tisdag 17 augusti 2021

Med husbil till Tyskland - ÄNTLIGEN!


I söndags var det äntligen dags!

För första gången på 1,5 år ska vi åka utanför Sveriges gräns och så kul det varit att planera färdrutter och undersöka vad det finns för sevärt längs vägen. 


Efter lunch for vi med välpackad husbil mot Trelleborg. I packningen den här gången fanns en del saker som aldrig tidigare stått på våra packlistor (i den mån vi haft några). Visst har vi förutom pass även våra vaccinationsbevis och en rejäl kartong med munskydd. I Trelleborg ställde vi oss på ställplatsen i hamnen. Kostnad 200 kr utan el och 250 med el. Där fanns också ett litet servicehus och möjligheter till tömning. Vi kollade inte detta så noga eftersom vi just kommit hemifrån. 


En fint bemålad vägg lyste upp den annars ganska tråkiga ställplatsen.Vi tog en liten kvällspromenad längs vattnet. Trelleborg brukar kallas "Palmernas stad" efter alla palmer som varje år placeras ut längs Strandgatan. De första palmerna kom från Spanien 1984 och nu finns det ett 100-tal som blivit en populär symbol för staden.
I måndags ringde väckarklockan strax efter 05, eftersom vi skulle checka in vid 06. Så härligt det kändes att stå i en färjekö igen och köra ombord på en färja på väg....


Det blev en lugn men gråmulen resa och för att slippa köa i restaurangen hade vi bokat vilstolar (varannan bokades i covidtider) och lunchen bestod av medhavda sallader. Eftersom resan tog 6 timmar blev det mycket slötid och då är en bok i öronen ett bra sätt att fördriva tiden.

Efter ett snabbesök på Boarder Shop för att fylla på dryckesförrådet och på macken bredvid för att tanka "riktig" diesel till bra pris styrde vi söderut genom ett genommulet och regnigt landskap. Det är väl bara i Tysklands fina alléer de varnar för att man kan krocka med träd.
 Vi hade inte tänkt åka längre än till Neubrandenburg, för att ev. ta en titt på staden med sin gamla stadsmur. Visst har vi diskuterat om det är så smart att åka till Tyskland den här tiden då merparten av alla tyskar har semester och vår första kväll här möts vi av en ställplats fylld till sista plats med tyska husbilar. När Lars "backat ut ur planteringen" var det bara att leta fram ställplatsappar och söka efter nästa möjlighet. Det blev Neustrelitz där det fanns en ställplats vid hamnen vid Zierker See. Det såg ut att finnas en plats kvar och när jag på resterna av min drygt 50 år gamla skoltyska fått information av en man om att "Hafenmeister" fanns i ett hus en bit bort, var det bara för att få höra att alla platser var upptagna och den sista lediga var bokad till senare på kvällen. Till slut hittade vi en plats på ett fritidscenter och i en inhägnad kunde vi äntligen slå oss till ro efter en lååång dag och Jisses så skönt vi sov trots hårda vindar och regnet som slog på taket.

Idag vaknade vi utan väckarklocka och nu hade vi bestämt att vi skulle ha en bra ställplats i rimlig tid och därför blev det en kort förmiddagsetapp till Oranienburg, strax norr om Berlin. I katalogen med "TopPlatz" ställplatser som vi fått på Elmia fanns ställplatsen vid Havel med.


Hit kom vi vid 11:30 och då fanns det ett par platser kvar att välja på. Trots att vädret fortfarande var nyckfullt kändes det riktigt bra  på ställplatsen, som hade det mesta vi kunde önska oss, ström, dusch och toalett, litet diskrum, tömning av gråvatten och toalett samt färskvattenfyllning. Detta till en kostnad av 20 €. Här festade vi också på vår sedvanliga husbilslunch, Sill och potatis. Lika gott var vi än njuter av denna gudagåva!Oranienburgs främsta sevärdhet är slottet med samma namn och det ligger så nära ställplatsen, på andra sidan Havel.Slottet är ett barockslott och man firade att det var färdigbyggt 1655. Idag är slottet som ett museum men vädret gjorde att när vi äntligen kunde gå ut relativt torrskodda var det nästan dags för stängning. Detsamma gällde för den fina slottsträdgården bakom slottet som vi kunde skymta genom staketet. Det får kanske bli en annan gång om vi har vägarna förbi. Nu lyssnar vi på regnet och optimister som vi är hoppas vi på en ny kort etapp i morgon och nya upplevelser (utan för mycket väta)...

Hur fungerar det då att resa med husbil i dessa pandemitider. När vi åkte på färjan och likaså när vi åkte in i tyskland behövde vi inte visa några vaccinationsbevis. Däremot har vi visat dem på de båda ställplatser vi stannat på. Självklart har vi munskydd på oss när vi var tvungna att handla lite, men för övrigt har vi inte stött på några som helst problem så vi hoppas det fortsätter på samma sätt.

 

 

17 kommentarer:

 1. Hej på er två som vågat ta steget ut ur Sverige. Hoppas vädret blir bättre så att ni kan njuta av alla sevärdheter ni tänkt besöka. Tyvärr är det mycket tyskar på ställplatserna i augusti, det har vi också upplevt härom året. Ser ni något av översvämningarna? Kanske inte just där ni befinner er. Sista dagarna i augusti packar vi också hjulhuset och sticker iväg mot norra Tyskland och förhoppningsvis kan vi komma ut till en eller flera av öarna innan vi besöker oma i Senden.
  Ha det gott och kom gärna med tips om hur det fungerar just nu i dessa tider i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul för oma att äntligen få besök av er! Här i öst ser vi inga höga vattenstånd eller översvämningar. Det är nog mer åt väst och så hemma i Gävle….

   Radera
 2. Verkar tufft att komma sent till ställplatserna. Sill och potatis i Tyskland där schnitzel är huvudrätten.
  Är det sparrisen tid nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få färsk sparris är månadsskiftet maj - juni perfekt! Schnitzel gillar Lars medan jag är glad om jag slipper. Sill är däremot aldrig fel för oss och vi brukar se tillbaka på alla otroliga ställen vi ätit matjessill…

   Radera
 3. Så glädjande att se andra ta sig över havet och bevista andra delar av Europa. Tyskland har en hel del vackra slott med tillhörande trädgårdar som är värda att ta del av, gäller bara att hitta de.
  Nu hoppas vi alla att ni ska få lite bättre väder blir alltid lite enklare att njuta av sevärdheterna då.
  Kör försiktigt.
  Allt gött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många fina slott här, men att få en biljett och komma in var inte lika lätt i dessa pandemitider. Idag är vi ändå nöjda efter en fin dag med bara en skur och då sprang vi hem till Laikan, lagade lunch och tog lite middagsrester.

   Radera
 4. Härligt att vara på rull igen och i fina trakter utrikes också. Gillar speciellt dom vackra väggmålningarna :-)

  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul att vara på rull att vi nästan glömmer bort att vädret är sådär och covid-19 lurar runt hörnet. Överlag tycker jag folk är hyfsat försiktiga och vi är ju mest utomhus.

   Radera
 5. Kul att ni är på rull söder ut nu. Men så tröttsamt att komma sent då allt är fullt. Man vill ju inte köra på nätterna för att få en plats under dagen. Bra att ni hittade en tidigare och fick ta igen er.
  Nu har ni redan passerat den platsen jag förslår, Ludwigslust Slott. Ett fint slott och bra ställplats. Den motorvägen dit, åker man eller i alla fall åkte man så gott som ensam på. Kanske ett besök på vägen hemåt.
  Ha det bra och förhoppningsvis regnfritt. Kram

  SvaraRadera
 6. Jag ska googla på det slottet gör det blir kanske ungefär samma väg hem,allt beror på väder och vind. Idag vilade vi middag under regnskuren så de droppar som drabbat oss idag är lätt räknade, härligt!
  Oh, vad ni jobbar i trädgården, samtidigt är det riktig rikedom att kunna hämta in middagen… Kram

  SvaraRadera
 7. Oj är det så trångt på ställena!? Men det finns kanske ett uppdämt behov hos tyskarna också- där har ju allt varit stängt, periodvis. Hoppas vädret blir bättre och ni kan njuta till 100%
  Ha det så härligt önskar www.husbilkorsotvars.com

  SvaraRadera
 8. Men så härligt! Det ska bli roligt att följa er resa! Oranienburg är igenkänning, där har vi också varit en gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker det är så kul att komma ut och rulla igen. De östra delarna av Tyskland, förutom Berlin och Leipzig har vi sett så lite av så vi tänker hålla oss här några dagar.

   Radera
 9. Vi tror också att tyskarna längtat ut precis som vi så det blir att planera våra övernattningar i god tid. Nu när vi bara är borta två veckor kommer vi kanske att åka lite efter väderleksrapporten…

  SvaraRadera
 10. En härlig känsla väcker ni med er resa i Tyskland! Ha dé fortsatt bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så härligt att kunna rulla iväg över gränsen även om Sverige är fantastiskt. Tyskland är verkligen ett land med hur mycket som helst att upptäcka.

   Radera