onsdag 4 september 2019

San SebastianSan Sebastián var ett av de mål vi bestämt på förhand. Vi åkte upp till Camping Igueldo (finns i ACSI-katalogen) för det var dags att köra en tvättmaskin och det kändes bra med hyfsad service. Resan dit blev lite svettig för "GPS-damen"ledde oss rakt genom de centrala delarna mitt i eftermiddagsrusningen. Nu var det precis fullt inne på campingen men vi fick en plats på deras ställplats rakt över gatan och kunde ändå utnyttja campingens faciliteter. Precis intill har busslinje 16 sin ändhållplats och på en knapp halvtimme är man inne i centrum, så nästa dag blev en heldag i den här mysiga staden.
San Sebastián, eller Donastia som den heter på baskiska, är en av Baskiens största städer med nästan 190 000 invånare.
Staden grundades 1181 och blomstrade på 1700-talet när det baskiska handelskompaniet grundades. Sedan har staden haft en brokig historia genom krigen och på 1970- och 1980-talen rådde stor oro och många politiska kontroverser.
Sedan 1990-talet har det satsats mycket på turism och  man har försökt renovera de gamla vackra husen och i övrigt modernisera staden och idag ses staden som en fascionabel badort.


Vi siktade huvudsakligen in oss på Gamla Staden och några av alla pintxosbarer som ligger där. Även om San Sebastián hör till de städer som har flest Michelinstjärnor/invånare föredrog vi pintxos och när vi strosat gata upp och gata ner och kände oss i behov av lite energi besöktes ett par av alla barer för ett glas vitt vin och några pintxos.

Först ett par för att reta aptiten...
...och sedan några fler.
Svårt att välja bland alla godsaker.
 Sedan gick vi och tittade i 1500-talskyrkan San Vicente.Modell av kyrkan.


Torget Plaza de la Constitución är ett fint torg med sina arkader där det finns oräkneliga serveringar. Numren på husens balkonger är en kvarleva från den tid torget användes som tjurfäktningsarena och biljetter såldes till varje numrerad balkong.Den lilla bukten med en av Europas finaste stränder ligger mellan de två bergen Monte Igueldo och Monte Urgull, där en Kristusstaty tronar på toppen.När vi sedan tagit bussen tillbaka till campingen, somnade vi tämligen ovaggade efter en fin dag i en vacker stad. 

 

4 kommentarer:

 1. Har bara läst och hört om den staden att det lär vara fint. Vilket stor bred strand, badade ni? Kyrkans altartavla var väldigt vacker.
  Fortsatt fin resa önskar vi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev inget bad. Det hoppas vi få till i slutet på veckan, men lite lockande såg det ut i värmen (nu öser det ner på husbil staket). Nog var det en fin stad, men inte så den lockar till återbesök.

   Radera
 2. Där var det fint där skulle jag också vilja vara. Sen att få gå runt och titta på allt som ni gör här är ju jättetrevligt, Ha det fortsatt fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi ska göra vårt bästa för att må gott och uppleva mycket. San Sebastian var som gjord för att strosa runt i och slå sig ner på någon servering med jämna mellanrum.

   Radera