torsdag 19 augusti 2021

Potsdam och Sanssouci


På onsdagsmorgonen blev det ytterligare en kort dagsetapp. Vi ställer in GPS-damen på en parkering, ovanför slottet Sans Souci, i Potsdam, där vi i appen Park4night läst att man kan parkera och övernatta för 20€. Damen lyckas lura in oss på några avstängda gator men till slut kommer vi rätt.

Potsdam är en självständig stad och huvudstad i Brandenburg, även om den känns som en förstad till Berlin. Vi travar ner förbi "Historische Mühle" och ner mot Potsdams främsta sevärdhet och världsarv Park Sanssouci. 


När vi skulle köpa biljetter för att besöka bl a slottet blev vi varse att det var pandemitider. Man sålde enbart ett litet antal biljetter med en bestämd ankomsttid till slottet och nästa möjlighet var dagen efter kl. 17. Sedan var Kinesiska huset, Orangeriet och Charlottenhof temporärt stängda (troligen coronarelaterat) så kvar var i princip Neues Palais och betala 400 kr för att se det kändes inte ok. Därför nöjde vi oss med att strosa omkring i den vackra parken, vilket inte var fy skam när de tunga grå skyarna lättade.




Namnet Sans Souci betyder "utan bekymmer", vilket är kännetecknande för detta otroliga rokokoslott, som byggdes 1745 och är den äldsta byggnaden i parken. Fredrik II (Fredrik den store) gjorde själv skisserna och hans sista önskan var att bli begravd här, men hans önskan beviljades inte förrän 1991 då hans kvarlevor flyttades hit.



Framför slottet finns en vacker terasserad vingård.


Vi fortsätter på den spikraka vägen mot Neues Palais längst västerut i parken. På vägen dit gör vi en avstickare till det Kinesiska Tehuset där man numera visar en utställning med orientaliskt porslin (när det är öppet).



Vi fortsätter bort mot det imponerande Neues Palais. Det byggdes vid slutet av huvudgatan på begäran av Fredrik den store med början 1763. Det blev en tvåvåningsbyggnad med mer än 200 rum och den är smyckad med 100-tals skulpturer. 

 





Palatset kröns med en kupol med en förgylld kunglig krona som bärs upp av tre nymfer.



På vägen tillbaka gick vi upp till det vackra Orangeriet, som är byggt i mitten av 1800-talet. Från början användes det som gästhus, men nu var det också stängt för besökare.




Vi fascinerades av rabatterna framför byggnaden, vilka till stor del bestod av kryddörter och andra dekorativa ätliga växter.



Nu började molnen dra ihop sig och några regndroppar föll. Eftersom vi hade husbilen på gångavstånd gick vi hem, fixade lunch och hann också med att ta en liten middagsvila. Sedan drog regnmolnen bort så vi tog fram en karta över Potsdam och beslöt oss för att ta en promenad fram till centrum, vilket inte skulle ta mer än 20-30 minuter. I början på 1700-talet inhägnades Potsdam av en mur, men idag är det endast tre av de ursprungliga fem stadsportarna som är bevarade. Jägertor är bevarad i ursprungsskick och härrör från 1733.


Nauner Tor ritades om 1755 (och nu är det renovering på gång)...


...och Brandenburger Tor, som är den mest imponerande byggdes om 1770.


Vi gick först bort mot Alter Markt. Där ligger stadens vackraste kyrka, Nikolaikirche från mitten av 1800-talet. Framför kyrkan står en obelisk. 


Runt torget ligger flera muséer i vackra byggnader, men just nu lockar det inte oss. Vi drar oss till gågatan Brandenburgerstrasse för nu är det hög tid för resans första öl på uteservering. Längst ner på gågatan ligger Peter und Paul kirche.




Sedan drar vi oss hemåt och efter ett par dagar med stillasittande var det riktigt skönt att kunna konstatera att stegräknaren kommit upp i mer än 17 000 steg. Vi sov riktigt gott på vår parkering tillsammans med ett 10-tal andra husbilar. Slutligen kan vi bara konstatera att Potsdam var en mysig stad och att vi ska försöka återvända för att få möjlighet att även se insidan på de här häftiga byggnaderna. Nu hoppas vi på hyfsat väder då vi fortsätter söderut till för oss nya resmål.



7 kommentarer:

  1. Oj vad ni får ta del av historian även om ni tyvärr inte kan gå in och titta.
    Dessa imponerande trädgårdar med alla blommor och buskar, där gäller det att ha ”gröna fingrar”.
    Hoppas nu ni ska få lite blå himmel.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. vi beundrade just hur välskött trädgården var, oräkneliga trädgårdsarbetare och snören spända för spikraka häckar, så fint!
      Nu får vi spara insidan till en annan gång, alltid en anledning att komma tillbaka.

      Radera
  2. Vi har besökt dessa orter tidigare men då har det bara blivit snabbvisit på någon ställplats. Tack för alla fina bilder, ser att vi missat en hel del. Vi har börjat vår planering för Italien. Det ska bli så roligt att få ge sig ut på vägarna igen. Hoppas ni får lite bättre väder för då blir ju resan roligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett resmål vi kan rekommendera, riktigt fint att strosa runt där. Så kul för er att planera för Italien. Vi är också sugna på att åka dit, kanske till våren....

      Radera
  3. Tänk så många vackra byggnader i olika färger och mycket guld. Ni är duktiga att trampa på med stegräknaren påslagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid kul att se vad stegräknaren visar när man strosat omkring en dag utan att tänka på att man rört sig (likaså på golfbanan. Skjuter man då snett blir det ännu fler steg. Inget ont som inte har något gott med sig.)

      Radera
  4. Hit kan vi tänka oss att återvända och då också se till att ha biljetter till slotten, så fint.

    SvaraRadera