söndag 20 september 2020

Hönö - KlåvaNär SMHI lovade fint sensommarväder bestämde vi oss för en helgtur till Hönö, i Göteborgs norra skärgård. Vi har hört så många superlativer om ställplatsen vid Hönö-Klåvas hamn, bl a från Lisa och Manfred med bloggen lisashjulhus så vi gav oss iväg hyfsat tidigt i fredags morse för att vara där före lunch. Nu var det nog så att flertalet av Västsveriges husbilsåkare hade tänkt sig ut till kusten den här fina helgen, för när vi kom över med färjan till Hönö strax före 12... 


...var all de 40 uppmärkta ställplatserna upptagna och det började ställas bilar på alla möjliga och omöjliga platser i hamnen. Vi fick en hyfsad plats med el och eftersom vi ville promenera runt och upptäcka Hönö fick det bli ok. Dock insåg vi att vi någon gång skulle vilja ha en av de fina platserna på första parkett med ett trädäck för utemöbler framför. Så populär som den här platsen blivit efter att ha utsetts till 2019 års ställplats, så får det väl bli en regnig måndag i april, hi, hi...


Eftersom det närmade sig lunchdags tog vi en promenad längs gästhamnen och fram till Hönös lilla centrum. Här fanns en hel del lockande affärer men just nu var det mat som gällde så vi travade längst ut på udden till Tullhuset, som har omtalat god mat. Fredagens fisk var inget undantag. Vi åt kolja med Sandefjordsås, picklade morötter och dillslungad potatis. Så gott! Tur vi inte slickade tallriken...
Utsikten kan vi inte heller klaga på, även om västanvinden gjorde att uteserveringen inte riktigt lockade.


I grannhuset låg Fiskemuseet med lite häftiga saker utanför, men ett besök på museet kände vi inte för idag.


På vägen tillbaka gick vi givetvis in i Fiskaffären och köpte räkor till kvällen. Det hör ju till när man kan få dem pinfärska och inte fordrar det någon större matlagningsinsats heller.


När vi kom hem hade vi fått grannar och det blev en trevlig eftermiddag i solen med ett trevligt par från Lerum, som också tyckte om golf och husbilsåkande. Vi hann också med en promenad kring udden vi bodde på och vi fick fin utsikt bl a mot bron som leder till Fotö.


Nu var det verkligen fullt med husbilar. Vi tog en liten promenad och räknade ihop 84 bilar, men våra grannar hade hittat ytterligare några...
Fram emot kvällen försvann den sköna värmen så räkorna fick intas inne i husbilen.
På lördagsmorgonen hade vinden mojnat så det blev en riktigt fin förmiddag när morgonens dimmoln lättat. Vi tog en rejäl promenad längs Hönös motionsspår där vi vek av på flera ställen för att istället följa vattenlinjen. 

Efter lunch vid husbilen blev det en riktigt slapp eftermiddag med en bok i öronen. 


När vi vaknade på söndagsmorgonen var det till en ganska mulen dag så vi drog ur elsladden, släppte handbromsen och började rulla hemåt (lite också för att slippa sitta i färjekö när alla helgfirare skulle tillbaka till fastlandet). På vägen hem gjorde vi ett lunchstopp i svampskogen och faktiskt kom vi hem med lite kantareller, så när de var rensade och förvällda blev det både svampsmörgås och ett par påsar som hamnade i frysen.


Det är så otroligt skönt med de här fina septemberdagarna som känns som riktiga bonusdagar. Kanske var det vår sista husbilstur för året, men optimister som vi är hoppas vi naturligtvis på fler!

 

11 kommentarer:

 1. Oj vad fint igen! Många pärlor finns det i Sveriges avlånga land. Räkorna såg supergoda ut!

  Ha en bra start på veckan!
  PS: Utanför vår sommarstuga i Byske fanns det en ö som hette Klåvaskär, så nu blev jag rejält nostalgisk också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västkusten i fint sommarväder har en speciell plats i vårt hjärta. Visst är det vackert och pinfärska, lagom salta räkor är så gott!

   Radera
 2. Åh, det är verkligen något speciellt med västkusten. Mina ägare älskar den sidan men synd att det ligger för långt bort för en helg.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Västkusten fantastisk och vi har ju den ett par timmar bort, så det är perfekt för en helgtur.

   Radera
 3. Oj vad mycket folk som letat sig till Hönö. Nästa gång får ni åka mitt i veckan då kanske ni får en plats längs fram på första parkett. Maten såg lika läcker ut som vanligt på Tullhuset. Man kan nästan åka till Hönö för att få äta deras mat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång blir det definitivt en var dagstur, men nu var det fint väder och tomt i almanackan så det fick bli så här. Det lät som om det var fullt på Fotö och Hälsö också, Öckerö vet jag inte. Tullhuset kommer nog att få fler besök.

   Radera
 4. Verkar vara ett populärt ställe! Många fina foton. Tack för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du gillar våra foton. Hönö-Kliva har nog blivit riktigt populärt och så är det så nära Göteborg, men fint var det!

   Radera
 5. Kul att se lite från Hönö. Jag var där för ungefär 40 är sen (!!) så det kanske är dags att återvända. Räkor är ju bara för gott! Och färska, från västkusten.... Mmm.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget går upp mot nykokta färska räkor. De här fick vi hem på is eftersom det skulle ta en dryg kvart innan de kom i kylskåp. Hönö var väl värt ett besök.

   Radera