onsdag 26 augusti 2020

Skeppsmalen och Skags Udde
I måndags eftermiddag åkte vi tillbaka en bit mot Ö-vik tills skylten mot Skeppsmalen dök upp. Det kändes som om vi inte riktigt fått nog av de söta små fiskehamnarna så nog skulle vi klara ett till. De två milen gick på slingriga vägar, men plötsligt dök ställplatsen vi hört talas om upp på vår vänstersida. Där fanns sex stora platser med el och ett riktigt fräscht servicehus med välutrustat pentry, wc, dusch och latrintömning. Kostnad 200 kr, som betalas i restaurang Fiskevistet mittemot.Eftersom solen sken tog vi en promenad ner mot hamnen för att se om fiskbutiken ev. hade öppet och kunde lösa kvällens meny... Tyvärr möttes vi av en skylt "Stängt" på dörren, men fiskeläget badade i sol och visade sig från sin bästa sida så det var bara att njuta. 
Vi fortsatte mot fyren Skags Udde, som jag så väl kommer ihåg från barndomens Väder- och Sjörapport som den äldre generationen alltid lyssnade på kl. 13:00; "Skags Udde syd-syd-väst 5". Efter en bit på vägen fick vi syn på en skylt "Fyrstigen" och vi kom in på en fin liten stig över klipporna med otroligt vacker utsikt. 


Promenaden blev snabbt avbruten då Yvonne kom på att vi kunde ringa till Fiskevistet och beställa pizza. Visst kan jag baka svarade den gullige killen, men vi håller på att stänga så kom om tio minuter. Det blev att raska på tillbaka över klipporna.
Vi nöjde oss med Calzone så Surströmmingspizzan på menyn lämnade vi åt dess öde.


Det blev ytterligare en fin men kall utekväll och pizzan fick med beröm godkänt.


Ljudligt sällskap fick vi uppe i en trädtopp. Kan det vara en ung hackspett? (Som vanligt är vi urkass på fåglar...)Sedan tog vi en kvällspromenad ner till fyren. Den byggdes 1957 och är byggd ihop med ett lotshus. 


Den ersatte Skags Fyr som var placerad på ön Gråklubben, ca 3 km no.
Den fyren står numera vid Jävre ställplats utanför Piteå, medan en liten kopia står här vid fyren. Ikväll fick vi njuta av ännu en fin solnedgång...... och senare av en vacker månskära.


Nästa morgon tog vi ytterligare en solig promenad ner till fyren och då tog vi den markerade "Säljägarstigen" tillbaka och den kom ut precis vid vår ställplats. Längs den stod flera informationstavlor, bl a gick vi förbi flera "tomtningar" som var lämningar i form av ringar med sten av de första fiskelägena, där de troligen var säljägare.


Sen gick vi upp för backen till Fiskevistet. Här ligger också Skeppsmalens kapell som byggdes av Gävlefiskare 1795-99 och renoverades 1951. Där utanför finns ett par minnesstenar över förlista fiskare och en lots.Bredvid ligger ett litet grått knuttimrat hus. Det beboddes av Gävlefiskare tillhörande familjen Högberg, från slutet av 1700-talet till 1914. Släktingar renoverade huset och skänkte det hit. Nu tyckte vi huset var så mysigt, men det var säkert inte lika mysigt för ett par hundra år sedan när höststormarna ven runt knutarna.

Till sist gjorde vi ett besök på det lilla Surströmmingsmuséet. 
Här fanns mycket med anknytning till båtar och fisket längs kusten.

Inne på Fiskevistet fanns en hel vägg med surströmmingsburkar från många lokala tillverkare.


Utanför hade de placerat en "sniffomat", där man kunde sticka näsan i en surströmmingsburk. Tack och lov, var den lite avslagen....


Sedan fortsatte vi in mot Ö-vik för att besöka Fjällrävens Outlet. Där skiljdes vi från Yvonne och Jakob efter ett par trevliga dygn och vi fortsätter norrut. 
Det blev stopp i Gideå, på en fin ställplats bredvid ortens skola. Alldeles själva blev vi och när solen gått ner känns det att hösten är nära och att frostnätterna inte är långt borta.

6 kommentarer:

 1. Det var en fin liten plats som vi kom till, men surströmmings burken luktade allt, usch.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en riktig liten idyll. Vi måste varit rejält täppta för vi tyckte inte det luktade så farligt!

   Radera
 2. Ännu fler härliga bilder och upplevelser! :-)

  Sjörapporten... Det fick mig att tänka på att jag alltid fick mig lite konfunderad. Det var när dom sa "utanför jären (stavning?) och listan". Om den nu var utanför listan, varför kom den då med? :-D

  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer också ihåg det här med "Jären och Lista"...Sedan jag var barn. Vilka minnen!

   Radera
 3. Surströmming museum det var inte fy skam. Har varit på Ulvön I samband med att jag hälsat på på Trysunda. Ulvön tillverkar många burkar av denna s.k. delikatess. Ni kan vinka till Yvonne hon är just nu på sitt Trysunda paradis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt på Yvonne när vi var vid Höga Kusten. Så fint hon måste ha det ute på Trysunda. Nu är vi på väg in i landet.

   Radera