tisdag 3 september 2019

Le petit train de la RhuneNär vi satt vid datorn och sökte efter sevärda stopp längs vår färdväg dök flera platser upp som vi aldrig hört talas om tidigare.
Ett sådant var "Le petit train de la Rhune". Det är ett tåg som sedan 1924 trafikerar linjen från Col de Saint-Ignace till toppen av berget la Rhune nära gränsen mellan Frankrike och Spanien. Linjen är 4,2 km lång och tåget går i den imponerande hastigheten av 9 km/h, så turen tar ca 30 minuter. Startstationen ligger 169 m ö h och toppstationen på 905 m ö h, så det är en tämligen brant resa.
Idén till tåget kom redan 1908, men på grund av Första världskriget dröjde det till sommaren 1924 innan det första tåget kunde gå. Numera är det ett turisttåg som går från mitten av mars till början av november. 
Den här soliga dagen var det fullt med bilar på stationens lilla parkering.
Tåget kom ner från bergen...


...och vi kunde ta plats på träbänkarna.


Under färden bjöds vi på vackra vyer över Pyrenéerna...
...och väl uppe på toppen var den milsvida utsikten över Atlanten och de omgivande bergen otroligt läcker.


Rälsen är 100 cm bred och enkelspårig så på ett ställe får de stanna och vänta in mötande tåg.


Där uppe fanns en liten restaurang, men vi nöjde oss med en glass medan vi strosade runt.Där betade både får och Pottok-ponnier. Pottok kommer från det baskiska ordet pottoka, som betyder "liten häst". Den är en ättling till den utdöda tarpanen. Många av dessa lever förvildade i bergen, men de här var allt annat än vilda.Efter någon timme på toppen tog vi tåget ner igen och fortsatte vår resa. 

Klart för avgång.7 kommentarer:

 1. Fin utsikt och fint väder verkar ni ha. Det har vi inte här . igår spöregnade det i Falköping när jag var där . Njut vidare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi njuter, men just nu öser det ner på husbil staket.

   Radera
 2. Men det var väl en häftig grej det där :) Sen att ni har fint väder gör ju bara tågresan ännu trevligare. Och vilka utsikter sen ni fick se :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt trevlig tågresa och vi gillar fin natur och härliga vyer.

   Radera
 3. Vilken fin utflykt och tåget såg verkligen fint ut i trä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysig tågresa och vackra vyer, passade oss perfekt.

   Radera