tisdag 1 september 2020

Norrsken på StekenjokkPå söndagsmorgonen tog vi en promenad vid Trappstegsforsen innan vi fortsatte upp mot Stekenjokk.SMHI lovade en småblåsig dag med max 5 grader och regnskurar då och då innan det skulle klarna upp på kvällen.
På Stekenjokkplatån var det betydligt lugnare än vad som vittnats om under sommaren och framemot kvällen var vi ett 10-tal bilar.


Visst tog vi en promenad i närområdet och läste bl a på minnesstenen om malmbrytning:
"Mellan 1976 - 1988 bröt och anrikade Boliden på denna plats ca 7 M ton malm som innehöll koppar, zink, guld och silver.
Efter avslutad drift har området efterbehandlats och sandmagasinet var det första i Sverige som åtgärdades genom överdämning."Eftermiddagen blev en lugn historia där vi ägnade oss åt strumpstickning och sudoku. Annars vet de som känner oss att "ta det lugnt" inte är vår starkaste gren.Eftersom vi tänkt bli bättre på att använda vår Omniaugn slog vi på stort idag och gjorde först en inbakad pizza, som blev riktigt bra...


... och sedan när vi ändå var på G blev det en citronkaka på mix. Några minuter till och den hade varit perfekt, men nu kan vi tills nästa gång.


Fram emot kvällen börjar molnen lätta och vi får en otrolig vy framför oss.


Vi har laddat ner en "Aurora-app" för att kunna följa våra chanser att få se norrsken. Chansen skulle vara 25% så vi satt uppe en bra stund innan vi gav upp och kröp till kojs.
Dock satte vi mobilen på alarm kl. 02 och döm om vår häpnad när ett svagt grönt sken syntes över himlen. Det blev att hoppa i kläderna och gå ut i nattkylan.
Visst fick vi se norrsken, inte det där dansande, intensivt gröna som kan ses under vintern längre norrut, men för vår del var det en häftig upplevelse att stå där i det tysta mörkret och titta upp på himlen.


T o m Karlavagnen fastnade på minneskortet.


Efter en knapp timme kröp vi ner i sängarna igen, så nöjda med vårt livs första norrskensupplevelse.
På måndag morgon vaknar vi till en strålande dag. Solen skiner och vinden har mojnat så vi packar en fikaryggsäck och följer skoterleden upp till toppen med masten, på andra sidan vägen. Vi knatar på och husbilarna nere på platån blir mindre och mindre.När vi kommer till toppen, på ca 1040 m, är vi uppe vid Stekenjokks väderstation där Sveriges kraftigaste vindstyrka på 47,8 m/s uppmättes 2017. Idag var vinden obetydlig och när vi beundrat av de fina vyerna...... slog vi oss ner och njöt av vår fika.


Sedan var det bara att trava ner igen. Då fick vi se en renhjord som skulle korsa bilvägen.


Tillbaka vid husbilen fortsatte vi njuta utanför husbilen, där även lunchen åts.


Sedan tog vi beslutet att fortsätta resan hur skönt vi än hade det i solen.
Efter bara en liten stund gjorde vi första stoppet vid Gaustafallet, som vi missade vid vårt förra besök. Det fanns bara en liten P-ficka vid vägen...


... och därifrån gick en liten stig ner till det brusande fallet. Det var riktigt läckert med ett grönskimrande vatten.Sedan fortsatte vi mot Gäddede, eftersom vi tänkt ta in på Gäddede Camping och Stugby över natten, efter flera nätter med fricamping. Det blev ett stopp på 1,5 h för vägarbete vid en bro utanför Ankarvattnet så det hann bli tidig kväll innan vi var framme.


Vi valde en campingtomt på första parkett vid sjön, men kalla vindar gjorde att vi efter en varm dusch stängde dörren om oss och stannade inne. Tisdag morgon hade vinden mojnat och en fin dimma låg över sjön. Denna lättade snart när solen värmde och vi tog en promenad i samhället. Först gick vi en nostalgipromenad till Kraftverket. Det hade Lars besökt tillsammans med en av bröderna och deras föräldrar för nästan 65 år sedan. Då var resor något mycket ovanligt för de här små killarna.


Sedan tittade vi på världens största snöskoter, som byggdes i Gäddede 1992 och som finns noterad i Guinness rekordbok.
Den har måtten: Längd 8,20 Bredd 2,50 och Höjd 3,50 meter.


Lite annorlunda vägmärken mot i våra hemtrakter såg vi också.


Efter tömning och fyllning av diverse tankar var det dags att resa vidare mot nya mål...

13 kommentarer:

 1. Så trevligt att se. Det verkar ha varit ett riktigt bra år för att besöka Steikinjokk i år, så många som varit där. Vi får nog göra ett återbesök för när vi var där för ett par år sedan blåse det så vi knappt kunde ta oss ur bilen. Så häftigt att få se norrsken!
  Ha en fortsatt fin tur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norrsken har vi aldrig sett förut så det var häftigt! Nu var trängseln borta och perfekt tid att åka Vildmarksvägen.

   Radera
 2. Väldigt glad för eran skull att ni fått sett Nirrskenet. Det är något soeciymed det första,och sedan vill man bara se mer😄
  Ha en fortsatt fin tur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa år får vi nog försöka åka lååång norrut i september så i kanske får se ännu mer....

   Radera
 3. Vilken fin upplevelse att få se norrsken , blir faktiskt lite avundsjuk. Måste fånen mej Manfred upp till Norrlands inland nån gång . Omniaugn har vi inte men har hört att den är bra till både bröd och Janssons.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska försöka utnyttja O. Niaugnen nu när vi har en. Blir nog en vana. Norrsken är ju ett häftigt fenomen även om det här var ganska stillsamt!

   Radera
 4. Norrsken är så fantastiskt fina! Såg såna rätt ofta i min barn- och ungdom när jag bodde uppe i Skellefteå. Sen gick det många år innan jag fick se ett ifjol utanför Grönland.
  Så otroligt bra ni fångade det på bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du gillade våra bilder. Till nästa gång ska vi försökaförbereda oss och våra kameror lite bättre.

   Radera
 5. Så roligt att ni fick uppleva Norrsken. Jag tror jag var 17 år den enda gången jag fick uppleva det. Ni har en fin resa i vårt avlånga land och värmen ser ut att ibland även nå norr över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har hat fint väder, skönt på dagarna men 0-gradigt på nätterna. Vi har aldrig sett norrsken förut så det var en riktigt fin upplevelse.

   Radera
 6. Fantastiskt vackert! Vi måste nog också åka norrut vid tillfälle! Och norrsken, det har jag aldrig sett, men det känns som att man skulle vilja se någon gång i livet. Snyggt fångat på bild också! Har förstått att det inte är helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte corona kommit skulle vi varit i Abisko kommande helg med Fotoklubben, bl a för att spana efter Norrsken så att vi nu lyckades pricka in en kall klar natt på Stekenjokk för vårt första norrsken var riktigt häftigt. Norra Sverige är så vackert!

   Radera