tillbaka och hur de sedan trängs tillbaka av tall och gran.
    På ett sätt var det lite spöklikt!

    SvaraRadera