torsdag 26 september 2019

BilbaoPå vår väg mot Bilbao gjorde vi ett stopp i ytterligare en by, som vi fann på topplistan över norra Spaniens vackraste byar, nämligen Santillana del Mar. 


Kyrkan
Nog för att det var välbevarade gamla stenhus som kantade kullerstensgatorna och en del vackra gränder, men tyvärr var det alldeles för turistinriktat för vår smak, med massor av souvenirbutiker och liknande.
Vi stannade sedan på Camping Playa Arenillas (finns i ACSI-katalogen), för att bara ha några mil in till Bilbao nästa morgon. Det var en helt ok camping och det var åter dags för lite "persedelvård" (tvätt och städ).
Nästa morgon åker vi in till Bilbao och installerade oss på ställplatsen Autocaravaning Kobetamendi, finns i Camper Contact, med en otrolig panoramautsikt över hela staden.T o m Guggenheimmuseet syns, när man vet var det finns.
Det finns 80 relativt stora platser med el, tömning av toaletter och gråvatten och dessutom tillgång till toaletter. I den lilla receptionsbyggnaden fanns en liten affär och jag tror man 
t o m kunde beställa pizza där. Vi hade tur och fick en plats på första parkett. Allt till den facila priset 15 €.
Bara ett par hundra meter bort stannar buss 58, som går varje kvart ner till centrum. Biljettpris 1,35 €, inte mycket att klaga på. 
Bilbao är en stor stad som tillsammans med sina förstäder har nästan 1 milj invånare. När vi kommer ner till centrum visar det sig vara en mycket promenadvänlig stad.
Vi börjar med en sväng in i den fina saluhallen, där tyvärr mycket var stängt, eftersom det var måndag.Vi gick genom Gamla stan... ...och efter lite fika följde vi floden Nervion med massor med fina broar.
Snart kom vi till stadens största sevärdhet, Guggenheimmuséet, som invigdes 1997. Det är ritat av arkitekten Frank Gehry och många anser att det är anledningen till att staden fått ett ekonomiskt uppsving.
Byggnaden är klädd med titanplattor, som reflekterar ljuset. Dessutom ingår glas och kalksten. Vi som kom dit på en måndag fick nöja oss med att beundra det utifrån och det var inte illa det. (Våra vänner som stannade ytterligare en dag innan deras flyg gick hem tyckte insidan var minst lika häftig).Det mest kända konstverket utanför är nog "Maman", en jättespindel tillverkad av brons, marmor och rostfritt stål, av Louise Bourgeois.


Andra utvändiga konstverk är "Puppy", av Jeff Koons, 1992.Han har också gjort "Tulips", en bukett blommor, utformade som gigantiska ballonger.


Arcos rojos är en riktigt häftig bro av Daniel Buren.


Vacker street art under bron.
Tall tree &The Eye är gjord av Anish Kapoor 2009Efter att ha strosat runt i staden ytterligare några timmar och beundrat alla vackra byggnader och gröna parker... 

Teatro Arriaga
Järnvägsstationen


...var det dags att avsluta vår resa tillsammans med Kerstin och Åke.
Vi kunde inte hitta något bättre sätt än att gå till ett par pinxtosbarer i Gamla stan och se vad de hade för godbitar att bjuda på.


Sedan lyckades vi hitta en buss som tog oss tillbaka upp till ställplatsen, där vi kunde blicka ut över Bilbao, den här gången i kvällsbelysning.


En härlig dag i en sevärd stad var till ända och nästa dag var det dags att lämna Spanien för den här gången.
 

13 kommentarer:

 1. Utsikten från ställplatsen är verkligen magnifik och på kvällen alla lampor. Finpark också för oss som harhund att rasta på. Guggenheim var i vårt tycke bäst på utsidan .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en av de bästa ställplatser i större städer vi någonsin besökt, kanonbra!
   Vi är inte heller så intresserade modern konst så utsidan räcker nog för oss...

   Radera
 2. Bilbao var en fin stad, massor med vackra hus och så Guggenheimmuseet som är ett konstverk i sig.

  SvaraRadera
 3. Bilbao borde få besök bara pga ställplatsen, vilken härlig plats att stå på.
  Enligt era bilder så fanns mycket trevligt att se inne i Bilbao också, så detta hamnar i ägarnas tipsbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilbao bör ägarna definitivt skriva in i tipsboken. Våra tips vi får lägger vi in på kartsppen Mapstr, som vi tycker är kanonbra.

   Radera
 4. Ni är duktiga på att fortsätta gå efter eran långa vandring. Vilken fin utsikt från ställplatsen, kvällsbelysningen över staden var fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man uppleva en stad så är väl Apostlahästarna det absolut bästa sättet, kanske kompletterat med en hopon - hopoffbuss omstaden är av det större slaget.

   Radera
 5. Men wow vilken superfin ställplats...den hamnar i min bok för resmål :) Den var härlig kvällstid också med all belysning. Verkar vara ett fint ställe Bilbao, där har vi aldrig varit eftersom vi bor så högt upp i Norrbotten så blir det såna långa resor ....men det blir det också när Kjell slutar jobba :-)) Ha det fint och tack för alla tips

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilbao överraskade oss. Vi tyckte mycket mer om den än om San Sebastian.
   Rekommenderas när ni får obegränsat med tid för visst har ni gjort en lång resa redan innan ni lämnar Sverige.

   Radera
 6. Wow vilken utsikt från ställplatsen och vilka härliga konstverk i staden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilbao var riktigt mysigt, mycket bättre än San Sebastian, som lovordas i alla resereportage. (men det är förstås vår åsikt).

   Radera
 7. Bilbao är en underbar stad med massor att titta på! Dit kommer jag gärna tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi gillade också Bilbao. Det var en mysig stad, lätt att navigera sig fram i och många vackra byggnader, broar och konstverk.

   Radera