söndag 25 augusti 2019

Eksjö trästad...En riktigt kul resa gjorde jag onsdag till torsdag, så ibland behöver man inte åka varken långt bort eller länge för att få en riktigt härlig upplevelse.
Vi är fyra "tjejer" som kan fira att tre av oss den här veckan, för 58 år sedan, började första klass tillsammans. Den fjärde kom till vår klass i årskurs sju och sedan dess har vi delat det mesta i både glädje och sorg.
Vi har vad vi fortfarande kallar "symöten", även om ingen har sytt något de senaste 30 åren.
Nu när vi alla är pensionärer har vi bestämt att åka på utflykter till städer vi inte direkt har besökt förut. Vårt första resmål blev Eksjö, en stad som åtminstone vi bara passerar förbi.
Vi beslöt oss för att resa trendigt och äntrade Västtåg i Falköping 07:15 i onsdags.


Vi hade bokat rum på Hotell Vaxblekaregården, inrymt i ett av de fina husen mitt inne i Gamla Stan.


Vi började vår tur på Eksjö museum där även turistbyrån var inrymd.
Museet var riktigt trevligt och vi började med utställningen "Falsk Konst". Den består av ett stort antal förfalskningar av kända konstnärer. dessa påträffades vid en husrannsakan utanför Jönköping 1978 och förvaras numera som en referenssamling hos polisen. Över sommaren kan man se en del av den här på museet, med diverse förklaringar om ursprung och hur man skiljer dem från originalmålningar.På ett plan finns en utställning om Albert Engström (1869-1940), som växte upp i Hult en mil öster om Eksjö.
Utställningen ska vara en resa till ett Sverige runt sekelskiftet, 1900. Den handlar om luffaren, klassamhället, könsroller, alkohol och "den nya tiden". Visst får man många tankar när man ser karikatyrer och tänker tanken att det fortfarande inte är 100 år sedan gifta kvinnor blev myndiga och kvinnlig rösträtt infördes.


Pyttans A-B och C-D-lära
Hummern,blygare än laken, rodnar när han kokas naken.

Ett helt plan innehöll en riktigt fin utställning om Eksjös historia. Staden fick utmärkelsen "Europa Nostra" 1997, som en belöning för god byggnads- och kulturminnesvård. Det har även Nora och Hjo fått och dessa tre räknas som Sveriges trästäder.


I det härliga sensommarvädret strosade vi sedan gata upp och gata ner bland de fina gamla husen och naturligtvis njöt vi av lunch på det anrika "Lennats Konditori", vid torget.
Tyvärr kom vi en dag för sent för dagen innan hade sommarens sista guidade tur på Aschanska gården gått. Det är en gård där tiden stått stilla i mer än 150 år och man får kliva rakt in i vardagen hos en borgarfamilj på 1850-talet.

Aschanska gården
Nästa dag vaknar vi upp till ännu en underbar dag och efter en god frukost går vi runt sjön Hunsnäsen, en riktigt fin promenad på 6-7 km. Sedan smakade fisklunchen på vårt hotell otroligt bra... 


...innan det var dags att ta bussen till Nässjö för vidare tågresa till Falköping, efter ett dygn med massor med mat och prat. 
Jag är bara så otroligt tacksam för dessa goa´ kamrater och att vi efter alla år fortfarande träffas och har så kul ihop.
Nu har vi redan börjat diskutera vart nästa utflykt ska gå, men det ska vi förhoppningsvis ha många tillfällen att prata om innan det våras igen.

12 kommentarer:

 1. Känner igen platserma i dina bilder från Eksjö. Visst är det en trevlig stad. Vi har firat de två senaste midsomrarna där då vi har bott på campingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eksjö var verkligen en liten pärla. Vi promenerade genom campingen när vi gick runt sjön. Den såg riktigt trevlig ut så det kan nog bli ett besök där om vi inte bor på den trevliga golfbanan.

   Radera
 2. Vad roligt att ni besökt Eksjö. Det är ju nästan hemma ☺️ så underbart med sån sådan vänskap! Det är inte alla förunnat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så att sådan vänskap får man vara rädd om.
   Ert Småland är också ett vackert landskap. Vi har pratat om att göra både Östergötland och Småland ordentligt (när jag blir pensionär för gott...)

   Radera
 3. Vilken lycka och rikedom att få ha vänner som man får behålla hela livet.
  Ni ser så ungdomliga ut så att ni är pensionärer kan ingen tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med gamla goda vänner! Nog både det syns och känns att vi blivit äldre. Det är betydligt längre ner till fötterna nu och betydligt svårare att ta sig upp från golvet efter lek med barnbarnen....

   Radera
 4. Men så trevligt med en utflykt och med gamla skolkamrater. Själv har jag flyttat (med föräldrar) och bytt skola ett flertal ggr, så några klasskamrater har jag inte kontakt med. Eksjö ser ut att vara en trevlig stad. Fina bilder, det syns att det är en "trästad" med mysiga gamla hus. Visst har vi mycket att se på nära håll också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så för många att man flyttat runt som barn. Vi blev kvar i vår hembygd hela skoltiden och två av dem flyttade tillbaka efter utbildningar så vi får komma "hem" och hälsa på även om vi inga föräldrar har kvar i hembygden.
   Eksjö var jättemysigt; kan rekommenderas.

   Radera
 5. Vilken trevlig utflykt och vilken mysig liten stad! Gillar verkligen tanken på att man inte alltid behöver resa så långt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att man inte alltid behöver åka långt (även om det också är kul).
   Vi har ju massor med platser nära hemma som vi definitivt skulle klassa som sevärdheter när vi är långt borta...

   Radera
 6. Vilken trevlig tur till den gamla vackra staden Eksjö. Där har jag/vi varit många gånger. finns ofta fina konstutställningar där på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eksjö lockar verkligen till återbesök. Antingen har vi bara susat förbi eller också har vi fastnat på golfbanan.

   Radera