söndag 8 september 2019

Fuente Dé och CudilleroVi har alltid prisat vår husbil på det sättet att den ALLTID startar på första försöket och att motorn fungerar oklanderligt, men säg den lycka som varar för evigt. När vi på fredagsmorgonen skulle lämna Camping La Viorna, utanför Potes, och åka 2,5 mil in i Picos de Europa till Fuente Dé och linbanan där gav inte bilen ifrån sig ett enda livstecken.
Då fick vi åter bevis på hur trevlig campingens personal var. Damen i receptionen hämtade omgående en man som kom med jeep och startkablar. De gav oss adressen till en bilverkstad i Potes, som var "serious" och så fick vi hennes telefonnummer om det skulle uppstå problem med språket eller något annat.


Vi hoppades det var batteriet som gett upp och inte fel på generator eller något annat. Efter någon timme kunde vi hur som helst, glada i hågen och med nytt batteri ge oss iväg mot bergen. (Nu är det bara att hoppas att det var det som var felet...). Här tankade vi också resans hittills billigaste diesel (trots att det ligger långt från allfartsvägen) för 1,159 €.
Vägen in till Fuente Dé var helt ok men när vi kom närmare låg molnen täta och vi såg inte mycket av bergstopparna.


Kabinbanan som finns där tar 20 passagerare i taget och på knappt 4 minuter tar den sig till toppstationen på 1823 m ö h.
Det blir en höjdresa på 753 meter och det kändes nästan som om den gick rakt upp till himlen när vi åkte iväg igenom molnen.
När vi kom upp möttes vi av en knallblå himmel och utsikt mot otroliga bergstoppar.Det finns en liten häftig utsiktsbalkong vi var tvungna att prova, gallergolv och 700 meter rakt ner!Det utgår flera vandringsleder med varierande längd från toppstationen. Vi gick iväg några km på en av dem och vände sedan åter. Molnen kom och gick, vilket gjorde att landskapet kändes nästan magiskt.


När vi sedan åkte ner var vi så nöjda över att vi trots strul kommit hit och fått uppleva detta.
Nu fick vi åka samma slingrande väg ut till kusten... 


...och fortsatte sedan västerut till Cudillero, som ska var en fin liten fiskeby.
Vi slog läger på Camping Cudillero (finns i ACSI-katalogen).
Det är en mysig camping med hyfsat stora platser på gräs. Här ska vi stanna två nätter och bl a köra ett par tvättmaskiner och städa husbilen.
På kvällen tog vi våra cyklar ner till Cudillero, några km härifrån. 
Eftersom Spaniens norra kust är otroligt kuperad vägrade jag (B-M) att cykla sista biten ner till hamnen på den branta gatan och på vägen hem fick vi skjuta cyklarna uppför någon km och Vips var dagens stegmål uppfyllt med råge!!

12 kommentarer:

 1. Hoppas att det var batteriet så att ni kan fortsätta som planerat. Inget kul när det händer oväntade saker med bilen det vet vi ju av erfarenheten i Nîmes . Nu ska jag ta fram kartan så att jag mer exakt kan följa er på era fina äventyr. Kanske kan vi vandra lite i era fotspår i november . Ni hittar alltid fina och intressanta byar o städer. Nu håller vi tummarna att resan fortsätter utan bilkrångel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas också att det bara var batteriet och hittills har allt gått bra. Visst är det bra att få lite tips från andra resenärer och vi är riktigt positivt överraskade över Spaniens norra delar. Så mycket fint!

   Radera
 2. Hoppas nu allt löser sig med ”bara” batteribyte. Inte roligt då vi husbilar trilskas med våra ägare.
  På de andra bilderna och av er text att döma, vilken underbar utsikt. Att stå där på en utbyggnad med 700 meter till mark, måste varit en härlig men lite pirrande känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas att vår husbil blev glad av ett nytt batteri. Det verkar åtminstone så...
   Vi gillar häftig natur så den här dagen blev riktigt i vår smak.

   Radera
 3. Det är så tråkigt när nåt händer med husbilen, men bra om det "bara" var batteriet. Jag skulle absolut också åka kabin/linbana för att få se höjder och stå på det där gallergolvet 😄Men då skulle jag få göra det själv, min Kjell gillar inte höjder....och då njuter inte han som jag av sånt som jag gör. Magisk utsikt ni fick se. Lite spännande dock är det att köra smala bergsvägar där det inte finns räcken och så kör man med stora husbilar o om man tar sig fram. Vi har varit med on när vägen blev smalare o smalare och vi funderade hårt hur vi skulle ta oss därifrån förrän en lastbilskille hjälpte oss då vi var i Kroatien. Allt detta är när vi just då litade på gps damen 😳

  SvaraRadera
  Svar
  1. De här vägarna var faktiskt riktigt fina och hyfsat breda, inga stup vid kanterna (som jag inte tycker om) men riktigt slingrande.
   Ibland är GPS-damen inte mycket att lita på. Vi blev inlurade i en smal och brant återvändsgränd i Kroatien och fick backa tillbaka med infällda backspeglar. (Då luktade det brända lameller...)

   Radera
  2. Usch säger jag för smalt o brant😖Då blev det nästan som för oss för er...men backa blev det bara en bit för oss. Nog var det smalt för er om ni fick fälla in backspeglarna också 😬

   Radera
 4. Håller tummar och tår för att det var batteriet! Uj såna höjder, blir nästan skakig i benen fast jag sitter i soffan och läser. Är det snö eller nåt annat på bilderna?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror och hoppas på batteriet. Hittills ser allt bra ut. Först trodde vi det var snö men det är någon riktigt ljus bergart. Läckert var det!

   Radera
 5. Nu har jag läst i kapp inläggen från er resa och ska göra ett försök att kommentera från Pärs dator, från min och min telefon funkar det inte. Vilka härliga ställen ni hittat på! Tråkigt med problem med batteriet, hoppas det är permanent löst. Min favorit får blir vyerna i detta inlägg. Det är en sjuka vi som är född i Norge har enligt Pär....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi nog också norska anor för vi tycker de här vyerna är otroliga. Vad konstigt att det går att kommentera från en dator men inte från en annan?? Vissa saker blir man inte klok på...
   Batteriet verkar funka och laddar som det ska, peppar, peppar...

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera