lördag 28 september 2019

Tyska viner...När vi lämnade Bilbao åkte vi två för oss långa dagsetapper (60 + 70 mil) genom Frankrike och landade på den jättefina Campingplatz Herbolzheim i Schwarzwald (Finns i ACSI-katalogen).
Nästa morgon fortsatte vi norrut på den säkert natursköna Schwarzwaldhochstraße. 


Vi såg dock tyvärr inget av de fina vyer som troligen fanns där vid sidorna om oss.


Dagens mål var Weingut Born , i Weinheim utanför Alzey.


Vi gästade deras vingård och ställplats för första gången förra året på vår väg hem från Kroatien . Campingen har ett 20-tal platser och ett liten fräscht servicehus med toalett, dusch och diskmöjligheter. Naturligtvis finns också tömning och färskvatten.
På eftermiddagen gick vi in och provade många av deras goda och prisvärda viner, så husbilen blev ganska många kilo kilo tyngre när vi åkte därifrån.Igår åkte vi mot Mosel. Vi har sett att i den lilla byn Lösnich firas något som heter Lösnich Herbst, då byns vinmakare och serveringar har öppet och firar hösten. Vi får en av de sista platserna på den enorma (drygt 120 platser enl. CamperContact) ställplatsen precis vid Mosel.Tyvärr hänger regnet i luften och det börjar bli riktigt höstväder så det blir första gången vi får leta fram våra regnjackor när vi går upp mot byn.
Det blir en trevlig kväll. Vi testar ett glas riesling här... 


...och ett glas sekt där innan vi beställer schnitzel med pommes och får en trevlig måltid tillsammans med ett par från Nederländerna, som tidigare i sommar gjort sitt första besök i Sverige och Norge med sin husbil.
 
I natt har det regnat ganska ordentligt och vi vaknar till en riktig höstdag. På morgonen kommer brödbilen tutande så efter den ankomsten har nog alla vaknat på ställplatsen.


Det fick bli en lång frukost och lite läsning på förmiddagen eftersom vädret var mycket nyckfullt; rätt som det regnade kom det en skur...


Efter lunch såg molnen inte lika vattenrika ut så vi tog fram våra cyklar för att ta oss till grannbyn, Kröv, ca 4 km härifrån.
Där har de också lite vinfestligheter i helgen.
På vägen dit såg vi många som var ute och skördade valnötter så vi stannade till efter vägen när vi såg valnötsträd och fick ihop en rejäl hög med nötter till vinterns gröt. 
Cykelvägen gick så fint mellan vinodlingarna och nog har de mycket druvor kvar att skörda i höst.
Framme i Kröv öppnade sig himlen igen och vi fick söka skydd i ett serveringstält. Där provade vi en Federweisser, något som vi sett så många dricka här.


Federweisser skapas genom att låta färskpressad druvjuice få jäsa och den dricks därför traditionellt vid vinskörden.
Federweisser betyder ungefär fjädervit och syftar på den lösta jästen som gör drycken vitgrumlig. Vi tyckte den smakade mycket fräscht och gott.
Sedan strosade vi runt ett tag innan vi hamnade hos Weingut Müllen,... 


...där vi njöt av ett glas riesling innan vi provade några andra sorter och stoppade ryggsäcken full innan vi trampade tillbaka till ställplatsen.

Efter en stund var det dags att dra oss upp mot byn för en kvällsmåltid. För vår del blev det en skål gulaschsoppa och sedan delade vi en tallrik med speckkartoffeln.
Klockan 21 var det dags för årets fyrverkeri som avfyrades från motsatta sidan av floden. Det var riktigt mäktigt!
I morgon lämnar vi Mosel för den här gången och än har vi inte riktigt bestämt vart det bär hän. Väderlekstjänst lovar ruskväder åt de flesta håll så vi får helt enkelt sova på saken.... 
17 kommentarer:

 1. Rätt tid att besöka Moseldalen , tråkigt dock att vädret inte är bättre. Att plocka färska valnötter är en fin upplevelse och så roligt att ta fram och knäcka i juletid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig mottagning så antingen får du ett eller två svar??
   Våra valnötter ska vi hacka på gröten i vinter, mums för gommen. Tyvärr råder vi inte över väder. Nu på väg mot Goslar i ösregn.

   Radera
 2. Åhh vad jag längtar tillbaka till mosel igen:) Men kanske när det är lite varmare och skönare;-) Då är det speciellt trevligt när det är vinfestival runt i alla byarna...så hösten är fin där. Ni ser ut att ha haft det kanonhärligt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan svårt att inte ha det bra i vackra Mosel. Sedan är det mesta lite bättre om vädret är på vår sida men över det kan vi inget göra mer än att gilla läget.

   Radera
 3. Mosel har vi gjort några gånger, men alltid haft otur med vädret. Därför har vi inte stannat till någon längre tid. Fin vinprovning ni var på och fina bilder. Vi hoppas på bättre väder framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också upplevt Mosel i olika väder 2014 hade vi vantar och långkalsonger på cykeltur i maj och 2016 fick vi fly översvämningar, men vackert är det.
   Vi får tro det regnat över innan ni far söderut. Just nu ser väderläget dystert ut för hela norra Tyskland

   Radera
 4. Mosel verkar vara så mysigt varje gång jag får läsa om det. Får försöka locka mina ägare till att åka där lite men troligen ligger deras semester lite fel.
  Nu när jag erbjuder ägarna bra med lastvikt ska min kvinnliga ägare få göra som ni, ta vin med sig hem.
  Kör försiktigt hemåt för här hemma i Småland ska det bli riktigt kallt i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har varit i Mosel både maj, juni och så nu. Det är nog lika vackert alla årstider och deras riesling smakar lika gott, så vi kan bara rekommendera ett besök.

   Radera
 5. Ni ser ut att ha det trevligt ändå trots Mosel-vädret. Vi har dåliga minnen från Mosel med vågrätt regn och dimma. Vi har inte tittat på väderprognosen, måste ju ändå åka mot norr. Blir kanske ett nytt stopp på Tropical Island för att få tropisk värme hihihi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågrätt regn slapp vi och vädret kan man inte råda över, så vi får vara nöjda ändå. Tropical Island låter lockande just den här morgonen när höststormarna viner kring husbilen och en höstflrkylning just brutit ut....

   Radera
 6. Vilka härliga dagar ni verkar ha haft vid Mosel. Där har vi varit alldeles för lite! Fick lite strul när vi var där förra året och åkte vidare snabbare än det var tänkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mosel är så mysigt även om vädret var minst sagt lynnigt den här gången, så nästa gång får ni nog boka in ett par byar där.

   Radera
 7. Inte utan än att tankarna går tillbaka till gånger vi åkt i Moseldalen. Har alltid varit trevligt med vinprovning och andra festligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mosel har en speciell plats i vårt hjärta så det kommer nog att bli både fler besök framöver om våra resor går åt det hållet.

   Radera
 8. Ser ju supertrevligt ut! Måste nog också besöka de tyska vinområdena under den här säsongen vid tillfälle! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var första gången vi var vid Mosel så här i skördetid men förhoppningsvis inte den sista. Det skulle vara kul att pricka in någon större vi festival nästa gång.

   Radera