tisdag 13 juli 2021

Torsö och Brommö - Två pärlor i Vänern


När SMHI lovar sommarväder packar vi husbilen mellan åsk- och regnskurar och på lördagens eftermiddag åker vi mot Torsö, Vänerns största ö, som ligger i Mariestads skärgård. Sedan 1994 finns broförbindelse med fastlandet och ca 600 åretruntboende på ön.


Vid Brommösund på öns nordvästra del ligger Laxhall och där finns 8 stycken kostnadsfria övernattningsplatser för husbil och här tänkte vi övernatta.Här ligger också Laxhall Hamnkrog & Konferens, med en populär sommaröppen restaurang och stuguthyrning.


Efter en kort blåsig kvällspromenad blir det räkmacka i husbilen.


På söndagsmorgonen har regnet dragit bort så vi tar ner och gör oss redo för en färjetur över till Brommö, ett av de finaste utflyktmålen i Mariestads skärgård. På sommaren går färjan enl. följande tidtabell: 12 juni - 31 augusti
Vardagar: 7.45, 10.00, 13.15, 17.00, fre även 18.30
Lördag och dag före helgdag: 8.00, 10.00, 17.00
Söndag och helgdag: 10.00, 13.00, 18.00

Biljetten kostar 50 kr t o r (inkl cykel).


På ön är inga bilar (utan tillstånd) tillåtna, men har man ingen egen cykel kan man hyra i färjeläget på Brommö. Matsäck får man också ha med sig, då det inte finns affär eller servering på ön. Vi får en pratstund med paret som sköter färjetrafiken. De är två av de totalt sex fastboende på Brommö.


Vi cyklar norrut på ön och vägarna varierar mellan smala grusvägar till ännu smalare skogsvägar och stigar. Det finns en markerad vandringsled runt ön på ca 14 km och en cykelled på 16 km.Vårt första stopp blir Rukehamn på västsidan. Där finns vindskydd för övernattning, grillplats och vid lågvatten kan man vada över till ön Hovden.


Vi fortsätter norrut till en av de fina sandstränderna på norrsidan, Rövarsand. Nu var det dags för fika och det var verkligen inte sista gången vi tänker besöka den här fina platsen.Längre ut på udden ska det finnas flera jättegrytor, men idag hann vi inte göra någon längre promenad. Här har man också fredat ett bestånd av skogsknipprot. På skylten står att de ska blomma i juli-augusti, men vi ser inga blommor bakom nätet. Vi fortsätter vår cykeltur genom skogen och plötsligt blir det en tvär inbromsning, då några gula kantareller lyser i dikets mossa, inte var de många, men det var sommarens första.


Vi kom till store Vite Sand, den största stranden på ön. Där hade några båtar ankrat och en del njöt av sol och bad. 


Eftersom vi hade fler möten inplanerade fick vi vända tillbaka söderut för att hinna med färjan kl. 13, tillbaka till Torsö.


Brommö kan vi verkligen rekommendera och själva tänker vi återvända och åtminstone tillbringa en heldag på ön.


 

11 kommentarer:

 1. Ännu en härlig utfärd! Perfekt också med en kostnadsfri övernattningsplats :-)

  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tredje försök att svara på din kommentar????
   En fin utflykt var det och med gratis ställplats konkurrerar jag med dig om ekonomipriset!

   Radera
  2. Glöm det! Jag ligger hästlängder före!!! Åtminstone en liten falabellaponny före... ;-)

   Radera
 2. Vilken härlig ö det verkar vara. Att få vara så ensamma låter gudomligt, iaf ibland..
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt fin förmiddag fick vi och inte speciellt mycket folk, kanske för att det fortfarande var blåsigt och lite moln efter lördagens åskregn!

   Radera
 3. Dör fick vi ett bra tips av er . Ser så trevligt ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. En utflykt som vi kan rekommendera en fin sommardag!

   Radera
 4. Ett bra tips för framtiden. Såg jätte trevligt ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skoj att få lite tips för framtida utflykter via bloggar. Vi ska verkligen använda några av alla era fina platser när vi åker mot Östergötland.

   Radera
 5. Torsö har vi beökt men inte Brommö. Jag skulle också vilja cykla på den ön. Så bra att man kan hyra cyklar för vi har inte våra med oss pga vikten på bilen. Så fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brommö var en fin upplevelse som vi kan rekommendera. Så skönt att cykla när det är bilfritt. Vi har pratat om att åka dit i flera år och nu äntligen blev det av.

   Radera