fredag 30 augusti 2019

Brygge - Vilken tur att vi åkte hit!Igår åkte vi från Giethoorn med målet inställt på Brygge. Eftersom vi behövde två nya campingstolar tog vi omvägen över Obelink i Winterswijk, (eller campingens Ullared som bloggen Lisashjulhus kallade det, i sitt inlägg den 6 augusti).
Med nya stolar (och lite annat) i bagaget gav vi oss iväg mot Brygge. 


Vi tyckte skylten om kundservice var lite kul, klantar??
Innan vi åkte hemifrån var vi i valet och kvalet om vi skulle åka till Brygge eller Gent, men när vi pratat med vänner och fått kommentarer från bloggare verkade det lite fördel Brygge. Vägarbeten och olyckor gjorde dock att köerna växte och klockan gick så istället för att komma fram sent till en kanske full ställplats åkte vi ut till De Haan, ett par mil utanför Brygge, och Camping Strooiendorp, som vi hittade i ACSI-katalogen. Det blev en lugn kväll på en OK camping med ett fåtal platser för husvagn - husbil och mängder med stationära villavagnar.

Småkylig frukost i De Haan
I morse åkte vi in till Brygge och den centrala ställplatsen Parking Kanaaleiland. Det är i princip parkeringsrutor så tätt står vi men den ligger så centralt att efter 10 minuters promenad är vi inne i centrum. servicen består av el, tömning av gråvatten och toalett samt soptunnor. Priset är 25 € för 24 timmar.


Vad gör man då under en heldag i Brygge?
Vi hade läst på och googlat och när vi kom fram till centrum och insåg hur mycket turister det var började vi med de sevärdheter där det kunde bli köer eller det var bestämda tider.
Vi gick först till bryggeriet De Halve Maan, som är ett av de få bryggerier som finns kvar i staden. Bryggeriet grundades 1856 av Henri Maes och leds nu av den sjätte generationen.
Vi gick en guidad tur på engelska och fick en kanonbra, ca 45 min lång, guidning om allt från ölframställning till hur tillverkningen har utvecklats under tid. 2014 byttes tankar ut för att möta den ökade produktionen... 


...och 2016 invigdes en pipeline som forslar ölet 3,2 km under stadens gator och vattendrag till lokalerna där den buteljeras. Rören är 7,5 cm i diameter och tillverkade i plast (grövre rör skulle behöva högre tryck och det skulle inte vara bra för ölet). Kostnaden för pipelinen blev ca 4 milj €. Vid entren syns en liten bit av den.


Guiden med en bit av materialet pipelinen är gjord av.
Vi gick också upp på bryggeriets tak där vi fick en fin utsikt.
På flera ställen fanns mycket av det gamla kvar som museum. Här i källaren fanns bl a en stor ammoniakkompressor från början av 1900-talet som kylde ner ölet.


Efter rundturen fick vi var sitt glas öl, som var färskt och ofiltrerat. Det smakade riktigt gott!Sedan gick vi till  "Church of our Lady". Den kyrkan med sitt höga torn syns över hela staden. Det mest berömda därinne är Michelangelos Madonna med barn, men för att få se statyn på riktigt hade vi behövt köpa biljetter till museet utanför och då fick vi klara oss utan Madonna...
Efter ett lunchstopp tog vi sikte på en av alla platser där man kunde åka med en sightseeingbåt längs stadens kanaler. För 10 € fick vi en riktigt bra guidning av en genuin engelsman.
Att se staden från vattnet var riktigt läckert.
Vårt nästa  mål blev Stora Torget och det 83 meter höga Belfry Tower. 

Dit upp ska vi...
Det byggdes från början 1240 och har sedan restaurerats och byggts till flera gånger. På medeltiden var det stadsvaktens syssla att ringa i klockorna varje timme och i lokalerna förvarades också stadens viktiga dokument.
Idag är det öppet så de som vill (och det ville vi) kan gå de 366, på slutet smala, trappstegen upp i tornet. Väl däruppe fick vi en otrolig utsikt över staden. Sedan var det bara att ta sig ner igen....
Och jo, tornet lutar ca 80 cm åt ena hållet...

Vi hade också bestämt oss för att besöka någon av Brygges gamla berömda ölcaféer. Vi bestämde oss för ´t Brugs Beertje, på Kemelstraat 5. 


Väl där hade de en ölmeny tjock som en roman men vi valde varsin av de sju sorter som fanns på fat. Det var fullt med folk i en salig blandning, barnfamiljer likaväl som den äldre välklädde mannen med portfölj; Härligt tyckte vi!Sedan får vi inte glömma alla vackra hus i staden. Det är en sevärdhet nog att bara strosa omkring på gatorna och titta på alla fina detaljer på de gamla husen. Om vi har fotograferat mycket? Gissa två gånger!

På vägen hem var vi tvungna att stanna och köpa en belgisk våffla med glass... 


...medan vi bara fönstershoppade belgisk choklad. 


Sedan strosade vi genom Minnewater Park innan vi åter nådde ställplatsen. 

Minnewater bridge och kruttornet.
Stegräknaren visade på ca 17 000 steg eller drygt 12 km så dagens motion har vi fått och för övrigt är vi så nöjda med vårt besök i den här vackra staden! 

 

8 kommentarer:

 1. Jo det är så jättefint i Brygge, det är ett ställe vi absolut ska åka tillbaka till. Ni ser ut att må gott där :-) Ha det fortsatt fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gav Brygge mersmak men vi har en hel del som väntar längre söderut och datum att passa så den gången fick det bli ett enda späckat dygn.

   Radera
 2. Vad kul! Brygge är ju sååå fint! Vi var också där på bryggeriet. Har ni besökt Gent? Rekommenderas annars!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här gången har vi en dag att passa i Santiago så det fick bli en av städerna. Vi tror Gent är fint också, såförhoppningsvis finns det kvar tills nästa gång vi far förbi.

   Radera
 3. Tänk vad bra att Google finns ibland så ni människor kan läsa på vad ni ska ta vägen. Av alla bilderna att döma så har det verkligen varit ett bra besök i Brygge.
  Obelink får jag nog försöka var tyst med för annars fyller väl mina ägare mitt garage..��.
  Fortsätt njuta av er tur i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tur att Google finns så ni husbilar kommer uttill olika fina platser.
   Vi trodde era garage var till för att fyllas(?) så tipsa du ägarna om Obelink.

   Radera
 4. Nu kan ni snart allt om alkoholhaltiga drycker. Var ju inte länge sedan ni var i Åhus och lärde er allt om absolut vodka. Visst är Brygge fint med sina kanaler. Vi cyklade där och det var rätt skumpigt på dom kullerstensbelagda. gatorna. Chokladen var svår att motstå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu kan vi Snart både brygga och bränna (åtminstone i teorin). Brygge var verkligen en stad helt i vår smak.

   Radera