måndag 3 oktober 2022

Skördefest på Öland - del 1


 Vilken tur vi och den 25-årsjubilerande Skördefesten har med vädret den här helgen efter alla varierande prognoser vi läst i veckan. Fredagen bjuder på en blå himmel när vi styr från Kårehamn mot Borgholms Slottsruin, där vi tänkte stanna ett dygn på den kostnadsfria parkeringen. Här i slottsruinen är det "Fårets Dag" under Skördefesten. Det är ett evenemang som samlar massor med folk men vi går inte in dit.


Istället tar vi en promenad längs gångvägarna, bl a prinsessan Leonores stig, in till Borgholm. 



Här är det skördemarknad på torget och längs gatorna, så mysigt dekorerat med halmbalar, växter och naturligtvis massor med pumpor.






På vägen tillbaka passerade vi genom parken vid Drottning Victorias Vilohem där det var så fint pyntat. Vi gick också förbi ett hus som kallades "Vita villan" och som blev Ölands första sommarhus för badgäster när det byggdes på 1870-talet.



När vi sedan kommit tillbaka till husbilen med våra (ätbara) inköp, går vi istället åt andra hållet till Solliden. Det är många år sedan vi besökte slottsträdgården, jag hade åtminstone en dotter i barnkärra, så ett återbesök var verkligen på tiden.



Slottet uppfördes som sommarbostad till Sveriges blivande drottning Victoria, som led av dålig hälsa och hoppades att Ölands klimat skulle vara bra för henne. Slottet stod klart 1906 och arkitekt var Torben Grut, som är mest känd för att vara arkitekt till Stockholms Stadion.När Victoria dog 1930 ärvde hennes make, Gustav V, Solliden och vid hans död 1950 fick hans barnbarnsbarn, vår nuvarande kung ärva slottet, där numera kungafamiljen tillbringar sina somrar. 



Varje år visar man olika konstutställningar i parken och i år visas en skulpturutställning av Susanne Demåne, i Engelska parken. Utställningen har fått namnet Genesis och består av trä- och stålskulpturer med tillhörande ljudinstallationer (så Jisses vad det skvallrades i buskarna). Utställningen ska vara inspirerad av tankar kring ursprung och framtid. en del av skulpturerna är gjorda av trästockar just från Solliden. Vi tyckte det var en riktigt häftig utställning och här kommer några exempel och hur hon förklarar dem.

Prinsessa (kvinnan som blir älskad för den hon är), Prinsen (den vi behöver ibland), Honjäveln (som tar plats och begär lite mer i lön), Hen (människan i alla former) och Ängeln (som skyddar oss från ont) är några återkommande figurer i hennes konst.

Att lyssna på jorden är att höra vårt inre och vår framtid.

Här ser vi Jordkvinnan med skogens rötter i sin själ, Fågelkvinnan som kommer från den ouppnåbara himmelen och lever i frihet samt Havskvinnan som kommer från havets blånande djup.

Honjävlarnas klagan (Från lägerelden till nutidens arbetsplats).

Att andas, Att leva och Att känna.

På trädgårdens krocketplan finns en utställning kallad "Inglasat 2.0" och består av fyra växthus inredda av bl a Paul Svensson och Ernst Kirchsteiger. Nu var de väl inte i sin fullaste fägring eftersom alla utställningar och även parken stängs efter den här helgen.



Längst bort i trädgården finns de s k fuchsiabågarna och Drottning Victorias byst.




Mitt emot slottet ligger Hagaprinsessornas lekstuga.
Huset var ursprungligen bostadshus på torpet Grönadal. Torpstugan och ladan på Grönadal ligger kvar på sin ursprungliga plats, men torparen Johan Törngren och hans familj fick flytta ner till den nybyggda grindstugan. Stugan ligger så fint på en höjd och jag blev riktigt förtjust i Pumpa, keramikskulpturen av Hans Hedberg som ligger framför.


Även här framför slottet var det pyntat med orange pumpor.


Nu är parken alltså stängd för året och öppnar igen den 11 maj nästa år.

På lördagen åker vi några få km söderut till Ekerum där "Svenska Slottsmässor" med ett 90-tal hantverkare och småskaliga matproducenter ställer ut i en härlig miljö. Här fanns otroligt mycket fint, bl a keramik, men som vanligt handlade vi lite knäckebröd, rökt kött och annat ätbart. Av någon anledning blev det knappt något fotograferat där. Vi hann även med en rejäl promenad i omgivningarna.



Huvudanledningen till vårt besök där var att B-M:s f d grannar i Varnhem var där och sålde sina fina skinnprodukter på mässan, så när de stängt för dagen fick vi några timmars trevligt umgänge i deras husbil med bubbel, tilltugg och mycket prat. Tänk att vi ska behöva åka till Öland för att träffas med flera års mellanrum, när vi bor en halvtimmes bilfärd ifrån varann.... (Är pensionärer ett upptaget släkte, eller???).

Följande dagar blir det mer konst och konsthantverk, men fortsättning följer...




11 kommentarer:

  1. Vad roligt att få se bilder från skördefesten på Öland! Ett resmål som länge stod på min önskelista men aldrig blev av. Solliden har jag inte heller varit inne på, men fikat utanför :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det sex år sedan vi var på Skördefesten sist men egentligen tycker jag Öland är mysigare utan mängder med folk, därför åker vi gärna dit off season. Samtidigt är det kul att beundra alla duktiga hantverkare och konstnärer.

      Radera
  2. Tack för alla fina bilderna, var väldigt roligt att få se allt fint. Vitlökskransen var läckert gjord. Rönnbären du visade, då var tvungen att titta på våran Rön, där finns inte en enda klase med bär. Hur var det med parkeringsplatser, mycket husbilar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det fullt med folk och mycket husbilar, men faktiskt inga problem att få plats, då de flesta rörde på sig. Det var också tillåtet att sova över på många stora parkeringar, t ex fältet vid Ekerum där vi bodde på lördagsnatten. Vitlökskransen hängde i Paul Svenssons växthus och jag tyckte också den var läcker!

      Radera
  3. Vi var på Skördefesten 2011 och 2016 och vi kommer inte ihåg hur stort det var då, men nu var det aktiviteter och utställningar nästan överallt. Det hade varit kul att besöka Solliden på sommaren då rosorna i Holländska parken blommar osv, men det var sevärt nu också!

    SvaraRadera
  4. Öland kan man med förkärlek åka till minst tre gånger om året, vår sommar och höst. En god vän åkte till Löttorp en annandag jul ett år, det var definitivt inget han gör om. Så mycket bättre ni hade det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också att ett år inte är komplett utan åtminstone ett Ölandsbesök, men ett vinterbesök är inte speciellt lockande, det håller vi med om…

      Radera
  5. Vilket härligt väder ni fick till slut. Nu kan allt mina ägare ångra sig för att jag inte fick komma till ön.
    Det var dubbelt synd för mina ägare hade säkert också nattparkerat vid slottet så då hade jag kanske fått hälsa på Laikan. Gick det lätt att få parkering där på ön när ni förflyttade er?
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gick betydligt lättare än vad vi trodde att få nattparkering på ön, kanske för att det var tillåtet den här helgen att sova över på de flesta parkeringar, t ex vid Ekerum där vi stod en natt. Synd att du fick stanna hemma annars hade du fått träffa Laikan och vi dina ägare.

      Radera
  6. Vad roligt att via er nu på nytt besöka skördemarknaden på Öland. många år sedan jag senast var här denna tid. Tack för fina bilder och trevliga stopp.
    I somras, i juni, jobbade jag som reseledare på Öland och då var vi bl.a på Solliden så därifrån var bilderna och miljöerna bekanta.
    Förstår att ni hade fina dagar och ska nu ta mig an del 2.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi konstaterade att det var sex år sedan vi besökte Skördemässan sist så det kändes som om det var på tiden. Solliden kände jag att jag skulle vilja besöka på sommaren då t ex rosenträdgården blommar. Turligt nog ligger slottet kvar ( och snart är det sommar igen).

      Radera