måndag 10 oktober 2022

Lights in Alingsås - en härlig höstsöndag.


Tänk så härligt att få vakna av solstrålar som letar sig in vid mörkläggningsgardinen en söndagsmorgon då SMHI egentligen förutspått mulet väder. Efter en brunch var vi redo för en höstpromenad längs vår "Hälsoslinga" på drygt åtta km runt Falköping. Det blev flera stopp efter vägen för det verkade som om stora delar av Falköpingsborna var ute och rörde på sig denna höstdag. Vi njöt verkligen av det fina vädret och de underbara höstfärgerna, tänk om det kunde få vara så här ytterligare en tid!





Nu börjar trots allt höstmörkret sänka sig och 30/9 - 6/11 är det dags för årets upplaga av Lights in Alingsås.
Lights skiljer sig från andra ljusevenemang runt om i världen. Bara ett tema och en slinga är förutbestämt av Alingsås Energi. Vilka installationer som skapas och hur de ska se ut tas istället fram under arbetets gång i en workshop, där ljusdesigners och studenter arbetar tillsammans under en veckas tid. Ingen vet vad resultatet blir förrän sista dagen då evenemanget invigs. Därefter finns installationerna att skåda under fem veckor, på egen hand eller tillsammans med en guide. Vi har den fördelen att vi kan ta tåget mellan Falköping och Alingsås, vilket tar en dryg halvtimme och hamnar då precis vid starten på den ca tre km långa slingan efter vilken ljusinstallationerna finns.


När vi kliver av tåget i Alingsås möts vi av statyn "Med handväskan som vapen", som vi tycker så mycket om. Konstnären är Susanna Arwin, som gjorde den efter det berömda fotot, av Hans Runesson, på kvinnan som slog med sin handväska mot en nazist i ett demonstrationståg i Växjö 1985. Arwin ville att skulpturen skulle fokusera på civilkurage och att det skulle vara en universell kvinnofigur som många kan känna igen sig i. Att statyn, som gjordes i två exemplar, hamnade här i Alingsås beror på att Växjö och Varberg tackade nej till att ta emot den som donation (hur man nu kan göra det?). Då kom de i privatpersoners ägo och sedan skänkte grundarna till Nudie Jeans, som har sina rötter här i Alingsås skulpturen till kommunen. 


I år är temat för ljusinstallationerna, "Only One Earth, 7,9 billion reflections", en tanke som vill rikta ljuset på möjligheterna som finns i 7,9 miljarder människors reflektioner. Vi börjar vår promenad i Åmanska parken, vid Pixelite, en 11 m bred interaktiv installation...


...och fortsätter sedan längs slingan som märks ut med små gröna blinkande lampor, även om det mestadels bara är att följa efter den slingrande ormen av människor som hittat ut i oktoberkvällen. Här får ni följa med oss på promenaden, genom gångtunneln...


...förbi de fyra skyddsänglarna, som påminner oss om vad som håller på att ske i vår natur.



Vid udden fanns ett två minuter långt ljusspel som vi tyckte var vackert.



Vid Nolhaga Berg stannade vi upp vid vad vi tyckte var det mest sevärda, ett ljusspel som rörde sig längs berget.




Sedan fortsatte promenaden genom parker med bl a Barnens Light och längs gator...



... för att sluta längs Lillån där man har en permanent belysning av träden och nu också några ballerinor, som tillkom för ett par år sedan.


När vi nu kom tillbaka till Åmanska parken hade Pixelite ändrat karaktär när mörkret blivit kompakt.


Vi tyckte att årets upplaga av "Lights in Alingsås" var riktigt sevärd och betydligt bättre än när vi var här förra gången 2018 så när vi satt på tåget mot Falköping var vi både trötta och nöjda efter en riktigt fin oktobersöndag.




 


12 kommentarer:

  1. Jag har under åren älskat alla typer av belysningar i trädgårdar, dock inte alla färger. Frågan är om inte naturens färger på alla löv är vackrast när solen skiner på dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är också allergiska mot kulörta lyktor i t ex trädgårdar vid jul Mennés par av de här ljusspelet var riktigt smakfulla. En härlig utflykt med ytterligare en promenad blev det på köpet.

      Radera
  2. Vad skönt med dels promenaden med er i vackra Falköping och sedan att följa med er till "Lights in Alingsås" . Perfekt att ha 30 minuter dit med tåg. Så vackert. Var här i Alingsås, på väg till Göteborg 2011 och övernattade och det sammanföll med denna ljusfestival. Så roligt att uppleva.
    Skulle mer än gärna se årets version men är glad att jag fick göra det med er. Fantastiska bilder.
    Något liknande, men i mindre version, kommer i Uppsala i höst och då hoppas jag komma dit.
    Tack för besöket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läget vid stambanan tycker vi är en av fördelarna med Falköping. Det är så enkelt att på en timme ta sig till Göteborg och på drygt två timmar till Stockholm. Det blev en riktigt njutbar söndag med underbart höstväder och ett par rejäla promenader så både kropp och själ fick sitt lystmäte. Kul att du följde med på vår ljusvandring!

      Radera
  3. Tack för att jag fick följa med till vår gamla fina stad och få se Lights med er. Jag gick alla tre år som vi bodde där och gillade variationen som blir med det upplägget de har. Tack också för förklaringen kring damen med handväskan, den historien kände jag inte till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev det här inlägget. Trots att vi inte har långt till Alingsås och det är en mysig stad är det ingen plats vi besöker. Några vänninor och jag har pratat om att ta tåget ner, fika på något av alla konditorier och strosa runt i den mysiga staden. Lights var riktigt fint i år!

      Radera
  4. Hej, skönt med lite fint väder, vi har också varit i Alingsås och kollat på ljusinstallationer, riktigt häftigt faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker de här fina höstdagarna är riktiga bonusdagar, bara att njuta så mycket det går, för vi vet ju vad som väntar oss! Lights in Alingsås var riktigt fint i år.

      Radera
  5. Ja den kvinnan är känd i ägarnas hemstad. Det är också så att den mannen kvinnan slog var en gång i tiden arbetskamrat med min manlige ägare (min manlige ägare står dock inte alls för de åsikterna som arbetskamraten hade på den tiden)
    Något betydligt mer trevligare är ju Alingsås i dessa tider. Det är en av alla saker som står i mina ägares ”tipsbok” inför kommande resor.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alingsås är en mysig stad, även när det inte är ljusfestival, med massor med kaféer. Vi är inte där speciellt ofta men ett besök kan vi rekommendera. Bra ställplats finns på savannen.

      Radera
  6. Vad fint det ser ut. Det borde anordnas i fler städer nu när höstmörkret börjar komma. Men som tur är har solen varit framme och gett oss ljus och underbara höstdagar.

    SvaraRadera
  7. Visst är det skönt att vi fått njuta av höstsol och blå himmel men mörkret kommer lite tidigare för varje kväll och visst är det mysigt med lite extra ljus då. De här ljusinstallationerna var riktigt fina i år.

    SvaraRadera