onsdag 21 juli 2021

Stendörrens NaturreservatEftersom vi gillar fina naturupplevelser tänkte vi besöka naturreservatet Stendörren, som ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping och vi kan väl först som sist konstatera att vi inte blev besvikna!

Eftersom det var fredag eftermiddag och alla ställplatser i Trosa naturligtvis var fullbokade hörde vi av oss till Dragsviks Husvagnsklubb, som ligger endast några km från Stendörren. Där kunde de ordna en plats utan el till oss. Det är en förening och alla är fastboende eller säsongsgäster, förutom ett fåtal ställplatser med el och den grusplan som vi delade med ett par andra husbilar och en mängd båtkärror. Strax nedanför fanns en fin badplats och en båtbrygga i viken. Ett servicehus fanns till vårt förfogande (men vi tror inte vi kunde tömma gråvatten om det skulle behövas?). Det här var väl inte en plats vi skulle trivas på (lite för många "Ove", som höll ett granskande öga på allt och alla), men eftersom all övernattning i naturreservatet är förbjuden så fungerade det bra för en natt.

Stendörrens naturreservat bildades 1972 för att man skulle fortsätta ha ett rörligt friluftsliv i den sörmländska skärgården. Det finns två stora parkeringar och härifrån kan man nå de närmaste öarna via flera hängbroar. Vi åker till den andra parkeringen och går först ut till St. Krokholmen. 


Här kan man gå runt ön på en markerad led och många är det som sökt sig ut till klipporna för att njuta av sol och bad. Trots att det var i det närmaste fullt på parkeringen var det inte svårt att hitta en egen klippa, där vi slog oss ner för dagens första fikastopp. Här satt vi länge och tittade på båtarna som passerade  och en familj vitkindade gäss som kom simmande.


Här ute fanns också en naturhamn som många båtar utnyttjade...


...och några kom glidande i kajaker, något vi tyckte såg riktigt härligt ut.


Tillbaka på fastlandet svalkade vi oss med lite kylskåpskall juice (ännu en fördel med att ha huset med sig) innan vi fortsatte ut mot Naturum. Vi tog vägen genom skogen och kom då först till det sprillans nya utsiktstornet, som invigdes i maj 2021 av landshövding Beatrice Ask.
Där fick vi en otrolig utsikt över landskapet.
Gångstigen fortsätter genom kohagar och över strandängar. Här fanns också en kofärja, som användes för att transportera djuren mellan öarna. Helt plötsligt befann sig två kossor i båten...Mitt i farleden utanför Naturum ligger en liten svart-vit byggnad. Här förvarades förr i tiden fotogen som användes i fyrarna. Nu är det gamla fotogenhuset ett välkänt sjömärke.Inne på Naturum fanns en utställning om livet under ytan i Östersjön, men den här underbara dagen kändes det inte lockande att vara inomhus. Här kunde man också låna håvar, flytvästar, baljor och informationsblad om vad man kunde förvänta sig som fångst. Många familjer låg på mage på bryggorna med håvar och det var säkert lika skoj för alla åldrar. Här hade vi säkert stannat om vi haft några barnbarn med oss.


Istället flyttade vi oss till den första parkeringen och här tog vi oss via flera hängbroar ut till Äspskär. 
Här var det också så fina klippor och vi fann en lämplig för vår lunchfika. Trots att badkläderna låg i ryggsäcken och temperaturen var tropisk blev det inte något bad. Vi tyckte det var lite för mycket växtlighet i vattnet och när vi såg vilka svårigheter många badande hade när de skulle upp på de såphala klipporna fick det vara. Vi hade fint lunchsällskap av en skrattmås som åt småfisk bland algerna. 


När vi sedan gick tillbaka till husbilen för att fortsätta vår resa kunde vi bara konstatera att Stendörren är ett riktigt paradis och hit kan vi mycket väl tänka oss att återvända utanför bad- och turistsäsongen, varför inte en vacker septemberdag....

8 kommentarer:

 1. Naturreservat är något som även mina ägare fått upp ögonen för. Ofta väldigt fina delar med fina promenadstråk. Häftiga broar ni fick vandra på.
  Javisst går det att sova på en sån plats någon natt, men tråkigt med för många granskande ögon.
  Allt gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi söker oss gärna till naturreservat och har ett litet mål att besöka Sveriges 30 nationalparker. Än har vi bara varit i nio så vi har att göra framöver….

   Radera
 2. Förstår att ni inte blev besvikna på naturreservatet :-)
  Fast trist med Ove-ar som ska gå omkring och hålla ögonen på allt och alla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stendörren var riktigt fint så vi förstår att parkeringarna var fulla denna fina dag.

   Radera
 3. Haha, ja se Ove har mycket att kolla upp...alltid. Förr var Dragsvik en Caravanklubb. Vi var ofta där då. Minns att alla långliggare formklippte både träd och buskar.
  Stendörren är lugnare under lågsäsong...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så att ”Ove” inte blir arbetslös precis…
   Vi kände att Stendörren måste vara otroligt vackert en fin höstdag.

   Radera
 4. Visst är det fint här!? Detta är nog ett av de finaste naturreservat vi besökt i Sverige, om inte det finaste! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stendörren var kanonfint och vi skulle gärna åka tillbaka en fin höstdag när det inte är så mycket folk…

   Radera