måndag 2 september 2019

Dune du Pilat och långa resdagarI förrgår lämnade vi Brygge och tog en för våra mått mätt, en riktigt lång åkdag. Det blev över 70 mil på vägarna och för en gångs skull valde vi betalvägar, om de var de snabbaste så det blev en dyr åkdag. Annars tycker vi om att bila i Frankrike; vägstandarden är bra även om vi ibland hamnar ute i bondbyarna och det kan bli liiite trångt...


Utsikt på fikapausen
...och oftast finns bra alternativ till betalvägarna som löper nästan parallellt med dessa. Är det något som utmärker franska vägar så är det väl en förkärlek till rondeller. Varje liten by med självaktning har ett stort antal rondeller och "GPS-damen" hinner knappt ur den ena förrän vi ska köra in i nästa. Något annat som är speciellt för Frankrike är tilläggstavlan under hastighetsskyltarna, där det står RAPPEL. Googlar man på "rappel" betyder det påminnelse och står därför på skyltar efter t ex en påfart på vägen.

När kvällen började närma sig hade vi nått en bra bit söder om Le Mans och när vi tittade i ACSI-katalogen fanns det en slottscamping som hette Château de la Rolandière. Vi åkte dit och övernattade i det gamla slottets trädgård som gjorts om till camping med en hyfsat stor pool och flera vandringsleder i omgivningen.I går vaknade vi av att det regnade på taket så istället för en förmiddagsvandring fortsatte vi med Biscarrosse som dagens mål. Det är ett riktigt Mekka för surfare och när vi installerat oss på Camping Campéole Le Vivier (finns i ACSI-katalogen) gick vi en promenad genom pinjeskogen som planterats för att binda sanden och tittade på några surfare som höll på i solnedgången. 

De som känner oss vet att vi alltid packar in ett par burkar matjessill, gräddfil och gräslök i husbilskylen så nu kan Biscarrosse hamna i samlingen med platser där vi njutit sillmåltid. där finns också Dubrovnik, Trier och Mont Saint Michel.


I morse åkte vi de två milen till Dune du Pilat, som är Europas största sanddyn. 2018 var den 109 m hög, 2700 m lång och 500 m bred. Den innehåller smått otroliga 60 miljoner kubikmeter sand. Enda sättet att ta sig upp på den är till fots. Antingen gör man som vi; pulsar två steg upp och ett bakåt eller också "fuskar" man och tar trappan som byggts för att underlätta uppstigningen. "Fusktrappan"
Det blev många pauser för att hämta andan innan vi äntligen var uppe och hade 360º utsikt över både hav och pinjeskogar. Vi var definitivt inte ensamma här men fick ändå en härlig promenad i den fina, vita "ökensanden". 
Brantare än man kan tro.

Efter lunch fortsatte vi söderut och gav oss ut på vidare upplevelser. Fortsättning följer...

14 kommentarer:

 1. Oj vad jag också vill vara där i värmen...:) Här har vi snart snöblandat regn! inte så kul då. Men det var det värsta vad mycket sand !. Kan tänka mig att det var tungt att gå i all den. Ha det fortsatt bra på er resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöblandat regn får vi väl hoppas även ni slipper ett tag än. Vi har lovat oss själva att inte klaga över värmen en endaste gång. Vi vet vadsom väntar när vi kommer hem!

   Radera
 2. Vi tog trappan när vi var där i höstas, det var också ganska jobbigt faktiskt :D. Men vi gick i dynan där uppe och sen "åkte" vi nerför. Underbart och häftigt att vara där tyckte vi. Vi hade lite otur med vädret, så vi hängde inte där så länge som en skulle kunna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog också kunnat tänka mig att ta trappan, men lite kul var det att pulsa omkring och sjunka ner i sanden. Vi hade hur som helst tur med vädret och en jättefin utsikt.

   Radera
 3. Oj den visste vi inte om. Vi har besökt andra sådana där Dunes bl annat Råbjerg Mile i Danmark. Vilken härlig resa ni gör. Ha de gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också besökt t ex Råbjerg Mile, men jämfört med den här förbleknar det mesta. Det var riktigt mäktigt, man ser den gigantiska dynen ända utifrån vägen.

   Radera
 4. Oj vilket sandberg, kan inte vara helt lätt att ta sig upp utanför trappans räcken.
  Så gott att se personer i kortbyxor och liknande, då är det varmare än hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt riktigt skönt att förhoppningsvis få förlänga sommaren ett tag och vi har lovat att inte klaga över värme en enda gång...

   Radera
 5. Visst är det häftigt med den stora sand dynan. Minns att vi tog trappen men på din bild ser den längre ut än när vi var där för mååånga år sedan. Fin utsikt får man när man kommer upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag har förstått rätt fixas en ny trappa varje år, beroende på dynans utseende.
   Det var riktigt fint där uppe och ett av de få givna stoppen på vår väg söderut.

   Radera
 6. De där träden i skogen känner vi igen! Eller, inte EXAKT de träden förstås haha, men hur de ser ut! Och den stora "sandhögen"! Trappan såg vi inte, men den kanske inte fanns när vi var där 2015? Vackert i den här delen av Frankrike!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi förstått rätt bygger de en ny trappa inför varje sommar och är man där utanför högsäsong har man inget val utan får ta "sandbacken" upp.
   Kan kanske varit så när ni var där...
   Visst är Frankrike vackert men Spaniens norra kust är inte heller fy skam!!

   Radera
 7. Rappell på en hastighetsskylt är väl rätt OK. Men jag undrar hur man har tänkt när man sätter upp en enkelriktningsskylt med tilläggstavlan "Rappell". "Den här gatan är fortfarande enkelriktad och du får fortfarande inte köra åt det här hållet"?

  SvaraRadera