lördag 24 juli 2021

Söderköping

 


Att Söderköping är en liten pittoresk stad visste vi sedan tidigare, men då har det bara blivit ett kort besök vid kanalen och inte så mycket mer. Efter vårt besök i Stendörrens naturreservat beslöt vi oss för att fortsätta till Söderköping och visst hade vi tur när vi på lördag eftermiddag fick den sista lediga platsen på ställplatsen vid kanalen. Här finns 22 platser på en stor grusplan. det finns ingen el, men alldeles nyligen har man installerat gråvattentömning samt toatömning i en automat. Dessutom finns färskvatten och en sopcontainer. Största fördelen är väl läget, precis vid kanalen och endast några hundra meters promenad fram till gästhamnen, slussen och alla serveringar. 


Vi tar en kvällspromenad dit fram och slår oss ner med något att svalka strupen med, medan vi tittar på båtarna som sökt övernattning i gästhamnen.Kön till Smultronställets glasservering är lång, men i morgon tänker vi istället besöka Glassbaren, vid Rådhustorget, som erbjuder hemgjord glass. 


Vi strosar runt i staden och upptäcker då en mängd härligt målade elskåp. Eftersom vi gillar Street Art gav det kvällens promenad ett extra +.

Nere vid hamnen tittade vi också på skulpturer, bl a Slussvaktaren av Elis Nordh, 1982.


Lite längre bort längs kanalen hittar vi Rabbit Crossing av Eva Fornåå, 2005. Den är en del av konstprojektet, Vision vid vatten,som finns på olika ställen längs Göta kanal.


På väg tillbaka till ställplatsen passerade vi Söderköpings Brunn. Här startade kurverksamhet redan 1719, men långt innan hade Ragnhildskällan rykte om sig att vara hälsobringande. Brunnsverksamheten upphörde i slutet av 1960-talet och idag är det ett populärt konferens- och turisthotell med en modern spa-avdelning.


Nästa morgon när vi ätit frukost med utsikt över passerande kanalbåtar, plockar vi ner våra cyklar för en tur på kanalbanken till Mem, Göta kanals östra startpunkt. Det blir en liten lagom cykeltur i värmen, ca 6 km enkel väg och inte en enda backe på hela vägen.


Även här i Mem finns en liten ställplats för fyra bilar. Vi hade packat ner varsin lunchsallad, som vi åt vid slussen innan vi vände hemåt. 
Eftermiddagen ägnade vi åt promenad i Söderköping. Vi gick bl a runt i Drothemskvarteren, Söderköpings gamla kvarter med trähus och överallt blommade stockrosor, som bara är så fina! Det är inte så svårt att förstå att de valt att spela in filmerna om Madicken här i Söderköping. En del nybyggda hus finns också här, men de är byggda så de smälter in i miljön. 


Här hamnade vi också vid Drothems kyrka. Det som man främst lade märke till i kyrkan var det fina altarskåpet som tillverkades i Tyskland i slutet av 1400-talet.Glasspaus tog vi vid Glassbaren på Rådhustorget och Mmmm vilken god glass vi njöt av vid skulpturen "Tidvatten". Den är gjord av Inger Sannes i Carraramarmor och invigdes 2015, vid Storån, strax nedanför rådhuset. 

Efter ytterligare en natt på ställplatsen var det dags att ställa kosan hemåt och vi kan bara konstatera att Söderköping är en riktigt mysig sommarstad att besöka. Sen håller vi med om devisen som våra tyska husbilsgrannar hade bak på sin bil:


 

 

12 kommentarer:

 1. På Söderköpings brunn bodde min manlige ägare för några år sedan då han var på konferens insatsen, mysigt och god mat.
  Det måste vara den perfekta cykelturen, jämte kanalen och alla fina båtar som åker förbi lite sakta, så mysigt säger ägarna.
  Det känns som att Söderköping är en perfekt sommarstad att besöka, både med husbil som med personbil.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har varit i Söderköping tidigare men aldrig ägnat staden den tid den verkligen förtjänade. Verkligen en mysig sommarstad!

   Radera
 2. Söderköping har jag i princip bara passerat från ett ställe på väg till ett annat. Ser nu att jag har missat mycket - sååå fint där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan bara hålla med om att det är synd att passera förbi denna lilla pärla, en riktigt mysig stad!

   Radera
 3. Då har du en riktigt mysig barndomsstad även om Skåne inte heller är fel! En fortsatt skön sommar önskar vi er också!

  SvaraRadera
 4. Nog är det så att Söderköping behöver man ge lite tid, då det finns en del att titta runt på. Innan vi stannade där, så var det en plats som man bara tog sig suckande förbi med alla trafikljus och broöppningar. Cykla till Mem har vi kvar, har bara cyklat från andra hållet då golfbanan är däråt hihihi. Oj det ser riktigt strömt ut vid slussningen, gäller att man är med när vattnet släpps in. Visst är det trevligt med Street Art på deras skåp i stället för de trista grå. Kaninerna är bland mina favoriter, likaså den hemgjorda glassen på Rådhustorget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom finns det flera Tygbutiker och en strumpfabrik som vi besökte hahaha

   Radera
  2. Förstår att du lyckas nosa upp tygbutiker. Även om vi ”missade” dem tyckte vi Söderköping var en jättemysig stad som var så mycket mer än området kring kanalen och hamnen.

   Radera
 5. Söderköping är ju sååå mysigt! Stor igenkänning från vårt eget besök. Snyggt fångat också med elskåpen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söderköping blev faktiskt en riktig favorit, så mysigt att strosa runt i de gamla kvarteren och naturligtvis längs kanalen. Ett extra + för ställplatsen, som låg helt perfekt.

   Radera
 6. Söderköping är en riktigt liten pärla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en härlig stad, som vi nu äntligen gav oss tid att upptäcka.

   Radera