lördag 3 juli 2021

Alltid något sa Fan, när han såg Åmål....Vi har ofta pratat om varför vi sällan eller aldrig åker till Dalsland, ett av våra grannlandskap, som egentligen har mycket av det vi gillar, bl a vacker natur och enligt ryktet fina golfbanor. I torsdags gjorde vi slag i saken och bokade en golfrunda och en ställplats på Billeruds GK, utanför Säffle, på eftermiddagen. Tyvärr hade SMHI stora svårigheter att förutsäga vädret så det blev en regnig och grå resa innan vi efter en snabb lunch kunde slå ut på banan, som enligt reklamen ska vara Värmlands mest natursköna golfbana (vi hade plötsligt passerat landskapsgränsen, men vad gör det...). Nu hade regnet nästan slutat men det blev en gråmulen eftermiddag.


Nästa morgon vaknar vi istället till en otrolig sommardag, med en knallblå himmel. Nu styrde vi kosan till Forsbacka GK, (i Dalsland!), där vi tidigare bara varit och ätit lunch vid ett tillfälle. Den här banan hade vi bara hört lovord om, och så vackert det var. Inte var det lättspelat med allt vatten som fanns runt omkring oss och som vi skulle slå den lilla vita bollen över vid många tillfällen. Vi fick hur som helst 4,5 timmars motion i helt magiska omgivningar. 
Efter en välbehövlig dusch styrde vi mot ställplatsen i Åmåls gästhamn.
Det är en grusad plan, granne med hamnen så vi har en fantastisk utsikt över Vänern och båtarna. Ställplatsen sträcker sig från vägen, över hela grusplanen och ut på piren. 


Här är det bara några hundra meter längs ån in till stadens centrum.
På ställplatsen finns färskvatten och möjlighet till tömning av gråvatten och kassett. Man har även tillgång till servicehuset i gästhamnen där det finns toaletter, duschar och tvättstuga. Det finns ingen el på ställplatsen. Kostnad 100 kr / natt. Inga mynt till duschar eller tvättstuga, det ingår i avgiften!

Under slutet av säsongen (runt oktober) kan det vara så att man tar bort servicen på ställplatsen pga väderlek, och då betalar man bara 100 kr vid nyttjande av servicehus annars står man gratis.Man kan betala med Swish eller gå till Turistbyrån och betala. (Dock måste man runda hamnen för att komma till turistbyrån och servicehuset).

Finns det då något att titta på i Åmål, eller gäller devisen i rubriken? Nu var vi bara här en sen eftermiddag, kväll så sevärdheter som Hantverksmagasinet, som drivs av Åmåls Slöjdare & Konsthantverkare, i ett gammalt spannmålsmagasin och Hembygdsmuseet, inrymt i ett hamnmagasin, där olika miljöer visar hur livet var i Åmål förr i tiden fick inget besök denna underbara sommarkväll. Istället tog vi en promenad längs Åmålsån... 


...och kom då till Gamla Staden med den fina stadsparken Plantaget. Parken återinvigdes 2017 efter en rejäl ombyggnad. Här fanns tidigare stadens handelsplats och runt omkring låg de finaste bostadskvarteren. Alltsammans, förutom Vågmästargården brann ner 1777, men sedan har området undgått alla bränder och är idag en av landets bäst bevarade 170-talsmiljöer.

Vågmästargården


I Plantaget finns flera skulpturer, bl a Vattenlek av skulptören Anders Jönsson.


I kulturella sammanhang är väl Åmål känt i många länder som "Fucking Åmål", men här finns också Sveriges största bluesfestival (även om den tyvärr är inställd även i år). 

Vi kan tänka oss att komma tillbaka hit och titta lite närmare på den typiska småstaden men den här gången väntade en annan upplevelse, som vi pratat om i flera år, så på lördagsmorgonen bar det iväg mot nya mål....
 

 

4 kommentarer:

 1. Vädertjänsterna har lika svårt att bestämma sig på Västkusten, här gäller det att tänka tvärtom. De visar regn, det blir fint väder och vice versa.
  Låter som en ställplats helt i mina ägares öron, lagom med ett sånt pris.
  Det var en spännande cliffhanger ni lämnar.. vad ni ön ska göra så hoppas jag att ni får det trevligt.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte lätt att vara meteorolog i dessa tider!
   Åmåls ställplats var helt ok för övernattning en eller ett par nätter, till ett bra pris och med den service vi behöver. Det kan säkert bli fler besök där för vår del.

   Radera
 2. Såg fint ut i Åmål trots att både ordstäv och filmtitlar hackar på den stan :-D

  Skönt att vädret skärpte till sig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att bli positivt överraskad av en plats och visst blir allt finare och lättare i fint sommarväder

   Radera