måndag 17 augusti 2020

Wij TrädgårdarPå söndagsmorgonen åkte vi drygt 10 mil norrut med Ockelbo som mål.
Vi har hört så mycket om Wij Trädgårdar så nu tänkte vi det skulle bli ett besök där även om alla vackra rosor i Rosenträdgården skulle vara utblommade.
Det som idag är Wij Trädgårdar hette ursprungligen Wij säteri och var navet i Ockelboverken på 1600- 1700-talen. Efter att ha bytt ägare ett flertal gånger, såldes herrgården med närliggande byggnader och mark, 1996, till ett bolag med Ockelbo kommun som majoritetsägare. Det var bolaget - Wij Säteri i Ockelbo AB - som år 2000 tog kontakt med Lars Krantz, som då var ansvarig för Rosendals trädgård i Stockholm, och bad honom skissa på en trädgårdsanläggning.


Nu är anläggningen en inspiration för alla trädgårdsintresserade och vi som inte har gröna fingrar kan ändå njuta av de olika trädgårdarna.


Vi börjar med att gå genom tallallén som ska vara Sveriges svar på romarnas Via Appia med allé av pinjeträd.


Tillbaka gick vi genom Skogens Trädgård. där har trädgårdsarkitekt Ulf Nordfjell gjort olika rum med olika naturtyper och olika nordiska material. Den invigdes 2005.

Annars tyckte vi nog att "Elevernas odlingslotter" var mycket sevärda. Det är elever vid en ettårig trädgårdsutbildning i regi av Bollnäs Folkhögskola som planerar  och uppför en "vacker trädgårdstäppa".Förutom en härlig utomhusmiljö finns utställningar, konsthantverk, försäljningar och på Wij Trädgårdskök serveras mat med mestadels lokala råvaror.


När vi strosat klart här sökte vi oss bara rakt över vägen till Ockelbo Camping. Det var en mysig liten camping i Caravan Clubs regi och med många säsongsgäster. Vi fick en av husbilsplatserna och med all önskvärd service i ett välstädat servicehus betalade vi 260 kronor.


Efter lite mat tog vi Hälsans stig längs vattnet och genom hembygdsparken på väg till ICA framme i centrum.
Sedan blev det en lugn kväll med både lite kropps- och bilvård, samt lite planering för de kommande dagarna.


Och tänk: Inatt föll faktiskt några regndroppar i Ockelbo!


9 kommentarer:

 1. Tyckte det var trevligt att besöka trädgården när vi var där en höst, för många år sedan. Den är som lagom stor att strosa runt i. Ha en fortsatt bra resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en trevlig promenad i de olika miljöerna!

   Radera
 2. Ni är verkligen duktiga på att hitta pärlor i det vackra Sommarsverige! :-)

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här sommaren har vi bockat av många vackra platser och förhoppningsvis finns det mycket kvar att upptäcka!

   Radera
 3. En vacker trädgård väl värt ett besök. Hälsans stig kör ju inte så dumt heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog tycker vi att trädgården var värd ett besök, men vi skulle velat vara här när rosorna blommade.

   Radera
 4. Åh, detta är på min lista sedan länge! Fina bilder, längtar dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wij trädgårdar har stått på vår lista också, men förra gånger vi åkte förbi här fick vi inte ihop tiden. Vi skulle gärna varit här när rosorna blommade, men man kan inte få ihop allt.

   Radera