måndag 23 augusti 2021

En fin dag vid Bastei


Från Lübbenau fortsatte vi ännu ett stycke söderut. Vi har i flera år haft Bastei som ett resmål på vår önskelista och nu var vi äntligen på väg dit. Bastei är en klippformation av något som heter kvadersandsten. Platsen ligger 194 m över Elbe och 305 m ö h. Bastei Bridge och Bastei är höjdpunkterna i nationalparken Saxon Switzerland. Bastei Bridge är en 76,5 m lång bro som byggts för att binda samman klipporna. Vi fick en plats på Camping Königstein, som är en relativt stor camping byggd i terrasser vid Elbes strand. Königstein ligger öster om Dresden. När vi kommit på plats drog de mörka molnen in och snart hade vi den här utsikten mot floden.


Dock hade SMHI lovat hyfsat väder på lördagen, så på lördagsmorgonen plockade vi ner cyklarna och trampade iväg på den fina cykelvägen, Elberadweg, mot Rathen, en kurort, ca 7 km bort. Här parkerade vi våra cyklar och sällade oss till alla de som tänkt ta den lilla färjan över floden till Niederrathen...


...där det enligt informationstavlan verkar finnas hur många fina vandringsleder som helst, bl a den upp till Bastei Bridge.


Här var det inte tal om att hålla "social distans", men de flesta hade munskydd på färjan. Sedan försvann människor åt alla håll så vägen upp till Bastei var helt ok.


Vägen gick först genom en skog och på några ställen fanns utsiktsplatser med fina vyer över Elbe.Hela tiden gick det uppåt och uppåt, så det blev en svettig promenad i det fina vädret. 
Högre och högre kom vi och plötsligt hade vi vårt mål framför ögonen. Klippformationerna och vyerna var verkligen urhäftiga och att det blev många foton tagna är väl inte förvånande.

Vi fortsatte förbi bron och kom då till Bastei Hotel & Panorama Restaurant. (Man kan även åka bil upp till en parkering en bit från hotellet, men då missar man den fina promenaden upp). Här smakade hur som helst en iskall apelsinläsk utblandad med lika iskallt mineralvatten alldeles underbart, även för oss som ALDRIG dricker läsk i vanliga fall. Vi satt i skuggan en stund innan vi tog oss upp till den lilla avsatsen, med panoramautsikt över bron.
Vid bron kan man också betala inträde till en rundvandring i Felsenburg Neurathen, där det legat en fästning. Tänk att de kunnat bygga här uppe på bergstopparna! Det kostar 2,5 € för att gå in där och då följer man en slinga på broar och trappor. Många blir stoppen för här fick vi så fina vyer. Flera informationstavlor finns (och här även på engelska) om slottet/fästningen som låg här en gång och det finns även en liten modell över hur det troligen sett ut en gång.

 Kastmaskiner användes som försvar och en del av de gamla kulorna (vikt 30-50 kg) fanns kvar.


Sedan var det bara att ta samma väg tillbaka... 


...och när vi kommit över Elbe igen kände vi att det var hög tid för lunch. Det blev pizza resp. pasta på en italiensk restaurang innan vi tog cyklarna tillbaka till Königstein. Här såg vi också de enda andra svenskar vi sett här nere...Då funderade vi också på att besöka fästningen som låg högt uppe på berget... 


...men vi var så nöjda med dagen, så istället åkte vi till campingen och kunde för första gången plocka fram utemöbler och njuta av ett glas vin i eftermiddagssolen.


Vi tog också en promenad tillbaka längs floden eftersom vi passerat en bar/restaurang, som såg så mysig ut. Här slog vi oss ner på "sandstranden" i var sin solstol medan solen började dala bakom bergen.Senare kom även grillen fram och vi kunde avrunda en toppendag!


När vi vaknade på söndagsmorgonen var himlen kolsvart igen och en stund senare var åskregnet ett faktum! Gissa om vi var glada och nöjda när vi lämnade Königstein, nu på väg norrut...

Sedan har vi fått en fråga från flera om vi sett många svenska husbilar här nere. Sanningen att säga har vi inte sett en enda svensk registreringsskylt sedan vi lämnade Rostock. I Park Sans Souci hörde vi dock ett svensktalande par. Det är glest mellan husbilar från andra länder också. Vi har sett några från Nederländerna och någon enda från Belgien och Österrike.

14 kommentarer:

 1. Wow, vilket äventyr att vandra uppåt på detta vis. Vilken vidunderlig utsikt ni fick på köpet då ni nådde toppen.
  Det är väl det som är "semester" att kunna dra sig tillbaka till ett fint ställe och bara sätta sig och njuta av god dryck, härligt väder och sedan bara titta på andra människor. Hoppas nu de svarta molnen blåser över er snabbt.
  När jag var på Öland i helgen så såg jag också en massa tyska reg-skyltar så tyskarna är verkligen på hugget med sina husbilar.
  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar att vara hyfsat aktiva när vi är ute, så det här var en perfekt semesterdag i vår mening. Fina naturupplevelser får också 👍.
   Nog är det så att efter förra årets lockdown när tyskarna knappt fick röra på sig har det blivit som ett riktigt ”kosläpp” i år.

   Radera
 2. Både äventyr och motion och sevärdhet. Bra med friska ben och ha ork att ta dessa branter. Tur med vädret!
  Intressant läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äventyr, motion och sevärdheter gillar vi som sagt även om benen inte är så friska längre, men man vet åtminstone varför man har ont efteråt…. Kul att ni gillar inlägget.

   Radera
 3. Dessa trakter är ännu outforskade av oss trots många mil i Tyskland. Verkar mycket spännande när man ser era fina bilder. Vilken tur ni hade med vädret denna dagen som gjord för cykling och fotografering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt fint här och nästa gång när det förhoppningsvis är ännu lugnare på covidfronten ska vi fortsätta in i västra Tjeckien. Nu är vi på väg hemåt. Det blir troligen färja redan på lördag.

   Radera
 4. Oj vad vackert där vid bergen! Ni är duktiga på att hitta riktiga pärlor på er väg :-)

  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en plats som legat på önskelistan länge och den var lika fin som vi hoppats!
   Vi njuter så gott vi kan!

   Radera
 5. Oj de bilderna påminner om när vi var i Tiske steny i Tjeckien. https://lillviks.blogspot.com/2018/10/tiske-steny.html
  Fantastiska berg/stenar, men vi hade inte lika mycket trappor som ni. Broarna såg spännande ut.

  SvaraRadera
 6. Vi vet att den här naturen fortsätter in i Tjeckien, så dit tänker vi fortsätta en annan gång binär på rull.
  Vi ska titta på ert inlägg därifrån. Nu är vi på väg hemåt, men än återstår några dagar…

  SvaraRadera
 7. Oj är det redan dags för hemresa. Blev en kort resa men om vi känner er rätt har ni väl nya planer på gång. Hade ni varit kvar hade vi kunnat ses nånstans för nu är vi på rull. Vi tar broarna och stannar till nån dag i Danmark om vi inte regnar eller blåser bort. Ha det bradom sista dagarna i Tyskland och tänk på lastvikten om ni skulle råka bunkra upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle blivit tre dagar till men när vi såg väderleksrapporten för norra Tyskland så bokade vi om. Tack och lov är lastvikten i Laikan bra för visst blir det en viss bunkring...

   Radera
 8. Vilket otroligt vackert område Göran har pratat om det flera gånger och vill dit Så ”plötsligt händer det” väl, gissar jag 😊 Härligt att får ”vandra med er ” då länge 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett riktigt fint område. Om vädret varit mer stabilt och coronan dragit sig tillbaka skulle vi fortsatt in i Tjeckien för att se mer av den här naturen. Nu får den stå kvar på önskelistan till en annan gång.

   Radera